Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2008 kl. 10

Dato: 30.04.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Torbjørn Hansen (H) [11:25:18]: Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsministeren:

«Høyskolemiljøet i Bergen oppfatter situasjonen med byggestopp som svært alvorlig. Regjeringen har begrunnet stillstanden med press i byggemarkedet. Nå er det klare tegn til at presset avtar. Blant annet viser Prognosesenteret en nedgang på 20 pst. for igangsettingen av nye boliger i 2008. Høyskolen vil de første 3 årene medføre en høyst begrenset aktivitet på hhv. 80, 170 og 260 millioner kroner.

Vil Regjeringen allerede i år varsle byggestart ettersom begrunnelsen for byggestopp er i ferd med å forsvinne?»

Statsråd Tora Aasland [11:25:57]: La meg først understreke at jeg er godt kjent med at en rekke byggeprosjekter i universitets- og høyskolesektoren venter på å bli realisert. Jeg kan særlig nevne nytt bygg for odontologiutdanningen ved Universitetet i Bergen, nybygg for sykepleierutdanningen i Oslo samt samlokaliseringsprosjektet ved Høgskolen i Bergen. Alle tre prosjektene er høyt prioritert.

Hensiktsmessige og funksjonelle bygg er en viktig målsetting innen universitets- og høyskolesektoren. Dette vil jeg gjøre alt jeg kan for å oppfylle. Nybygg på Kronstad vil samlokalisere høyskolen på ett campusområde og gi nye og formålstjenlige lokaler for virksomheten.

Samtidig er byggeprosjektet for Høgskolen i Bergen et av de største prosjektene i universitets- og høyskolesektoren, med en kostnadsramme på vel 1,8 milliarder kr i prisnivå 1. juli 2009.

Regjeringen har ikke funnet rom for startbevilgning til nye byggeprosjekter i statsbudsjettet for 2008. Selv om det er tegn til at presset i byggemarkedet er i ferd med å avta noe, er det fortsatt grunn til å vurdere prosjekter i denne størrelsesorden med hensyn til et opphetet byggemarked og økonomiske konjunkturer.

Jeg ønsker å understreke at nybygg for Høgskolen i Bergen er blant de høyest prioriterte byggeprosjektene i universitets- og høyskolesektoren. Samtidig vil jeg framheve at det er Stortinget som vedtar startbevilgning til nye bygg. Bevilgninger til igangsetting av nye investeringsprosjekter må også ses i sammenheng med den samlede budsjettsituasjonen for hvert år, noe som har konsekvenser for framdriften for de respektive prosjektene. Jeg kan derfor ikke på vegne av Regjeringen bekrefte byggestart i år for dette prosjektet, men jeg kan bekrefte at det står på min prioriteringsliste over de tre viktigste og høyest prioriterte byggene.

Torbjørn Hansen (H) [11:27:41]: Jeg vil takke for svaret, selv om svaret ikke gav avklaring på det som er mitt kjernespørsmål i denne saken, nemlig om det er press i byggemarkedet som er årsaken til byggestoppen, eller om byggestoppen i utdanningssektoren er en del av det vi beskriver som hvileskjær for høyere utdanning i Norge. Vi har nemlig ikke sett tilsvarende investeringsstopp på andre områder i offentlig sektor.

Dette er ganske viktig for min del, fordi de rød-grønne partiene i Hordaland bruker mye tid og krefter på å forklare den uheldige situasjonen for utdanningsbyggene i Bergen med det stramme forholdet i byggemarkedet - som da er et faktum. Men den forklaringen blir veldig lite troverdig dersom Regjeringen nå når presset i byggemarkedet dempes, når det ikke er det samme presset, likevel ikke utløser disse byggene. Vi ser jo her at når det gjelder høyskolen, vil det medføre en høyst begrenset aktivitet de første tre årene.

Så jeg spør på nytt: Er det byggemarkedet eller prioriteringsspørsmål som er utfordringen når det gjelder disse byggene?

Statsråd Tora Aasland [11:28:44]: Jeg kan forsikre spørreren om at det ikke er prioritering fra min side eller fra Kunnskapsdepartementets side. Vi ønsker at de byggene skal bli realisert i den prioriterte rekkefølgen som jeg nevnte, og dette bygget som det er spurt om her, nemlig Høgskolen i Bergen, er et av dem som står høyest på vår liste. Jeg må innrømme at odontologibygget ved Universitetet i Bergen står foran dette. Men det er situasjonen i byggemarkedet som er den aller viktigste begrunnelsen for at man ikke har klart å få rom for dette så langt. Det handler ikke om at vi ikke ønsker dette, det er ikke en villet politikk. Men vi følger selvfølgelig situasjonen i byggemarkedet nøye, og jeg har selvfølgelig kontakt med Regjeringen for øvrig, fordi det er i første rekke Regjeringens og deretter Stortingets beslutninger som ligger til grunn for hva som skal realiseres hvert år.

Torbjørn Hansen (H) [11:29:40]: Jeg synes det er viktig at statsråden får med seg at høyskolemiljøet i Bergen er rimelig skuffet over denne regjeringen. Jeg vil sitere fra et vedtak som høyskolen gjorde 17. desember 2007, og som er oversendt til Kunnskapsdepartementet:

«Styret beklagar sterkt den uheldige situasjonen høgskolen er komen i, der det etter 13 år framleis er heilt usikkert om det kjem nybygg eller ikkje.»

Høgskolen i Bergen er sannsynligvis den eneste høyskolen i Norge som ikke har fått en eneste krone til nye investeringer det siste året, samtidig som det er en skole som har veldig store utfordringer som følge av lokalisering på fem forskjellige steder.

Jeg må derfor spørre statsråden: Kan vi risikere at Regjeringen, når man nå setter i gang med nye bygg, kvitterer ut dette problemet ved å iverksette de to første byggene, og at vi dermed står igjen med en høyskole i Bergen som også denne gang blir satt igjen når toget for disse byggeprosjektene går?

Statsråd Tora Aasland [11:30:38]: Jeg kan forsikre om at jeg har meget god dialog og kontakt med ledelsen ved Høgskolen i Bergen og er godt informert om både skuffelsen og deres syn på saken. Jeg har - og trenger - løpende informasjon fra dem.

Når det gjelder vår prioriteringsliste, er det en synliggjøring av de tre viktigste prosjektene. Det betyr ikke at lista ikke er lengre enn disse tre. Jeg vil kjempe for at når det til enhver tid er en mulighet, en åpning i storting og regjering for å få realisert et bygg, skal vi forsøke å få fram så mye som mulig. For det er et stort behov, jeg er helt enig med representanten i det, men vi er avhengig av å få nettopp det klarsignal vi trenger, for å få disse prosjektene i gang. Så jeg skal love at jeg kommer til å følge Høgskolen i Bergen meget tett, og jeg er fullstendig klar over den situasjon høyskolen er i.

Situasjonen er den samme når det gjelder en del andre bygg, men vi er veldig tydelige på at Bergen har prioritet i de sakene vi har på topp.