Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2003 kl. 10

Dato: 22.10.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Leif Lund (A): «Hvordan håndterer og sikrer Forsvarsdepartementet at de ansattes medbestemmelsesrett overholdes ved omorganiseringen av Forsvarets logistikkorganisasjon?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: I St.prp. nr. 53 for 2002-2003 orienterte Regjeringen i vårsesjonen Stortinget om forberedelsene til omstillingen av FLO fase 3. I innstillingen fra komiteen, Innst. S. nr. 232 for 2002-2003, merket komiteen seg at departementet hadde iverksatt forberedelsen av en rekke tiltak, herunder overgang til divisjonsstruktur med virkning fra 1. januar 2004. Komiteen uttrykte også at den var tilfreds med at omstillingen av FLO lå foran tidligere presentert tidsskjema.

Det ble videre påpekt som viktig å opprettholde progresjonen i omstillingen av Forsvarets logistikkorganisasjon for å nå omstillingsmålene for Forsvaret som helhet. Disse målene er som kjent en kostnadsreduksjon på 2 milliarder kr sammenlignet med et alternativ uten omlegging og en personellreduksjon på 5 000 årsverk i planperioden 2002–2005.

Jeg vurderer det som kritisk viktig at tempoet i omstillingen av FLO opprettholdes for at Forsvaret skal kunne realisere innsparingsmålene. En overgang til en prosessbasert støttevirksomhet har representert en stor organisatorisk utfordring med en betydelig utredningsvirksomhet. Det er avgjørende at tiltak blir iverksatt løpende. Regjeringen vil derfor om kort tid legge fram en proposisjon for å sikre framdriften av divisjonaliseringen, akkurat slik det ble beskrevet i Stortinget i vår, og som Stortinget gav sin tilslutning til. Den kommende proposisjonen vil dreie seg om overordnede organisatoriske endringer for å kunne iverksette enkelte tiltak tidligst mulig i 2004.

Jeg håper på forståelse for at jeg ikke kan gå i detalj inn på en proposisjon som ennå ikke er framlagt. Men det jeg gjerne vil si, er at den organisasjonsutviklingsprosessen som skal innledes fra 1. januar 2004, vil bli gjennomført etter hovedavtalens og tilpasningsavtalens bestemmelser om medbestemmelse. Det tas sikte på å sette av over åtte måneder fra eventuelle beslutninger tas av Stortinget, til den nye prosessbaserte divisjonsstrukturen i FLO fullt ut er iverksatt.

Forsvarssjefens innspill til proposisjonen ble drøftet med arbeidstakerorganisasjonene den 11. september, og de sentrale tillitsvalgte fikk anledning til å uttale seg i henhold til Hovedavtalen i staten. Departementet har så langt avholdt to orienteringsmøter med organisasjonene, ett av disse som et resultat av tilbakemeldinger på utkast til den proposisjonen Regjeringen tar sikte på å legge fram.

Igjen, uten å gå inn på detaljene i proposisjonen, kan jeg opplyse at implementeringen av en prosessbasert internstruktur i FLO skal gjøres til gjenstand for medbestemmelse i henhold til hovedavtalene og tilpasningsavtalen. Og perioden på mer enn åtte måneder vil, etter min mening, muliggjøre en fullstendig lokal behandling av fase 3 i FLO.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for at jeg har stilt dette spørsmålet, er at jeg får en rekke henvendelser fra fagforeningene i Forsvaret. Og det er vel ikke til å legge skjul på, og heller ikke så rart ut fra den debatten vi hadde tidligere her i dag – hvor LO liksom hadde en klam hånd om Arbeiderpartiet – at de henvender seg til oss.

Det som i hvert fall har skjedd, er at jeg har mottatt en pressemelding fra NTL i dag, hvor de sier at Forsvarsdepartementet fratar de ansatte medbestemmelse og samtidig begrenser Stortingets mulighet til å bestemme i lokaliseringsspørsmål. De sier i denne pressemeldingen at Forsvarsdepartementet vil legge fram denne proposisjonen som statsråden viser til, «uten at arbeidsmiljømessige, personellmessige eller økonomiske konsekvenser blir utredet». Det var bakgrunnen for spørsmålet mitt. At statsråden ikke skal gå inn på dette i detalj, er jeg for så vidt enig i, men jeg håper da at det følges opp, det som hun sier her.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg tror det er viktig å skille mellom to forskjellige proposisjoner her. Den ene er den som vi planlegger å legge fram i slutten av denne måneden, som rett og slett handler om overgang til divisjonsstruktur som vi ønsker å kunne iverksette fra 1. januar Den andre, som kommer til våren, gjelder øvrige spørsmål knyttet til FLO, f.eks. dette med framtidig tilknytningsform, hensynet til iverksetting og gjennomføring av integrert strategisk ledelse, totalreduksjon i driftsutgifter osv. for neste fireårsperiode.

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å gi Arbeiderpartiet ros for det samarbeidet vi har hatt, med hurtig tempo i de organisasjonstrinn som er viktige for å kunne realisere innsparingsmål senere. Og jeg kan berolige spørreren her med at det som kommer i slutten av oktober, rett og slett er et forslag som vi ber om å få tilslutning til, nemlig forslaget om overgang til divisjonsstruktur, slik komiteen gav full tilslutning til da det ble informert om dette, allerede i fjor vår.

Leif Lund (A): Jeg håper at vi da også kan få avklart den ulike virkelighetsoppfatningen som er mellom organisasjonene og departementet, og også hos oss politikere. For det er en annen virkelighet som fortelles til meg når jeg snakker med fagforeningene, enn den jeg får i svar fra statsråden. Så jeg håper at vi klarer å rydde opp i dette nå, slik at alle blir fornøyd med omleggingen av Forsvaret, en omlegging som jeg er helt enig i, og som vi har støttet hele veien.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil også gjerne benytte anledningen til å si at jeg både håper og føler meg trygg på at vi her skal finne fram til en felles forståelse.

Jeg mener personlig at det er viktig at organisasjonene selvfølgelig blir hørt i henhold til hovedavtale og tilleggsavtale, og at opplysningene fra Forsvaret om at det nå settes av over åtte måneder til gjennomgang med organisasjonene fra vi får vedtatt adgangen til å divisjonalisere, er et ærlig ment forslag fra Forsvarets side, nettopp for å imøtekomme de behov som Leif Lund tar opp.