Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 2004 kl. 10

Dato: 19.05.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Åslaug Haga (Sp) [12:21:16]: Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

«Et enstemmig kommunestyre i Ås ønsker at Vinmonopolets planlagte utsalgssted i kommunen skal legges til kommunesentret. Vinmonopolet mener derimot at utsalget skal være på et av Steen & Strøms kjøpesentre. En løsning med avlastningspol i kommunesentret avvises av Vinmonopolet til tross for at begge pol vil være lønnsomme.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at lokalt folkevalgte får det siste ordet med hensyn til lokalisering av pol?»

Statsråd Ingjerd Schou [12:21:48]: Det er allerede godt forankret i alkoholloven at lokalt folkevalgte skal ha avgjørende innflytelse på utformingen av bevillingspolitikken i kommunen, herunder plasseringen av salgs- og skjenkesteder. Vinmonopolet er et salgssted. I forbindelse med revisjonen av alkoholloven, som legges fram i juni, vil jeg likevel foreslå å presisere i loven at kommunene har adgang til å legge vekt på det samme brede spekteret av hensyn når polutsalgenes beliggenhet skal godkjennes, som ellers ved behandlingen av søknader om salgs- og skjenkebevilling i kommunen.

Etter mitt syn er det helt åpenbart at Vinmonopolet i denne sammenheng er, og må være, underlagt de samme betingelser som alle andre som søker salgsbevilling for alkoholholdige drikker. Et vinmonopolutsalg trekker til seg folk, og det kan føre til endring i folks handlemønster. Det kan igjen få store konsekvenser for de øvrige næringsdrivende og for hele strukturen i kommunenes handelssentre. Det kan dreie seg om alt fra mulige parkeringsproblemer til at en stor del av handelen overføres til et kjøpesenter utenfor kommunesenteret, som en direkte følge av at et vinmonopolutsalg etableres der. Kommunen kjenner forholdene best og har legitim interesse i og ansvar for å legge til rette for en best mulig lokaliseringsstruktur.

Alkoholloven angir en klar oppgavefordeling mellom Sosialdepartementet, kommunene og Vinmonopolet når det gjelder lokaliseringsspørsmål. Mens departementet kan fastsette det høyeste antall utsalg på landsbasis og en regional fordeling av utsalgene, tilligger det kommunestyret å fastsette det høyeste antall utsalg i kommunen og å godkjenne deres beliggenhet. Det har vært bred enighet i Stortinget om denne oppgavefordelingen.

Vurderingen av den konkrete lokaliseringen av vinmonopolutsalgene i kommunene har alltid helt og holdent vært en sak mellom den enkelte kommune og Vinmonopolet. Innenfor de fleksible og etter min mening gode og tilstrekkelige rammene alkoholloven gir, er det derfor partenes ansvar å avveie de ulike hensynene og å finne den rette balansen mellom bedriftsøkonomisk forsvarlig drift og hensiktsmessig lokalisering i kommunen.

I de aller fleste saker hvor kommunen og Vinmonopolet i utgangspunktet har ulike syn på hvor utsalget bør ligge, lykkes det partene å finne frem til enighet om løsninger som begge kan leve godt med. Bare unntaksvis oppstår det situasjoner hvor kommunen og Vinmonopolet ikke klarer å bli enige om lokaliseringen, og der kommunens alternativ hevdes ikke å være bedriftsøkonomisk lønnsomt for Vinmonopolet, slik tilfellet nå er i Ås.

Jeg har på denne bakgrunn bedt Vinmonopolet om en redegjørelse for hvilke vurderinger selskapet har lagt til grunn i denne saken. Det er likevel Ås kommune og Vinmonopolet sammen som har ansvaret for å finne frem til en god løsning for begge parter innenfor rammene av alkoholloven.

Åslaug Haga (Sp) [12:24:51]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at hun har tatt kontakt med Vinmonopolet, og at hun også viser stor forståelse for saken.

