Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Svein Flåtten (H) [11:24:04]: Jeg har et spørsmål til finansministeren:

«Finnmarkseiendommen er nå fritatt for merverdiavgift på jakt og fiske. Det betyr at staten konkurrerer med private eiere av jakt- og fiskerettigheter, men på 25 pst. bedre betingelser. Unntak fra merverdiavgiftsregelverket bør være meget godt begrunnet.

Mener statsråden at typen eierskap er en god begrunnelse for et unntak og for en slik forskjellsbehandling i omsetning av jakt- og fiskerettigheter, eller vil hun vurdere å fjerne all mva. på jakt og fiske?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:24:54]: Omsetning av fiskekort og av jaktkort for småvilt- og villreinjakt i bygdeallmenninger, i statsallmenninger og på annen statlig grunn blir etter forvaltningspraksis med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70 ikke ilagt merverdiavgift. Disse unntakene har i hovedsak vært basert på Justis- og politidepartementets lovavdelings vurdering av at retten til jakt og fiske etter fjelloven er en allemannsrett som ikke kan omsettes i merverdiavgiftsrettslig forstand.

De aktuelle bestemmelsene om jakt og fiske i finnmarksloven er sammenlignbare med tilsvarende bestemmelser i fjelloven. Det er av den grunn også gitt dispensasjon for Finnmarkseiendommens omsetning av jakt- og fiskekort, noe som innebærer en videreføring av det tidligere avgiftsregimet for slik omsetning i Finnmark.

Selv om det er uttrykkelig bestemt i loven at omsetning av rett til jakt og fiske skal være merverdiavgiftspliktig, er det etter forvaltningspraksis langt tilbake i tid etablert så mange unntak fra dette utgangspunktet at merverdiavgiftsplikten i dag hovedsakelig kun omfatter private grunneiere – noe spørsmålsstilleren er inne på i sitt spørsmål. Hele området merverdiavgift for omsetning av jakt- og fiskekort trenger derfor en gjennomgang. En slik gjennomgang vil imidlertid kreve en del ressurser og tid – noe vi pr. i dag ikke har prioritert.

Gunn Olsen hadde her overtatt presidentplassen.

Svein Flåtten (H) [11:26:34]: Takk for svaret. Jeg vet ikke om jeg skal si at det er beroligende at man skal foreta en gjennomgang.

Jeg velger å oppfatte svaret slik at man har tenkt å gjøre noe med denne forskjellsbehandlingen. Og da vil jeg gjerne peke på et par ganske sterke argumenter for at man bør ta vekk forskjellen – og frita det hele for merverdiavgift. Det ene er at private bedrifter i stor utstrekning benytter privat terreng. De har fradrag for merverdiavgift. Jeg har forstått finansministeren slik at den sosiale siden av skatte- og avgiftsbestemmelser er ganske viktig. Når bedrifter får denne muligheten, kan det bety at det kanskje er de bedrestilte i samfunnet som får en større sjanse til f.eks. jakt og fiske.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:27:38]: Jeg ser de problemstillingene som representanten Flåtten tar opp.

Det er egentlig et voldsomt press på å finne unntak fra og lempninger i momssystemet, samtidig som momssystemet er en viktig del av finansieringen av vår velferdsstat. Det er bakgrunnen for at finansministeren hver gang noen tar opp et spørsmål om momssystemet, ikke kan si at dette fikser vi et unntak for. Summen av det ville vært milliarder i tapte inntekter, selv om det for så vidt er små saker vi behandler hver gang.

Når jeg og departementet har kapasitet til det, skal vi se nærmere på dette. Men representanten Flåtten kan ikke av mitt svar utlede et løfte om at det vil bli momsfritak også for private eiere.

Svein Flåtten (H) [11:28:37]: Erfaringer har lært meg at man av det finansministeren sier i denne sal, ikke veldig raskt skal utlede løfter.

Det er viktig å legge vekt på at jeg ikke snakker om å gjøre et unntak. Jeg snakker om å fjerne et unntak, slik at det blir likt for hele området. Jeg tror at det er ganske viktig.

Jeg tror også at denne diskusjonen dreier seg om at i bygdeallmenninger og i Finnmarkseiendommen er det mer enn dekning for utgifter. Det er det til en viss grad også når private omsetter. Først kommer dekningen av utgifter, siden kommer profitten – som finansministre ikke alltid liker like godt, men den ligger der jo. Ved å fjerne merverdiavgiften totalt tror jeg man også vil slippe denne diskusjonen. Og det er faktisk en ganske viktig distinksjon.

Jeg oppfatter ikke svaret som et løfte, men jeg oppfatter det i hvert fall som et løfte om å gå sterkt inn i saken og virkelig se på misforholdet.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:29:44]: Denne saken ligger ikke på toppen av min bunke på skrivebordet, men jeg skal se videre på den.

Vi vil jo straks komme inn i nye, ulike avgrensningsområder når det gjelder momssystemet. Hvis det er slik at folk som tjener godt på å leie ut privat jaktterreng, ikke skal betale moms, er det veldig lett også for andre grupper som driver med annen type virksomhet, å påberope seg samme begrunnelse for momsfritak. Det er bakgrunnen for mitt svar.

Jeg er opptatt av at vi skal ha et så konsekvent momssystem som mulig. Det er en viktig kilde til finansieringen av velferdsstaten. Vi har allerede i dag problemer med mange og uryddige unntak.