Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Arne Sortevik (FrP) [12:37:42]: Dette er også et spørsmål til samferdselsministeren:

«Denne vinteren har norske veitrafikanter opplevd flere situasjoner der snø og is har skapt kaotiske kjøreforhold på norske veier, ikke bare på fjelloverganger, men også på stamveinettet i lavlandet. Siste eksempel er den kaotiske situasjonen på E18 mellom Kristiansand og Grimstad i uke 8. Dette har lite å gjøre med hvem som brøyter, men først og fremst med rammer, retningslinjer, kontroll og beredskap knyttet til vinterdrift på veiene.

Hva vil statsråden gjøre for å bedre vinterdriften på norske veier?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:38:23]: Eg vil fyrst på vegner av vegstyresmaktene seie meg lei for dei tilhøva som oppstod på E18 mellom Arendal og Kristiansand i veke 8 i år. Veret var rett nok særs vanskeleg med sterk vind kombinert med store snøfall, og den aktuelle strekninga på E18 er relativt smal og utan gode moglegheiter for snølagring og parkering av havarerte kjøretøy. Det gjorde sjølvsagt ikkje situasjonen betre at dårleg skodde vogntog utan kjettingar stoppa opp og skapte store problem for brøytebilane.

Trass i dei vanskelege tilhøva vil eg understreke at det ikkje er akseptabelt at det oppstår slike kritiske situasjonar på riksvegane.

I tildelingsbrevet til Statens vegvesen for 2007 er funksjonskontraktane tekne opp. Departementet understrekar her betydninga av å følgje opp utføringa i kontraktane, slik at ein oppnår ein ynskt kvalitet på drift og vedlikehald. Eg veit at Statens vegvesen vil gå grundig gjennom hendingane på E18 i Agder, og eg har også følgt opp med eit nytt brev til Statens vegvesen.

Det som hende langs E18, vil verte vurdert nøye og gjennomgått i si fulle breidd. Dette omfattar beredskapsopplegg, gjennomføring av kontraktane og krav til standard og kvalitet i kontraktane, og dessutan Vegvesenet si handtering av både entreprenørane og trafikkaoset. Vurderingane og gjennomgangen vil verte gjorde i nært samarbeid med entreprenørane og transportbransjen. Eg stiller også spørsmål meir generelt ved systemet med og innhaldet i funksjonskontraktane som vart innførde av førre regjering for å redusere kostnader, då eg får altfor mange rapportar om glatte vintervegar og dårleg brøyting.

Eg er kjend med at Statens vegvesen har under arbeid tiltak som vil verke positivt. Statens vegvesen skal innføre eit system for krisehandtering i løpet av året. Dette systemet vil bidra til å auke beredskapen, effektivisere krisehandteringa og bidra til betre styring av Vegvesenet og entreprenørane sine ressursar.

Statens vegvesen tek også om kort tid i bruk eit nytt datasystem som gir betre dokumentasjon av utført arbeid, dette for å sikre at trafikantane får dei veg- og føreforholda som er avtalte i kontraktane.

Arne Sortevik (FrP) [12:40:36]: Det er bra med datautstyr, men det er faktisk viktig å følge med på værmeldingene og ta til seg varsler som er gitt på forhånd.

Det er faktisk slik at det har snødd på Sørlandet før. Det snødde faktisk i fjor, og da var også veien – E18 – stengt.

Nå snakker vi ikke om snøen som falt i fjor, men vi snakker om den som falt i år, med ganske dramatiske konsekvenser.

Jeg er litt spørrende til om Statens vegvesen kanskje igjen skal evaluere seg selv, og litt undrende til at det synes som om Statens vegvesen er opptatt av å legge skylden på entreprenørene som har funksjonskontrakter. Det er vel slik at det er Statens vegvesen som utformer kontraktene, og som bør sørge for at de tar høyde for at det kan inntreffe ekstraordinære og spesielle værforhold vinterstid. Altså: Det man legger inn i kontrakten, får man i hovedsak – og i mitt utgangspunkt – også levert. Men hvis man ikke tar med seg forhold knyttet til ekstraordinære og spesielle værforhold, kan man selvfølgelig få en overraskelse. Det er litt leit hvis man skylder på andre og man selv sitter med en del av skylden.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:41:45]: Eg har pr. i dag ikkje grunnlag for å hevde – eg trur heller ikkje representanten Sortevik har grunnlag for det – at funksjonskontraktane ikkje tek høgd for at det skal snø på Sørlandet, og eg har bedt Statens vegvesen gå gjennom kontraktane. Det er trass i alt eit fagarbeid. Statsråden er verken ingeniør eller fagarbeidar. Eg skal prøve å gjere dei politiske vurderingane, men eg er nøydd til å bruke mine fagfolk til å gjere grunnarbeidet for meg. Så i dag vil eg ikkje skulde på verken Statens vegvesen eller entreprenørane. Men eg ynskjer å finne ut av om det er slik at funksjonskontraktane ikkje er gode nok, for då må me forbetre dei. Dersom dei er gode nok – dersom det er teke høgd for dette – vel, då er det i så fall entreprenørane som ikkje har lytta på vermeldinga og gjort jobben sin, og då må dei skjerpe seg i arbeidet sitt.

Men eg er ikkje ute etter syndebukkar, eg er rett og slett ute etter å finne ut av om systemet som vi no eingong har innført, er godt nok, om det blir godt nok følgt opp, og om innhaldet her er tilfredsstillande eller ikkje. Det kjem meldingar inn frå ulike delar av landet, ikkje minst frå tungtransporten sine utøvarar, som kan tyde på at ting kan gjerast betre. Det er det me no skal gjere.

Arne Sortevik (FrP) [12:43:01]: En grundig gjennomgang er bra. Det som er viktig å presisere, er at det er to forhold her. Det ene er at det er normale væravvik innenfor normale kontrakter som operatørene og funksjonskontraktinnehaver selvfølgelig skal overholde og levere i henhold til. Men så inntreffer det spesielle værforhold som man vanskelig kan legge inn i forutavtalte kontrakter. Da må det altså være fullmakter hos Statens vegvesen, slik at man i en vanskelig situasjon – kanskje en litt krisepreget situasjon som den vi hadde på E18 – kan håndtere dette, at man kan rekvirere ekstra innsats fra dem som har kapasitet, og at man også påtar seg regningen, slik at ikke regningen for helt ekstraordinære og urimelige værforhold automatisk blir lagt på dem som har funksjonskontraktene – at de blir sittende igjen og må betale for litt vanskelige værforhold som man ikke har regnet inn når man har inngått kontrakt.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:44:04]: Dei av oss som har budd i dette landet i nokre år – og det har både representanten Sortevik og eg gjort – veit at det snør her, og at snøfallet kan kome brått, uventa og i store mengder. Dersom ein entreprenør leverer eit anbod på snørydding utan å ta høgd for at det kan kome ein meter snø på eit døgn, er det også underleg.

Men – som sagt – eg skal ikkje kritisere nokon for kva som har skjedd her, for eg har ikkje godt nok grunnlag til å gjere det. Men eg vil jo tru at dersom eg var entreprenør og leverte eit anbod på snøbrøyting, ville eg også tenkje at det faktisk kan kome ekstreme mengder snø på eit døgn. Men når det er sagt, skal det sjølvsagt også liggje i kravspesifikasjonane at ein tek høgd for den type hendingar.

Så her må eg få lov å kome tilbake til denne saka når me har gått gjennom kva som skjedde der nede, og også gått gjennom funksjonskontraktane generelt – om dei er gode nok.