Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Hans Olav Syversen (KrF) [11:17:28]: Siden jeg skjønner at SV nå skal diskutere sin egen regjeringsdeltakelse, så er jeg i hvert fall veldig glad for å kunne stille dette spørsmålet før en eventuell ny finansminister kommer og svarer:

«På en konferanse 6.–7. februar i år i regi av UD diskuterte deltakerne blant annet mulighetene for en svak avgift på valutatransaksjoner – 0,005 pst. for å finansiere bistand. I motsetning til den såkalte Tobin-skatten er det ikke noe mål for en slik avgift å redusere valutaspekulasjon, kun å øke tilskuddene til internasjonal bistand.

Vil statsråden bidra til at diskusjonen når lenger ut enn denne konferansen, ved å presentere en vurdering av dette f.eks. i revidert nasjonalbudsjett 2007?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:18:46]: For det første har jeg lyst til å replisere til representanten Syversen at jeg har et klart mål om å stille i spørretimen mange ganger framover og svare på gode spørsmål, som f.eks. dette.

I perioden 1. september 2006–1. mars 2007 har Norge formannskapet i Leading Group on Solidarity Levies to Fund Development, den såkalte pilotgruppen for innovative finansieringsmekanismer. Denne gruppen har arbeidet med det franske forslaget om en solidaritetsavgift på flyreiser, men også behandlet andre former for innovative finansieringsmekanismer, bl.a. en skatt på valutatransaksjoner.

Et utgangspunkt for dette arbeidet er Soria Moria-erklæringen, som sier at Regjeringen vil

«gå foran for internasjonale avtaler om nye globale finansieringskilder som kan medvirke til omfordeling og styrking av FN-institusjonene, flyavgift, karbonskatt, skatt på våpenhandel eller avgift på valutatransaksjoner».

Regjeringen har ikke vurdert en innføring av en form for valutaskatt for utviklingsformål. Norge vil imidlertid fortsatt støtte opp om den diskusjonen som nå pågår for en slik form for finansiering, og pilotgruppen vil ventelig fortsatt behandle valutaskatt som tema. På konferansen i Oslo 6.–7. februar foreslo flere av de deltakende NGO-ene å opprette en egen internasjonal arbeidsgruppe om valutaskatt. Norge vil nå sondere interessen blant andre medlemsland i pilotgruppen for å opprette en slik gruppe. Det vil være naturlig å orientere Stortinget om diskusjonen om valutaskatt når en eventuell arbeidsgruppe er opprettet.

Jeg vil vise til at i disse debattene er formålet med ulike former for solidaritetsavgifter å øke bistanden i land som ikke prioriterer å oppfylle 0,7 pst.-målet av BNI til utviklingsbistand. Norge er et av de få land som oppfyller det, og vi har jo en klar målsetting også om å øke det. Dersom Norge ønsker å øke den bistanden som vi bidrar med, så er det like greit å ta som en bevilgning over statsbudsjettet, med mindre det er andre ting man ønsker med en valutaskatt. Det er en annen del av den diskusjonen. Derfor ser vi dette først og fremst som en avgift som det er viktig å ha som tema i den internasjonale debatten for å få opp det samlede volumet av bistand.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:21:36]: Jeg takker for svaret.

Jeg skjønner at Norge som nasjon har tenkt å sondere mulighetene for å nedsette en internasjonal arbeidsgruppe, for, som statsråden sa, å vurdere om dette er mulig å gjennomføre, og om det har tilslutning, regner jeg med, internasjonalt.

Så mitt spørsmål er kort og godt: Selv om vi oppfyller det kravet som statsråden viste til når det gjelder bistand, 0,7 pst., vil jo Norges holdning like fullt kunne være betydningsfull for at flere land kan øke sin bistand til verdens fattige. Vil Regjeringen legge trykk på det arbeidet for derigjennom å kunne bidra overfor verdens fattige ved at flere land bidrar mer, og bør bidra mer?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:22:32]: Ja, vi deltar aktivt når det gjelder dette franske sporet for en flyavgift, og vi sonderer mulighetene for å få flere land med på å tenke at en valutaskatt kan være med på å finansiere bistand. Det er selvfølgelig fordi vi har et sterkt internasjonalt engasjement. Norge prioriterer bistand høyt, og jeg gir gjerne honnør til Kristelig Folkeparti for den jobben de gjorde i regjering ved å klare å holde et høyt nivå på dette. Vi har som ambisjon å trappe videre opp. Hvis vi også kan bidra til at andre land gjennom ulike former for finansieringsordninger er med på å trappe opp sin innsats, kan vi få til langt mer enn det vi bare klarer over norske statsbudsjetter.

Jeg deler det engasjementet som representanten Syversen har. Mitt svar kan tolkes slik at vi jobber i internasjonale sammenhenger for å se på muligheten for ulike former for internasjonale finansieringsordninger for å øke bistanden. Jeg vil gjerne komme tilbake til Stortinget med en orientering når vi har kommet et stykke på vei, slik at det er noe av substans å melde.