Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato: 09.05.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Trond Helleland (H) [12:23:33]: Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I forbindelse med tunnelskandalen på E18 i Vestfold har statsråden forsikret at kostnadene skal dekkes ved en ekstraordinær bevilgning for ikke å belaste budsjett eller trafikanter.

Hva er nå et oppdatert anslag på totale kostnader for å gjenåpne tunnelene, når man også tar med erstatning til berørte og andre følgekostnader?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:23:56]: Sjølve sikringsarbeidet for dei sju tunnelane i Nordre Vestfold er delte inn i to store entreprisar, som begge vert utførde av Veidekke. Saman med dei reparasjonsarbeida som allereie er utførde på rasstaden, og andre kostnader summerer dette seg til ein stad mellom 340 mill. kr. og 350 mill. kr.

Regjeringa vil kome tilbake med ei nærare framstilling av kostnadene i revidert nasjonalbudsjett, som vert lagt fram den 15. mai.

Trond Helleland (H) [12:24:31]: Takk for svaret.

Det er tydelig at beløpene går i været. Det var vel tidligere snakk om rundt 200 mill. kr, nå er det 350 mill. kr. Dette gjaldt de utbedringsarbeidene som gjøres direkte på nye E18.

I spørsmålet mitt ligger det også et spørsmål om erstatning til berørte parter. Vi vet at det er noen næringsdrivende langs nye E18 som har mistet alle inntekter som følge av at et splitter nytt veianlegg ble stengt. Først sa Vegvesenet blankt nei til å gi noen form for erstatning, men jeg har skjønt at det nå kanskje er litt andre vurderinger som gjøres.

Er det kostnader knyttet til gamle E18 og andre omkjøringsveier? Eller er dette utbedringer som ikke har kostet noe?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:25:24]: I svaret mitt sa eg at den summen utgjer dei to store entreprisane utførde av Veidekke, saman med dei reparasjonsarbeida som alt er utførde på rasstaden, og andre kostnader. Det ligg altså fleire kostnader i den summen, og eg skal gjere nærare greie for det den 15. mai.

Når det gjeld erstatning til næringsdrivande, er det ei sak for seg. Det vart òg drøfta på det møtet eg hadde i Vestfold den 30. april. Regjeringa har ikkje konkludert på det punktet. Det vil i så fall vere eit spørsmål som ikkje nødvendigvis inkluderer berre Samferdselsdepartementet, for me har jo ingen pott på budsjettet vårt for å dekkje den typen kostnader.

Trond Helleland (H) [12:26:18]: Bare for å få det helt klart hvordan Stortinget nå skal få behandlet disse sakene før sommerferien: Nå refererte statsråden til revidert, og det er naturlig at pengene kommer der. Men det er også snakk om en samleproposisjon, som transportkomiteen vil få til behandling.

Kan statsråden bekrefte at utbedringskostnader og prosessen når det gjelder Hanekleivtunnelen og E18, vil komme som en egen sak til transportkomiteen?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:26:58]: Parallelt med proposisjonen om revidert nasjonalbudsjett legg eg fram ein samleproposisjon for Stortinget. I den samleproposisjonen er det ei eiga sak om Hanekleivtunnelen og oppfølginga av dei spørsmåla som vart tekne opp av den granskingsgruppa som eg nemnde opp etter hendinga. Det vert lagt fram den 15. mai.