Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2003 kl. 10

Dato: 22.10.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Riksvei 3 er blitt gitt stamveistatus av Stortinget, men det ser ut til at det vil ta svært lang tid før veien får stamveikvalitet og dermed blir en sikker og god vei å bruke.

Hva vil statsråden gjøre for å bidra til at nettopp denne viktige veien så raskt som mulig får midler til denne svært nødvendige oppgraderingen?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er enig i at utbedringer av Rv 3 gjennom Østerdalen er viktig, ikke minst av hensyn til trafikksikkerheten.

I St.meld. nr. 46 for 1999-2000 om Nasjonal transportplan 2002–2011 er utbedringer av eksisterende Rv 3 mellom Elverum og Sør-Trøndelag grense prioritert i første fireårsperiode. I Vegdirektoratets handlingsprogram for strekningsvise investeringer ligger det inne 50 mill. kr til utbedringer på denne strekningen i perioden 2002–2005.

I de to første årene av perioden ble det ikke foreslått bevilget investeringsmidler til denne strekningen i Regjeringens budsjettforslag. Begge årene inngikk regjeringspartiene på Stortinget budsjettavtaler med Fremskrittspartiet, som innebar økte bevilgninger til veginvesteringer. Heller ikke i Fremskrittspartiets budsjettavtaler med regjeringspartiene har Rv 3 blitt prioritert med bevilgninger noen av årene.

Høyt aktivitetsnivå i økonomien har gjort det nødvendig å foreslå et balansert statsbudsjett også for 2004. Dette innebærer at etter tre år vil oppfølgingen av handlingsprogrammet for perioden 2002–2005 ligge på 68 pst. av riksveginvesteringene. Etter en vurdering av Rv 3 i forhold til andre prosjekter og tiltak på riksvegnettet har Regjeringen dessverre ikke funnet rom for å prioritere strekningen i 2004. Strekningen vil naturligvis bli vurdert på nytt i forbindelse med både budsjettet for 2005 og Nasjonal transportplan for perioden 2006–2015.

Per Roar Bredvold (FrP): Det er riktig, som statsråden sier, at i budsjettavtalene mellom Regjeringen og Fremskrittspartiet nådde dessverre ikke Rv 3 fram. Men i Fremskrittspartiets budsjett, når det gjelder samferdsel, var det massevis av penger, og det hadde blitt penger til både dette prosjektet og andre prosjekter i Norge.

Når det gjelder dette spørsmålet, tok jeg opp tilnærmet samme spørsmål den 30. april 2003. Jeg ser jo at svaret nå også er tilnærmet det svaret jeg da fikk. Der lovde samferdselsministeren at en skulle ta opp saken på nytt. Men det virker ikke som om det har skjedd noe, dessverre. De 50 mill. kr ble lovd slik at det skulle være 20 mill. kr i 2002, 20 mill. kr i 2003 og 10 mill. kr i 2004. Hvor er de 50 mill. kr? For meg virker det som om de er borte. Jeg går ut fra at når statsråden er ute og bl.a. besøker næringslivet, er det i hvert fall én ting næringslivet etterspør, og det er gode samferdselsårer. Det kan godt være jernbane, men det er ofte vei.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil også bare understreke at det er mange ønsker fra mange steder i landet. Det er mange viktige vegstrekninger som trenger utbedring, spesielt i forhold til trafikksikkerhet og ikke minst i forhold til næringslivets transportbehov hver eneste dag. Jeg registrerer imidlertid at verken NHO eller Lastebileierforbundet i Hedmark og Oppland prioriterer Rv 3, men derimot E6 og Rv 2 i Hedmark. Det er den utfordringen vi har hele tiden, at vi må prioritere mellom prosjekter så lenge vi har begrensede budsjetter.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

I ett av sine svar den 30. april sa samferdselsministeren:

«Avslutningsvis vil jeg si at jeg er opptatt av trafikksikkerheten, og jeg vet at det er en ulykkesbelastet veg. Derfor er jeg opptatt av at vi skal få gjennomført tiltak på vegen som bedrer trafikksikkerheten.»

Hvor er de tiltakene? Når vi sier at en vei skal ha stamveistandard, må jo det forplikte.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er veldig opptatt av at vi skal ha høg trafikksikkerhet på norske veger. Det gjelder også Rv 3. Jeg registrerer at det har kommet forskjellige innspill i forhold til hvilke trafikksikkerhetstiltak som bør gjennomføres. Det må vi gå gjennom og vurdere når vi ser på budsjettene for hvert år, selvfølgelig. Men jeg vil understreke at det er viktig å lytte til de behov som man har i de ulike fylkene, og ikke minst de behov som næringslivet har når det gjelder prioriteringer av prosjekter. Så jeg tar med meg ønskene herfra om å se på Rv 3, samtidig som jeg ser at NHO og Lastebileierforbundet har andre prioriteringer.