Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2008 kl. 10

Dato: 30.04.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ingebrigt S. Sørfonn til utenriksministeren, vil bli besvart av forsvarsministeren på vegne av utenriksministeren.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [11:19:49]: Eg er takknemleg for at forsvarsministeren vil svara på spørsmålet mitt. Spørsmålet lyder slik:

«I 2006 vart dei israelske soldatane Ehud Goldwasser og Eldad Regev kidnappa av Hizbollah, medan soldaten Gilad Shalit vart kidnappa av palestinarar. Å vera fange/gissel hos kyniske terroristar over lang tid er ei umenneskeleg påkjenning. For om lag eit års tid sidan stadfesta UD at dei var i kontakt med Hamas om saka.

Kva har utanriksministeren sidan gjort, og kva vil han vidare gjera for å medverka til at dei israelske soldatane vert sette fri?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:20:36]: Som det ble sagt, ble de israelske soldatene Regev og Goldwasser bortført av Hizbollah. Norge har ingen dialog med Hizbollah om denne saken.

Gilad Shalit ble bortført av Hamas. Fra norsk side har vi tatt opp denne saken med Hamas på humanitært grunnlag, bl.a. etter forespørsel fra Shalits far.

Norges involvering i denne saken har også skjedd gjennom kontakter med relevante aktører. Det er norsk syn at en løsning knyttet til spørsmålet om fangeutveksling på en avgjørende måte vil kunne skape et bedre klima mellom partene, også for å finne løsninger på andre problemer som synes fastlåste. Dette har vært formidlet til de relevante parter.

Fra norsk side har også spørsmålet om behandlingen av både israelske og palestinske fanger vært tatt opp gjentatte ganger med de relevante parter.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [11:21:48]: Eg takkar statsråden for svaret.

Bakgrunnen for spørsmålet mitt er at eg kjenner til at det var ein kontakt med Hamas. Det vart meldt i Dagsavisen for ca. eitt år sidan. Men etter den tid har det vore ei øyredøyvande stille. Allmenta har iallfall ikkje registrert at det har skjedd noko sidan den tida. Dette er jo ei djup menneskeleg tragedie både for dei det gjeld, og sjølvsagt for dei pårørande. Det skal ikkje så mykje fantasi til for å skjøna det.

I og med at staten Israel dette året feirar 60-årsjubileum, hadde det vore ein gest til Israel dersom ein kunne hjelpa til å løysa denne situasjonen. Det ville heilt klart få konsekvensar langt utover dei enkeltpersonane som dette gjeld.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:22:48]: Jeg forstår at det kan være ønskelig å få vite mer om disse sakene, men det som blir registrert fra norsk side, er at det allerede pågår forhandlinger om disse kidnappingssakene mellom de berørte partene - for Shalit-sakens vedkommende også gjennom egyptisk mellomkomst.

Norge har ikke til hensikt å ta del i disse forhandlingene. Vi er også kjent med at Shalit-saken ble diskutert i møte mellom Hamas og tidligere president Jimmy Carter 21. april. Hamas lovet da å etterkomme en forespørsel fra Carter om å la Shalit få sende brev til sine foreldre.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [11:23:37]: Ja, eg har stor forståing for måten som forsvarsministeren uttrykkjer seg på i denne saka, men samtidig er det veldig viktig at offentlegheita er oppteken av det dersom ein skal få løyst dette. For me lever i ei medietid der ting «poppar» opp. Så vert det til tausheit omkring det - og så ein masse djupe tragediar. Så kanskje kunne det ha vore løyst - det vert berre liggjande der.

Poenget mitt er at Noreg har hatt og har ein stor tillit hos dei ulike partane i Midtausten-konflikten, og det er viktig at me både brukar denne tilliten og styrkjer denne tilliten. Så eg vel å tolka statsråden sitt svar positivt på den måten at dette er ei sak som ein ikkje har lagt på hylla, men at ein brukar dei kanalane som finst, for å få ho løyst. Eg håpar kanskje òg at spørsmålet mitt kan bidra ytterlegare til at så skjer.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:24:41]: Jeg kan jo bare bekrefte også det som ble sagt av spørreren, at Norge har stor tillit i Midtøsten-konflikten. Men i disse sakene er det gjort som redegjort for i svaret.