Stortinget - Møte onsdag den 27. februar 2008 kl. 10

Dato: 27.02.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Ola T. Lånke (KrF) [11:36:18]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I det siste er det skapt usikkerhet rundt den fremtidige kapasiteten i ferjesambandet Flakk-Rørvik. Signaler er kommet om at MS «Sogn», som har betjent sambandet i tillegg til de to ferjene som til daglig trafikkerer sambandet, skal tilbake til Møre og Romsdal før påske. For Fosenregionen vil det være uholdbart å gå påske- og sommertrafikken i møte med en lavere ferjekapasitet enn den som har vært der de to siste årene.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at ferjekapasiteten på sambandet Flakk-Rørvik opprettholdes?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:37:08]: MS «Sogn» blir flytta tilbake til Møre og Romsdal etter fungering som reserveferje i sambandet Flakk-Rørvik i tilknyting til verkstadopphald. Til grunn for denne avgjerda har eg lagt stor vekt på følgjande merknad i Budsjett-innst. S. nr. 13 for 2007-2008:

«Fleirralet vil vere spesielt merksam på situasjonen med gjensitting på samband i Møre og Romsdal og Nordland.»

Budsjettsituasjonen innanfor riksvegferjedrifta er stram. Eg er likevel merksam på behovet for kapasitetsauke i ferjesambandet Flakk-Rørvik og vil vurdere om det er mogleg å finne løysingar med innleige av materiell.

I dette arbeidet vil eg ha dialog med lokale styresmakter, deriblant Fosen Regionråd.

Ola T. Lånke (KrF) [11:37:54]: Jeg takker statsråden for svaret, og for at hun også er villig til å gå inn og vurdere mulighetene for innleiing av en ekstra ferje for å dekke trafikken på dette området.

Jeg går ut ifra at statsråden er veldig godt kjent med både beliggenheten av Fosen i nærområdet til Trondheim og med trafikken over fjorden der, både næringstrafikk ikke minst trafikken for bosatte på Fosen som har behov - for å komme inn til byen - og turist- og hyttetrafikken, særlig i helgene, i høytidene og om sommeren.

Det er helt meningsløst, i hvert fall sett fra et lokalt synspunkt, å flytte et gjensittingsproblem fra ett fylke over til et annet fylke. Når Stortinget blir nevnt her, er det helt absurd å tenke seg at Stortinget med den formuleringen mente at man så å si skulle flytte dette over til et annet fylke. Man så at gjensittingsproblemet var stort i Nordland og Møre og Romsdal, og pekte på det, men mente vel ikke at man skulle skape et nytt gjensittingsproblem. Det kan vel ikke være riktig?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:39:01]: Til grunn for denne avgjerda ligg òg ei vurdering av kva for tid ein har attsitjing. I Møre og Romsdal, på det sambandet, har ein attsitjing heile veka igjennom når det gjeld næringstransport, folk som skal til og frå jobb, og gjennomgangstrafikk. På Flakk-Rørvik-sambandet handlar det fyrst og fremst om helg. Ferja ligg stort sett, har eg fått opplyst, midt i veka. Då meiner me at me har litt meir handlingsrom når påsketrafikken no vert avvikla fram til sommartrafikken kjem, til å kunne finne gode løysingar òg for Flakk-Rørvik. Det er ingen tvil om at det er eit behov for å ha ei ekstra ferje der når ferie- og helgetrafikken set inn. I den daglege kvardagstrafikken er ikkje det behovet så akutt, men det betyr at me må søkje å finne ei løysing så raskt som mogleg der òg. Det er krevjande, men me går inn i det arbeidet med stort alvor.

Ola T. Lånke (KrF) [11:40:07]: Jeg håper inderlig at statsråden skjønner alvoret i denne situasjonen. Jeg forstår godt at man også har et problem i Molde-Vestnes og andre steder, at det kanskje er mer permanent trafikk gjennom uken der, og det er ikke meningen å sette disse alternativene opp mot hverandre. Jeg velger å oppfatte stasråden positivt, at hun nå vil gå alvorlig og aktivt inn i en dialog med de lokale myndigheter for å forsøke å finne en løsning på dette. Det kan vel ikke stå på økonomi.

Mitt spørsmål går også på om det virkelig er nødvendig å ta det opp i Stortinget hver gang man skal få en ferje på plass, for å få til en regularitet i trafikken på et så sentralt trafikkert område som Flakk-Rørvik og Fosen er. Jeg håper inderlig at vi kan finne løsninger som gjør at vi slipper å gjøre det.

Mitt andre spørsmål er: Vil det også være en mulighet her for å kunne få en permanent beredskap, så å si, som kan tre inn i slike situasjoner som denne, f.eks. ved at man også har en overslagsbevilgning i budsjettet som gjør at man ikke må ty til nye bevilgninger for å få dette på plass?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:41:13]: Eg er heilt samd med representanten Lånke i at det ikkje bør vere naudsynt å ta denne typen saker opp i Stortinget. Men når ting tek meir enn ei veke, kjem det gjerne til Stortinget dersom det er ei akutt lokalpolitisk sak, og eg stiller gjerne i Stortinget for å snakke om både Flakk-Rørvik og andre spørsmål Stortinget er oppteke av. Det skulle berre mangle.

Når det er sagt, handlar dette sjølvsagt òg om budsjett, og at eg må ha dekning for å kunne overskride dei budsjetta som gjeld. Det kan heller ikkje ein samferdslestatsråd gjere, like lite som ein kan det på andre sektorar, jf. debatten det siste døgnet om budsjett på andre sektorar.

Når det gjeld permanent beredskap, er ikkje det eit spørsmål som har vore drøfta, men eg noterer meg det, og eg ser ikkje bort ifrå at det kunne ha vore eit godt forslag dersom det organisatorisk var mogleg å få det til.