Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 2004 kl. 10

Dato: 04.02.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Marit Arnstad til kommunal- og regionalministeren, vil bli tatt opp av representanten Magnhild Meltveit Kleppa.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla kommunal- og regionalministeren følgjande spørsmål:

«Pensjonskommisjonen går inn for at det blir etablert en form for obligatorisk tjenestepensjon. I tråd med den samme holdning krever nå Høyre-ordføreren i Stavanger at private selskap som skal konkurrere med kommunen om oppdrag, må ha pensjonsordninger for sine ansatte.

Hvordan ser statsråden på dette, og hvordan kan hun hindre at ansattes pensjonsordninger blir salderingspost i konkurransen mellom kommunale og private aktører?»

Statsråd Erna Solberg: Det er klare retningslinjer for hvordan spørsmålet om ansattes pensjonsordninger må håndteres i tilfeller der det er en konkurranse mellom kommunale og private leverandører. Hovedregelen er at gjeldende konkurranselovgivning og EØS-rett stiller visse krav. Det innebærer at dersom f.eks. en kommune skal stille krav til at sosiale ordninger, som pensjonsordninger, skal inngå i et tilbudsgrunnlag fra private aktører, må det gjøres på en måte som tilfredsstiller ikke-diskrimineringsprinsippet og proporsjonalitetsprinsippet. Ikke-diskrimineringsprinsippet innebærer bl.a. at det ikke legges inn betingelser som er vanskeligere å oppfylle for utenlandske aktører enn for norske. Proporsjonalitetsprinsippet innebærer at det ikke skal legges inn betingelser som er mer tyngende enn nødvendig.

Dersom kommunen oppfyller disse kravene, vil det innenfor dagens gjeldende regelverk være mulig for kommunen å stille ulike typer krav til et tilbud. Men jeg mener at det skal være opp til hver enkelt kommune å avgjøre hvilke betingelser de ønsker å stille til et beregningsgrunnlag i en anbudskonkurranse innenfor rammene av dette regelverket. Jeg ser det derfor f.eks. ikke som hensiktsmessig å lovregulere hvilke forhold som skal inngå i beregningsgrunnlaget i en anbudsrunde. En slik lovregulering er etter min mening i strid med prinsippet om lokalt selvstyre. Jeg har også tiltro til at private leverandører som eventuelt overtar ansvaret for tidligere kommunalt ansatte, ivaretar de ansattes rettigheter og behov uten at det er nødvendig å regulere dette i lovs form.

Spørsmålet som Pensjonskommisjonen tar opp, er et spørsmål om man skal innføre generell tjenestepensjon for alle, både i privat og i offentlig sektor i Norge Det er et spørsmål som jeg mener vi skal ta stilling til som et ledd i arbeidet med Pensjonskommisjonens innstilling. Det henger ikke nødvendigvis sammen med spørsmålet om hvilke krav kommunene skal stille, eller hvilke krav staten primært skal stille til kommunesektoren.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret.

Lat meg understreka at Senterpartiet og Regjeringa har ulikt standpunkt når det gjeld prinsippet om konkurranseutsetjing av tunge velferdstenester. Eg hadde likevel håpt at vi kunne vera einige, for det fyrste om prinsippet om at konkurranse skal skje på like vilkår, og for det andre om at tilsette sine rettar skal bli tekne i vare. Det er jo slik at om arbeidstakarar er knytte til ein pensjonsavtale eller ikkje, vil utgjera ein betydeleg kostnadsforskjell mellom to elles likeverdige aktørar. Pensjonskommisjonen reknar f.eks. med at kommunane må setja av 10-15 pst. av løpande lønsutbetalingar for å dekkja framtidige pensjonar. Er det ikkje slik at Regjeringa også har signalisert grep for å stimulera til pensjonsordningar òg i det private næringsliv?

Statsråd Erna Solberg: Det er helt klart at dette er en diskusjon som vi går åpent inn i i forhold til Pensjonskommisjonen, om man skal etablere et generelt regelverk som gjør at man skal ha tjenestepensjoner. Det vil være en del av det jeg mener man også må diskutere som et grunnlag for et generelt nasjonalt kompromiss for å få bedre pensjonsordninger, samtidig som vi må ta hensyn til at vi ikke påfører norsk næringsliv kostnader som gjør at vi faktisk måtte miste arbeidsplassene fordi vi har kommet ut av rute med hva andre land har som kostnadsnivå på de samme tjenestene. Men det er etter mine begreper et helt annet og prinsipielt overordnet spørsmål, et spørsmål om hvilke krav den enkelte kommune i en anbudskonkurranse stiller. Og der er mitt grunnleggende svar at jeg har tiltro til kommunesektoren. Jeg mener at kommunestyrene må ta stilling til dette selv, og jeg ønsker ikke å detaljregulere hvilken frihetsgrad kommunene skal ha. Egentlig hadde jeg håpet at Senterpartiet, som vanligvis snakker om lokalt selvstyre, hadde ment det samme.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er rett at Senterpartiet er ein ivrig forkjempar for det lokale sjølvstyret. Men vi synest faktisk at det er viktig i desse dagar å ha ryddige reglar som tek vare på dei tilsette både i kommunane og i private bedrifter. Vi er djupt ueinige i at ein her skal godta ein praksis som gjer så stor forskjell. Vi snakkar altså om kostnader som gjeld den enkelte tilsette sin tryggleik for framtida. Eg er overraska over at statsråden i det heile ikkje vil gå inn i denne problemstillinga, men eg er glad for at det finst Høgre-folk som vel å gjera det. Vil ho då meine at det er Høgre i Stavanger som her går i bresjen for ein god Høgre-politikk, eller er det Høgre i Oslo, som ikkje vil ha slike ordningar?

Statsråd Erna Solberg: Jeg synes det akkurat viser forskjellen når det gjelder det lokale selvstyret, hvor man innenfor Høyre kan gjøre litt ulike valg. Men la meg gi et godt eksempel på hvor vanskelig det er å gi et prinsipielt svar på dette: Det er f.eks. slik at snøbrøyting i mange kommuner er konkurranseutsatt. Flertallet av dette landets kommuner driver ikke sin egen snøbrøyting, i alle fall ikke fullt ut. Mange av dem som driver snøbrøyting i små kommuner i dette landet, er bønder som har dette som tilleggsnæring. De er selvstendig næringsdrivende. Hvis man skal ha slike prinsipielle overlegninger, er problemet hvilket krav til tjenestepensjon og pensjonsrettigheter man skal ha for en enslig mann som driver og kjører traktoren sin for å fjerne snøen. Det betyr altså at man må ta litt forskjellige hensyn forskjellige steder, ut fra hvilke områder det gjelder.

Så har vi generelt et pensjonskrav knyttet til sykepleierne som gjør at alle sykepleiere er garantert en pensjonsordning. Man kan selvfølgelig diskutere disse spørsmålene på generelt grunnlag. Jeg har tillit til at man i kommunene kommer til å velge å ivareta det beste konkurransegrunnlaget, slik som de ser det, men at de også kommer til å ivareta de ansattes interesser.

Jeg tror det er viktig å verne om det kommunale selvstyre. Hvis vi skal detaljregulere alt, også innenfor konkurranseutsatt område, kan vi egentlig gjøre kommunene til en filial av staten. Jeg hadde som sagt håpet at det ikke var det Senterpartiet egentlig ville.