Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2006 kl. 10

Dato: 22.11.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Leif Helge Kongshaug (V) [11:31:44]: Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Diabetes er en alvorlig kronisk sykdom. I Lignings-ABC står det at personer med diabetes skal «sannsynliggjøre» sine utgifter, mens ligningskontorene nå krever at personer med diabetes skal «dokumentere» sine utgifter. Hvem som får fradrag ved diabetes, er i dag fullstendig vilkårlig, avhengig av det enkelte ligningskontor, noen ganger også av saksbehandler.

Hva kan statsråden gjøre for å rydde opp i det urettferdige særfradragsrotet for diabetikere?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:32:50]: I forbindelse med budsjettet for 2005 vedtok Stortinget endringer i ordningen med særfradrag for store sykdomsutgifter. Endringene innebar bl.a. at diabetikere blir stilt overfor de samme krav til dokumentasjon/sannsynliggjøring av sine utgifter som andre som krever slikt særfradrag. Det kan avhenge av utgiftenes art om sannsynliggjøring er tilstrekkelig, eller om nærmere dokumentasjon, typisk originalbilag, vil være rimelig å kreve.

Det er et selvsagt mål ved ligningsbehandlingen at alle skal bli riktig behandlet etter reglene. Ligningsbehandlingen for 2005 knyttet til særfradrag for diabetikere har dessverre ikke vært fullt ut tilfredsstillende.

I august i år fikk vi informasjon om forskjellsbehandling ved ligningskontorene. Departementet tok da umiddelbart kontakt med Skattedirektoratet for å få kartlagt praksis, slik at vi kunne ta stilling til hva som hadde skjedd, og hva som eventuelt kunne gjøres for å sikre en lik og rettferdig behandling av slike krav om særfradrag i framtiden. Jeg har også hatt møte med Norges Diabetesforbund for å diskutere denne saken.

Et tiltak som Skattedirektoratet iverksetter for å sikre lik og rettferdig ligningsbehandling, er å utvide omtalen av emnet i Lignings-ABC for 2006. Det vil her bli gitt en nærmere omtale av hvilke kostnader som kan anses knyttet til diabetessykdom, og som derfor kan gi grunnlag for særfradrag for diabetikere, og hvordan disse diabeteskostnadene skal sannsynliggjøres/dokumenteres. Departementet har bedt Skattedirektoratet innlede en dialog med Norges Diabetesforbund i forbindelse med arbeidet med en utvidet omtale av emnet i Lignings-ABC for 2006. Skattedirektoratet vil videre lage en omtale av emnet, som legges ut på skatteetatens hjemmeside. En slik omtale vil sikre at diabetikere har kunnskap om de krav til dokumentasjon/sannsynliggjøring som gjelder etter lovendringen fra 2005. Kravene til utgiftene og sannsynliggjøring/dokumentasjon av disse, vil også framgå nærmere av rettledningen som skattyterne mottar sammen med selvangivelsen.

Departementet har også bedt Skattedirektoratet om, så fort den nye omtalen i Lignings-ABC for 2006 er klar, å sende denne ut til alle landets ligningskontor, slik at den kan legges til grunn ved behandlingen av de 2005-ligningene som er til utsatt behandling, klagebehandling eller fornyet behandling. Begåtte feil ved ligningen for 2005 kan dermed rettes opp.

Leif Helge Kongshaug (V) [11:35:35]: Jeg takker for svaret.

Fra min side vil jeg understreke at spørsmålet ikke dreier seg om hvorvidt diabetikere skal ha særfradrag eller ikke, men det dreier seg om at det er forskjellig praksis fra ligningskontor til ligningskontor, nettopp det som statsråden nå var inne på. Den forskjellsbehandlingen virker urimelig, og det er urettferdig.

Jeg hører at statsråden sier at hun har tatt tak i dette, og at det arbeides med nye retningslinjer. Men hvis du har fått diagnosen diabetes, er den ganske tydelig og enkel, og det har sine konsekvenser når det gjelder økte kostnader. Hadde det ikke vært enklere rett og slett å ha et sjablongmessig fradrag for denne gruppen kroniske syke, slik at dette enkelt kunne vært behandlet av ligningskontorene uten noen dokumentasjon eller lignende?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:36:40]: Som representanten er kjent med, er dette en sak vi arvet etter den forrige regjeringen. Det var den forrige regjeringen som innførte dette, og vi har nå videreført det.

Bakgrunnen for ikke å gjeninnføre en sjablong, er at det ikke gjelder for noen andre sykdomsgrupper som har denne typen særfradrag, og at det er rimelig å likebehandle alle sykdomsgrupper. Men så har jeg og Finansdepartementet i dialog med Diabetesforbundet sett at dette er vanskelig å praktisere, og at det er uklart og forskjellig hvordan ulike ligningskontor har behandlet det. Det er et annet spørsmål som vi må ta tak i. Jeg føler at vi nå er inne i en konstruktiv dialog både med Diabetesforbundet og Skattedirektoratet for å få til en praktikabel løsning på dette.

Leif Helge Kongshaug (V) [11:37:36]: Jeg er glad for den positive dialogen mellom myndighetene og Diabetesforbundet på dette området, men jeg kan ikke fri meg for å understreke at i denne salen har de fleste partiene vært opptatt av at vi skal ha et enklere Norge. Jeg har en mistanke om at det blir brukt for mye ressurser på ligningskontorene til merarbeid for å gå gjennom kanskje poser med bilag som diabetikere har tatt vare på når de har handlet osv. Jeg synes ikke dette er rett bruk av ressursene. Jeg oppfordrer statsråden fortsatt til å se på om dette kan gjøres så enkelt som overhodet mulig. Jo enklere det er, jo mer rettferdig vil også behandlingen ofte bli ved de ulike likningskontorene.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:38:29]: Det er nettopp det denne dialogen dreier seg om, hvordan kravene til sannsynliggjøring/dokumentasjon skal være for å få til et enkelt og forutsigbart system. I dialogen videre framover skal man gå inn på hvordan dette skal gjøres, slik at folk skal slippe å komme på ligningskontoret til hardt arbeidende ligningsfunksjonærer med bæreposen full av alle kvitteringene. Det er mulig å gjøre dette på en slik måte at man kan sannsynliggjøre hva som er utgiftene i løpet av et kortere tidsrom, og framskrive det for et helt år, f.eks. Så vi er i god dialog for å få på plass praktiske, gode løsninger på dette.