Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 2004 kl. 10

Dato: 04.02.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Øyvind Korsberg (FrP): Mitt spørsmål går til miljøvernministeren:

«Miljøverndepartementet gav like før årsskiftet klarsignal for en fireårig handlingsplan for å redde fjellreven. Ifølge Aftenpostens nettutgave 25. januar 2004 innebærer dette jakt på rødrev samt fôring av fjellrev. Dette er i strid med faglige råd som framkommer i «Handlingsplan for fjellrev», utgitt av Direktoratet for naturforvaltning (DN), hvor man blant annet ser på erfaringer fra Sverige og Finland.

Hvilke faglige begrunnelser har statsråden lagt til grunn for vedtaket om handlingsplanen?»

Statsråd Børge Brende: Det er gledelig at representanten Korsberg synes å være opptatt av at forvaltningen av dyregruppen rovdyr, som fjellreven tilhører, i størst mulig grad bygger på faglige råd fra Direktoratet for naturforvaltning.

Å bevare fjellreven i Norge er et viktig miljømål. Dette er også presisert av Stortingets energi- og miljøkomite flere ganger, bl.a. så sent som ved behandlingen av budsjettet for inneværende år.

Jeg har nylig gitt Direktoratet for naturforvaltning klarsignal til å sette i gang en handlingsplan for å forhindre at fjellreven forsvinner fra norsk natur. Departementets klarsignal kom etter en grundig behandlingsprosess. I denne prosessen utarbeidet direktoratet et utkast til handlingsplan, sendte utkastet på høring og mottok kommentarer fra en rekke instanser. Direktoratets handlingsplan ble deretter oversendt departementet.

Miljøverndepartementet har i brev av 27. desember 2003 sluttet seg til at direktoratet viderefører eller setter i gang tiltakene som er foreslått i handlingsplanen. Dette dreier seg om tiltak som innfanging og avl av fjellrev for senere utsetting i naturen, identifisering av viktige leveområder for fjellrev og styrking av kunnskapen om forholdet mellom rødrev og fjellrev.

I direktoratets handlingsplan er også tiltak som rødrevkontroll og fôring av fjellrev drøftet. Det er usikkerhet i fagmiljøet om hvor stor effekt rødrevkontroll og fôring vil ha for fjellreven. Noen mener at rødrevkontroll og fôring vil ha positiv effekt på fjellrevens overlevelse, mens andre stiller seg tvilende til dette. Både rødrevkontroll og fôring av fjellrev er tiltak som blir gjennomført i Sverige.

Jeg har lagt til grunn at fjellrevens situasjon i Norge er svært alvorlig, samtidig som arbeidet med å sikre arten er vanskelig. Det er vanskelig fordi det er usikkerhet knyttet til hvorfor bestanden av fjellrev ikke har tatt seg opp igjen etter at arten ble fredet for over 70 år siden.

Miljøverndepartementet mener at tiltak som rødrevkontroll og fôring av fjellrev ikke bør være uprøvd, da det dreier seg om å forhindre at en av karakterartene i fjellnaturen forsvinner fra Norge. Derfor har departementet bedt direktoratet gjennomføre et prosjekt med rødrevkontroll i utvalgte områder og forsøk med fôring av fjellrev i tilknytning til dette.

Prosjektet vil bli fulgt opp med løpende evaluering av konsekvenser. For øvrig har jeg varslet tiltakene rødrevkontroll og fjellrevfôring i et eget brev til Stortingets energi- og miljøkomite av 24. november 2003, i tilknytning til budsjettbehandlingen. Jeg understreket i brevet at disse tiltakene ikke ville bli igangsatt før Stortinget hadde behandlet Miljøverndepartementets budsjettproposisjon og eventuelt ikke hatt merknader. Jeg har merket meg at verken Fremskrittspartiet eller andre hadde noen innvendinger i budsjettinnstillingen mot de tiltakene som jeg eksplisitt varslet komiteen om i dette brevet.

Øyvind Korsberg (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er helt riktig at det her er en bred politisk enighet om å bevare fjellreven, og det setter sikkert både statsråden og fjellreven pris på. Om rødreven gjør det samme, er jeg litt mer usikker på, men det får både vi og rødreven se på etter hvert.

Det som opptar meg litt her, er at man på både svensk og finsk side har gjort forsøk for å bevare fjellreven. Da er det naturlig å spørre statsråden om han har samarbeid med de andre nordiske land når det gjelder bevaring av fjellreven, for her er man jo innenfor et geografisk samlet område. Har man utvekslet noen erfaringer for å bevare fjellrevbestanden?

Statsråd Børge Brende: Som jeg understreket i mitt første svar, er dette med rødrevkontroll og fôring av fjellrev omdiskutert i fagmiljøet. I Sverige og Finland har man forsøkt dette i flere år, og man har også fått resultater knyttet til dette som har ført til at man har videreført denne type satsing.

Jeg synes at det er naturlig å se de norske prosjektene i sammenheng også med de prosjektene som har vært i Sverige og Finland. Men på grunn av at dette har vært diskutert i fagmiljøer også i Norge, hvor en del ledende forskere sier at vi ikke har sjanse til å redde fjellreven uten at vi prøver ut dette med rødrevkontroll og fôring, syntes jeg det var riktig at vi på begrensede områder prøver det ut. Men samtidig ville jeg varsle komiteen om dette eksplisitt og si at jeg ikke ville igangsette dette uten å få Stortingets tilbakemelding på det. Når jeg da ikke fikk negative tilbakemeldinger fra Stortinget, satte jeg det i gang, men på de premissene.

Øyvind Korsberg (FrP): Det er helt riktig at vi fikk tilbakemelding i forbindelse med budsjettet på dette. I hvor stor grad vi kjente til de forsøkene som var gjort i våre naboland, skal være usikkert, men jeg tror det er viktig at man har en dialog med Sverige og Finland på dette området, i og med at det berører begge disse landene og man i realiteten forvalter en felles fjellrevstamme her.

Men vil det være aktuelt å utvide disse forsøkene når det gjelder bevaring av fjellrev, med hensyn til både uttak av rødrev, fôring og avl, utover den plan som nå er lagt til grunn?

Statsråd Børge Brende: Det som er viktig, er at de begrensede forsøkene som nå vil skje med rødrevkontroll og fôring, følges opp med en løpende evaluering av konsekvensene. Gjennomføring av disse tiltakene vil dermed også bidra til at vi får mer faglig kunnskap som grunnlag for den fremtidige forvaltningen av fjellreven. Det er rammen rundt det fra departementets side.

Grunnen til at vi også har tatt opp dette, er at det i en sluttrapport fra LIFE-Nature-prosjektet «Bevarande av fjällräv …», som de svenske myndighetene på området har utarbeidet, sies at

«kombinert med rødrevkontroll» er fôring «vurdert som effektive» tiltak «under forutsetning av at det finnes tilstrekkelig med fjellrev i det aktuelle området. Prosjektet er gjennomført i perioden juli 1998-desember 2002. Svenske og finske institusjoner som har deltatt i prosjektet er bl.a.: Stockholms universitet …» – og diverse andre.

Det sies at det er ønskelig å videreføre dette for å kunne evaluere om det er effektive prosjekter.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.