Spørsmålet er likevel: Hvem er det som skal bestemme når det kommer til stykket? Vi er jo i den spesielle situasjonen i Ås at et enstemmig kommunestyre mener at utsalgsstedet skal ligge i kommunesentret. Vinmonopolet sier at de vil ha utsalgsstedet på et kjøpesenter, og det er en reell interessekonflikt. Så er det interessante at til tross for at Vinmonopolet ønsker å ha et pol i Ås, så sier de: Får vi det ikke der vi vil ha det, da blir det ikke noe pol i Ås! Det setter jo saken i relieff, og det understreker at her er det til sjuende og sist et spørsmål om hvem som har det endelige ordet.

Jeg ønsker da å utfordre statsråden litt mer i forhold til om hun mener at det er kommunestyret som skal ha det endelige ordet, eller om hun mener at det er Vinmonopolet som skal kunne sitte med en vetorett. Ønsker statsråden eventuelt å gjøre noe med det forholdet?

Statsråd Ingjerd Schou [12:26:05]: Arbeidsfordelingen går frem av alkoholloven. Den gir en klar oppgavefordeling mellom det som er Sosialdepartementets jobb, det som er kommunenes ansvar, og det som er Vinmonopolets ansvar, særlig når det gjelder lokaliseringsspørsmål. Departementet har ansvar for å ta høyde for det høyeste antall utsalg på landsbasis, og også for en regional fordeling av utsalgene.

Det er kommunene som har ansvar for å bestemme om de vil ha pol eller ikke, for dernest å søke om å få et vinmonopol. Det er det den enkelte kommune som bestemmer. Det er ikke politisk styrt hvor og i hvilke kommuner polet skal etablere seg. Kommunene kan selvfølgelig bestemme om de vil ha pol, men de skal også godkjenne hvor det skal ligge. I de aller fleste tilfeller finner man frem til en løsning mellom kommunen og Vinmonopolet.

Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn i den konkrete saken nå, all den tid jeg har bedt om en redegjørelse fra Vinmonopolet.

Åslaug Haga (Sp) [12:27:13]: Jeg har forståelse for at statsråden ikke kan gå inn i den konkrete saken, men dette er jo også et prinsipielt spørsmål. Vi er da i den situasjonen i Ås kommune at vi ikke får pol hvis vi ikke gjør slik som Vinmonopolet ønsker at vi skal gjøre.

Jeg må si at jeg syns dette er et demokratisk problem, for her sies det i alkoholloven at det er kommunestyret som til sjuende og sist skal fatte vedtak om lokalisering. Men her blir man altså tvunget til å gjøre noe annet enn det som er kommunestyrets primære ønske, hvis man overhodet skal få et pol. Jeg mener at det er et demokratisk problem, og lurer på om statsråden er enig i det. Jeg lurer også på om statsråden mener at Vinmonopolets håndtering av denne saken er i tråd med lovens bokstav. Og mener hun at den er i tråd med lovens ånd?

Statsråd Ingjerd Schou [12:28:21]: Det siste spørsmålet skal jeg vente med å besvare, rett og slett fordi jeg har bedt Vinmonopolet om en redegjørelse. Jeg har ikke tenkt å trekke konklusjoner før en slik redegjørelse foreligger.

Når det gjelder ansvarsfordelingen, har det vært bred enighet i Stortinget om den oppgavefordelingen som ligger i alkoholloven. Uten at jeg knytter dette til den konkrete kommune som representanten Haga nå snakker om, er det slik at det er kommunen som søker om pol, og det er kommunen som godkjenner lokalisering. Men det er også en oppgave for Vinmonopolet å vurdere lønnsomheten, slik at man på en måte ikke får etablering av et vinmonopol som viser røde tall, og at det slik sett blir subsidiering. Men dette er en vurdering som Vinmonopolet selv må gjøre.

Utgangspunktet er at man kommer frem til enighet i nesten alle tilfeller, men jeg avventer en redegjørelse fra Vinmonopolet. Jeg oppfatter det også slik at dette ligger innenfor ansvaret i alkoholloven, at det er opp til den enkelte kommune og Vinmonopolet sammen å finne frem til en løsning.