Stortinget - Møte onsdag den 6. april 2005 kl. 10

Dato: 06.04.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:53:45]: Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Statsavtalen mellom den svenske og den norske regjering la premissene for en felles bompengeordning ved Svinesund for finansiering av ny bru. Avtalen bryter med den svenske grunnloven, fordi det legges opp til bompengeinnkreving på den gamle brua for å finansiere utbyggingskostnadene for den nye.

Mener statsråden dette vil bety at bilistene vil slippe ekstra belastning med bompenger over lang tid?»

Statsråd Torild Skogsholm [11:54:26]: Planen har vært å skulle igangsette betaling av bompenger på både ny og gammel bru ved Svinesund idet den nye brua er åpnet for trafikk. Ny bru vil bli åpnet for trafikk 10. juni i år.

Som representanten Hedstrøm påpeker, er det oppstått enkelte problemer på svensk side knyttet til bompengeinnkreving der. Hvilken løsning som velges der, er et internt svensk anliggende. Det pågår drøftinger mellom de to lands myndigheter med tanke på at en raskest mulig skal kunne finne en ordning som realiserer avtalen om bompengeinnkreving. Samferdselsdepartementet tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med en orientering om dette i en samleproposisjon i slutten av april 2005.

Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:55:27]: Jeg takker statsråden for svaret.

Dette med bompengeinnkreving på svensk side er selvfølgelig et internt svensk anliggende. Men jeg har brakt i erfaring at det svenske finansdepartementet har utarbeidet et promemoria angående ferdsel over de to broene, den nye og den gamle Svinesundbroen, at man betrakter bompengeinnkreving som en skatt og ikke en avgift. Så selv om det ikke skulle være nødvendig med en grunnlovsendring, må det en ny lov, eventuelt forskrift, til, og denne loven må ut på høring. Det må også opplyses om rabatter, takster og de tingene som hører med, i god tid før man starter bompengeinnkreving. Dette vil ta tid. Har statsråden noen formening om hvor lenge bilistene kan passere avgiftsfritt over Svinesundbroen? Jeg regner med at man må jobbe for å få til felles løsninger, først og fremst.

Statsråd Torild Skogsholm [11:56:26]: Det er helt riktig at vi jobber for å finne fram til felles løsninger. Vi har en avtale som ligger i bunnen, og det er den vi jobber ut fra. Men om det skulle bli sånn at man over tid er i en situasjon hvor det ikke betales bompenger, vil det bety at det må betales lenger. Så vi ønsker at vi så fort som mulig kan komme i gang med bompengeinnkrevingen, og da helst når trafikken åpnes, sånn at vi kan avslutte bompengeinnkrevingen til den tid som det er intensjon om.

Utover det synes jeg det er vanskelig for meg å gjøre vurderinger av hvordan man angriper dette i Sverige, og hvilke vurderinger man gjør i forhold til svensk lovgivning. Dette vil vi komme tilbake til Stortinget med en orientering om.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:57:18]: Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Når det gjelder dette med bompengebetaling av veisystemer, inkludert broer, er dette noe nytt og uprøvd i Sverige. Og ut fra den informasjon jeg har innhentet, virker det som om svenskene vil bekjenne seg til andre regler for dette enn det vi har i Norge, og at det blir problemer med en samordnet innkreving ved Svinesund. Jeg regner med at man innenfor Vegdirektoratet og i departementet har sett på disse tingene når det gjelder tidsaspektet for å innføre fullgode ordninger. Mener statsråden vi nå står overfor et problem, at innkrevingskostnadene kan bli høyere på grunn av at det blir vanskeligere å samordne innkrevingen?

Statsråd Torild Skogsholm [11:58:11]: Det er et mål for oss at innkrevingskostnadene skal bli så lave som mulig, sånn at folk som ferdes på vegen og betaler sine bompenger, skal oppleve at de får mest mulig vegløsning og infrastrukturløsning igjen for de pengene som brukes. Vi har avtalen som ligger i bunnen, og det er den vi jobber ut fra videre i forhold til de løsningene som må komme på plass. Utover det er det vanskelig for meg å kommentere dette nærmere før vi kan komme tilbake til Stortinget med saken.