Stortinget - Møte onsdag den 6. april 2005 kl. 10

Dato: 06.04.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Per Roar Bredvold (FrP) [11:58:52]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Forsvaret kan spare flere millioner på å bytte ut vernepliktige med sivilt ansatte. Som eksempel kunne 38 vernepliktige hjelpekokker i Troms byttes ut med noen få sivile og dermed spart Forsvaret for 3 mill. kr årlig.

Er statsråden enig i at man må se på hva våre soldater skal brukes til, at Forsvaret i større grad lar soldater være soldater, og at mer «sivile» tjenester løses av sivile?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:59:34]: Det har lenge vært et mål å bruke vernepliktige i mindre grad i støttetjenester, ganske enkelt fordi de vernepliktige skal ha en interessant og relevant tjeneste, og fordi det vil bidra til å heve førstegangstjenestens status. Derfor kunne det vært fristende å svare veldig kort og godt og bare svart ja på dette spørsmålet.

Spørsmålet gjenspeiler nemlig i all hovedsak Regjeringens politikk på viktige punkter i moderniseringen av Forsvaret:

  • Vi skal dreie driften fra støttevirksomhet til operativ tjeneste.

  • Vi skal heve statusen for de vernepliktige.

  • Vi skal bruke sivile ressurser på områder som ikke krever spesifikk fagmilitær kompetanse.

Det er imidlertid viktig at det ene tiltaket ikke bremser for gjennomføringen av det andre. I inneværende planperiode har Stortinget veldig sterkt prioritert en reduksjon av 5 000 årsverk, fordi det gir de største driftsinnsparingene og samtidig er en forutsetning for å kunne gjennomføre strukturelle rasjonaliseringer.

Forsvaret vurderer nå ulike modeller for regional støttevirksomhet, bl.a. basert på en minimal bruk av vernepliktige i slike funksjoner. Samtidig må vi sørge for at de aktuelle løsningene ivaretar behovet for å videreføre og videreutvikle lærlingordningen i Forsvaret, og her er også kokkefaget inkludert.

Vi må ikke glemme at for enkelte vernepliktige kan tjeneste i støttefunksjoner være meritterende i forhold til senere sivil karriere. Vi må heller ikke glemme at Forsvaret trenger kokker både til øvelser og internasjonale operasjoner, og at dette er en del av en helhetlig kompetanse som Forsvaret trenger.

Forsvaret bør fortsatt kunne tilby f.eks. kokketjenester for dem som ønsker dette, og for dem som av ulike årsaker ikke kan gjennomføre førstegangstjenesten i operativ tjeneste.

Jeg vil også legge til at ifølge en undersøkelse utført av MMI i november 2004 blant personer som har avsluttet førstegangstjenesten, uttaler 81 pst. at de trivdes meget eller ganske godt i førstegangstjenesten, og 75 pst. uttaler at de var meget eller ganske fornøyd med sine arbeidsoppgaver. Det betyr at det er svært mye bra i dagens verneplikt.

Målet er likevel klart: Antall soldater i støttefunksjoner skal reduseres til et minimum, og personellressursene skal tilpasses slik at det gir størst mulig kostnadsbesparende effekt.

Reduksjonen av årsverk går etter planen, slik at det etter hvert også blir mulig å justere oppsetningene ved de enkelte avdelinger. Det kan åpne for ordninger som de man har skissert på Setermoen, som representanten Bredvold bruker som eksempel i sitt spørsmål.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:02:13]: Jeg takker statsråden for svaret, som var et svar som jeg er meget godt fornøyd med.

Det er klart at Forsvarets budsjetter skal gi mest mulig forsvar – og mest mulig ut i den spisse enden. Altså mest mulig forsvar for hver krone, det er bra. Når man ser at man ved å redusere antallet soldater i visse servicetjenester, som i gitte situasjoner kan utføres av sivile, dermed kan spare penger, må dette være riktig. Slik sett tolker jeg statsrådens svar som positivt. Samtidig er det riktig at Stortinget har bestemt at vi skal redusere antall ansatte med 5 000 mann, noe som ikke er enkelt, men jeg skjønner og er enig i at vi er på god vei. Jeg tror at statsråden og vi andre forsvarsvenner skal komme til en god løsning på dette. For det er klart at et antall soldater i sivil tjeneste i visse stillinger med fordel kan byttes ut med fast sivilt ansatte.

Så jeg takker statsråden for svaret og har for så vidt ikke noe oppfølgingsspørsmål.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:03:16]: Jeg er glad for at svaret anses tilfredsstillende. Det begynner å bli en ukentlig tradisjon at vi to har vår passiar her, og det er faktisk en hyggelig del av jobben.

Jeg er glad for at vi har felles målsetting, både at vernepliktige skal ha en meningsfull tjeneste, og at vi innenfor reduksjonsmålet skal klare å håndtere dette på en fleksibel måte.