Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 2004 kl. 10

Dato: 19.05.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegne av forsvarsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:06:43]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål, som vil bli besvart av miljøvernministeren:

«I forbindelse med de utenlandsoperasjoner Forsvaret deltar i, foregår det kontinuerlig en risikovurdering av oppdragene. Midt i en periode med større uro i Kosovo og Irak ønsker nå Forsvaret å senke risikotilleggene i disse områdene.

Mener statsråden det nå er slik at sikkerhetssituasjonen i Kosovo, Irak og Afghanistan er av en slik karakter at en slik nedjustering er hensiktsmessig?»

Statsråd Børge Brende [11:07:15]: Myndighet til å fastsette risikotillegg er delegert til forsvarssjefen. Risikotillegget er differensiert i seks nivåer, hvor det høyeste nivå er ment for ekstreme trusselsituasjoner.

Vurdering og eventuell justering av risikotillegget skjer rutinemessig kvartalsvis. Justering av nivå er gjenstand for drøftinger mellom partene. Nivået fastsettes på grunnlag av E-tjenestens trusselvurderinger mot norsk militært personell, avdelingstype samt oppdragets art og mandat. Eventuelle reduksjoner i tillegget kan først iverksettes etter to måneder fra justeringsdato, mens en økning kan skje raskere.

Forsvarsdepartementet har full tillit til at forsvarssjefen forvalter sitt arbeidsgiveransvar ved at det fortløpende gjennomføres trusselvurderinger i kombinasjon med avdelingstype og oppdragets art. Endringene av en eller flere av faktorene kan i drøftinger medføre at risikotillegget justeres.

I henhold til tariffavtale er det rutinemessig gjennomført en vurdering av faktorene for fastsetting av tillegget. Drøftinger mellom partene har resultert i at risikotilleggene for de respektive operasjonsområdene blir justert fra det kommende kontingentskifte, og senest fra 1. juli 2004. I Afghanistan ble risikotillegget for kontingent I til «Operation Enduring Freedom» fastsatt til nivå 6, 11 000 kr. Dette var basert på at kontingenten var den første, og de foreliggende trusselvurderinger.

Tillegget har siden blitt opprettholdt. Nytt nivå for Afghanistan er fastsatt til nivå 5, 8 000 kr, fordi kombinasjonen av trusselvurderingen, avdelingstype som utplasseres, og det oppdrag de skal utføre, blir endret.

Risikotillegget for avdelingene i Irak er på nivå 6. De stabsoffisersstillingene vi har i Irak, er planlagt videreført, mens ingeniørbidraget trekkes tilbake som forutsatt. Nytt nivå for stabsoffiserene er fastsatt til nivå 5, 8 000 kr, fordi kombinasjonen av trusselvurderingen og det oppdrag de skal utføre, vil bli endret. Dette er en vurdering som forsvarssjefen har foretatt.

Risikotillegget for KFOR har ligget fast på nivå 4 siden kontingent I i 1999. Den nåværende hærstyrken i Kosovo blir avløst av et helikopterbidrag. Kombinasjonen av trusselvurderingen og de transportoppdrag helikopteravdelingen skal utføre, blir endret i forhold til de oppdrag dagens hæravdeling løser på bakken. Dette medfører at det nye nivået er fastsatt til nivå 3, 4 200 kr.

Forsvarsdepartementet har, som sagt, full tillit til at forsvarssjefen ivaretar sitt arbeidsgiveransvar, og at de foreslåtte justeringer er hensiktsmessige og basert på E-tjenestens løpende trusselvurdering, avdelingens type, oppdragets art og mandat.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:10:24]: Først må jeg få takke statsråden for et godt og utfyllende svar. Det var veldig informativt for dem som ikke var klar over at slik er det, og slik fungerer det.

Det er ca. 1 000 offiserer/soldater som er ute i utenlandstjeneste. Det er klart at for dem betyr det økonomiske mye også, i tillegg til mange andre ting som gjør at man reiser ut for å gjøre denne innsatsen.

Men tilbake til dette med økonomi. Det er jo det som kanskje teller forholdsvis mye for den enkelte familie. Det er ganske mange som med uro og forundring ser på hvordan risikotillegget nå blir justert ned, i en situasjon der uroen som er i dette området, kanskje heller øker. Jeg ser bl.a. at Offisersforbundet er veldig i tvil om det er riktig å redusere dette. Vi skal ikke gå inn i den debatten her og nå, men jeg ville bare belyse det med dette spørsmålet og få opplyst om for det norske folk hvordan dette fungerer.

Statsråd Børge Brende [11:11:29]: På forsvarsministerens vegne vil jeg takke for at representanten synes at det var et uttømmende svar. Som sagt har Forsvarsdepartementet også bestemt at det er forsvarssjefen som har arbeidsgiveransvar for offiserene og soldatene og skal fastsette risikotillegget. Det fastsettes med basis i en fagmilitær vurdering av trusselbildet.

Som jeg sa, er viktige elementer i dette Etterretningstjenestens trusselvurdering mot norsk militært personell, avdelingstype samt oppdragets art og mandat. Det som nå skjer i Irak, er at hoveddelen av kontingenten trekkes tilbake som forutsatt, og da vil man måtte foreta en helhetlig vurdering fra forsvarssjefens side knyttet til de ulike elementene og komponentene her. Så dette er ikke en politisk vurdering, men en fagmilitær vurdering i forhold til trusselbildet, og som fastsettes fagmilitært. Men man iverksetter dette først etter to måneder fra justeringsdato.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:12:45]: Jeg vil bare bemerke at jeg håper det er en fortløpende vurdering. Det er det jeg fikk svar på også, og det kan jo selvfølgelig være at noe av dette blir justert opp igjen når man ser at det er behov for det.

Statsråd Børge Brende [11:13:01]: Forsvarsdepartementet forutsetter jo at forsvarssjefen på en fagmilitær basis løpende foretar de nødvendige vurderinger av trusselbildet, basert på de tre elementene som jeg nevnte.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 3.