Stortinget - Møte onsdag den 8. november 2006 kl. 10

Dato: 08.11.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Ivar Kristiansen (H) [13:25:26]: Jeg har tillatt meg å fremme følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«I mange år har det i Hamarøy og Nordland vært jobbet for å realisere Hamsun-senteret med lokalisering i Hamarøy. Kommune og fylkeskommune har stilt til rådighet et betydelig egenkapitalbeløp. Det har ikke manglet på politiske løfter mht. statlig medvirkning i prosjektet. I august 2009 markeres 150-årsjubileum for vår mest kjente og leste forfatter, Knut Hamsun.

Vil statsråden nå sørge for å få den statlige finansielle medvirkning på plass, slik at Hamsun-senteret kan stå klar til 150-årsmarkeringen?»

Statsråd Trond Giske [13:26:13]: Dette er en sak som er omtalt i budsjettproposisjonen med et søknadsbeløp på 32 mill. kr fra Kultur- og kirkedepartementet. Av denne summen er 21 mill. kr allerede bevilget.

I møte med Nordland fylkeskommune 8. august i år og nytt møte 25. oktober fikk Kultur- og kirkedepartementet opplyst at kostnadsanslaget for prosjektet er økt fra 70 mill. kr til 82 mill. kr, og at prosjektkostnadene er delt i to: 60 mill. kr til bygningen og 22 mill. kr til utstilling og innhold i bygningen.

Fylkeskommunen opplyste at Hamarøy kommune og Nordland fylkeskommune til sammen har bevilget 28 mill. kr til bygningen. Selve bygningen vil da være finansiert med et tilskudd på 32 mill. kr fra Kultur- og kirkedepartementet.

Med hensyn til status for finansiering av utstilling og innhold i den planlagte bygningen er Kultur- og kirkedepartementet orientert om at det foreligger tilsagn om 1,5 mill. kr av et behov på 22 mill. kr. Departementet er informert om at det arbeides med å framskaffe finansiering til den resterende delen av prosjektet. I tråd med den praksis Kultur- og kirkedepartementet alltid følger ved vurdering av tilskudd til slike investeringsprosjekter, vil departementet kunne fremme bevilgningsforslag til prosjektet når midlene til utstilling og innhold i bygningen er på plass, dvs. når prosjektet er fullfinansiert.

Ivar Kristiansen (H) [13:27:37]: Jeg takker for svaret, som jeg i det hele tatt ikke kan se bringer saken en millimeter videre. Jeg tror ærlig talt at man ikke kan sammenligne spørsmålet om realisering av Hamsun-senteret med alt annet man har av søknader som statsråden i denne sammenheng velger å kalle for lignende prosjekter.

Det som har vært tilfellet, er at Nordland fylkeskommune har tatt initiativ for å få på plass både lokal og fylkeskommunal kapital. Det er ikke det minste rart at prosjektet øker i kostnader etter hvert som tiden går. Rekkefølgen må være på plass før man i det hele tatt kan invitere sponsorer for å få dette prosjektet, som går på utsmykningsdelen, såkalt fullfinansiert. Dette handler om politisk vilje. Med det utgangspunktet statsråden har her, lurer jeg faktisk på om den politiske viljen fra statlig hold er til stede i dette spørsmålet.

Statsråd Trond Giske [13:28:42]: Jeg setter pris på representanten Kristiansens engasjement, både i forhold til Hamsun, Hamsun-senteret og 150-årsjubileet. Jeg kjenner saken godt fra min tid i kulturkomiteen i forrige stortingsperiode. Da var vi også pådrivere for dette.

Men representanten tar rett og slett feil når han sier at den statlige finansieringen må være på plass først, og så får sponsorer og private, offentlige og lokale investorer komme på plass etterpå. I alle prosjekter, uavhengig av om det er et prosjekt til mange hundremillioner kroner eller, som i dette tilfellet, et prosjekt til 82 mill. kr, er det en uttrykkelig forutsetning fra statens side at fullfinansieringen må være på plass før staten bevilger sine penger. Slik er det alltid, jubileum eller ikke. Grunnen til det er jo at man ikke vil risikere at et prosjekt blir halvferdig, slik at man står uten finansiering for sluttdelen, og at statlige penger blir låst opp i prosjekter som ennå ikke lar seg realisere. Derfor er det en uttrykkelig forutsetning at de lokale myndighetene må gjøre hele jobben, ikke bare halve, med å skaffe lokal finansiering. Så vil vi selvsagt være like positive i posisjon som vi var i opposisjon.

Ivar Kristiansen (H) [13:29:55]: Jeg registrerer at statsråden mener at jeg tar feil. Her har vi faktisk med en søknad fra en juridisk og økonomisk ansvarlig enhet å gjøre, nemlig Nordland fylkeskommune. Hvis statsråden ser på dette spørsmålet omtrent på samme måten som om et idrettslag søker om tippemidler, registrerer jeg bare at han har den tilnærmingen til dette spørsmålet. Men vil statsråden være villig til å ta et møte og komme i en dialog med eksempelvis Nordland fylkeskomme, Hamarøy kommune, for å se om dette prosjektet kan bringes videre? For maken til defensiv tilnærming til en stor nasjonal – og internasjonal – sak ser vi heldigvis sjelden. Her handler det om politisk vilje. Spørsmålet blir da, for å prøve å bringe saken litt frem: Er statsråden villig til å ta et initiativ når det gjelder dette spørsmålet, for å få en dialog med dem som har tatt de fremste og beste initiativ?

Statsråd Trond Giske [13:31:00]: Jeg er usikker på om representanten Kristiansen var litt uoppmerksom da jeg gav mitt første svar, hvor jeg viste til at vi 8. august og 25. oktober hadde møte med Nordland fylkeskommune – altså to møter i løpet av tre måneder. Så det er ikke mangel på møter her, men det er mangel på fullfinansiering lokalt. En kan ikke forvente at departementet, som har vært villig til å sette av 32 mill. kr – nøyaktig den samme sum som Kristiansens egen regjering, den forrige regjeringen, hadde lagt opp til – også skal gjøre jobben med å skaffe de lokale midlene. Det må fylkeskommunen gjøre. Det har vi kommunisert klart til fylkeskommunen, og den jobben forventer vi at man gjør. De siste tallene vi har, er 1 1/2 mill. kr av 22 mill. kr til den siste delen av prosjektet. Prosjektet som helhet må fullfinansieres, og den dagen det er på plass, vil vi også selvsagt følge opp det som vi har sagt i opposisjon, og som vi sier i posisjon, at vi skal gjennomføre prosjektet med å få til et Hamsun-senter.