Stortinget - Møte tirsdag den 12. mai 2009 kl. 10

Dato: 12.05.2009
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:03:02]

    Redegjørelse av miljø- og utviklingsministeren om klimapolitikk

  • Sak nr. 2 [10:59:29]

    Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt om nødvendige lovendringer slik at kommunene kan innføre brukerstyring med foreldreflertall i skolens brukerstyre ((Innst. S. nr. 210 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:41 (2008–2009)))

  • Sak nr. 3 [11:16:07]

    Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt om å bedre innholdet og endre organiseringen av yrkesfaglig opplæring ((Innst. S. nr. 212 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:53 (2008–2009)))

  • Sak nr. 4 [11:25:37]

    Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene May-Helen Molvær Grimstad, Dagrun Eriksen, Ola T. Lånke, Line Henriette Holten Hjemdal og Bjørg Tørresdal om et styrket og mer likeverdig kulturskoletilbud over hele landet ((Innst. S. nr. 209 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:61 (2008–2009)))

  • Sak nr. 5 [11:44:20]

    Innstilling frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen om samtykke til deltaking i ei avgjerd i EØS-komiteen om innlemming i EØS-avtala av tiltaksområde 1 og 3 i Erasmus Mundus II-programmet (2009–2013) ((Innst. S. nr. 216 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 56 (2008–2009)))

  • Sak nr. 6 [11:44:20]

    Interpellasjon fra representanten Torbjørn Røe Isaksen til kunnskapsministeren:
    «Det er en viktig målsetting i skolen at alle elever skal gis like muligheter til å utnytte sine evner og realisere sine talenter, og skolen skal gjennom dette bidra til sosial mobilitet. Elevene skal ha de samme mulighetene, uavhengig av bosted og sosial bakgrunn. Det oppleves ikke som rettferdig av en ungdomsskoleelev at det er foreldrenes bosted som skal avgjøre muligheten til å velge skole. Forskningsresultater viser at fritt skolevalg kan gi mer motiverte elever og lærere, mer engasjerte foreldre samt flere som fullfører videregående fordi de kommer inn på sitt førstevalg. Med dagens ordning er det fylkeskommunene som bestemmer om skolevalget skal være fritt. Det fører til lite forutsigbarhet og stor usikkerhet blant elevene.
    Vil statsråden sørge for at det kommer på plass en ordning som sikrer alle elever, uavhengig av bosted, rett til selv å velge videregående skole?»

  • Sak nr. 7 [12:47:30]

    Innstilling frå familie- og kulturkomiteen om menn, mannsroller og likestilling ((Innst. S. nr. 208 (2008–2009), jf. St.meld. nr. 8 (2008–2009)))

  • Sak nr. 8 [13:56:26]

    Interpellasjon fra representanten Ingebrigt S. Sørfonn til nærings- og handelsministeren:
    «Finanskrisa rammar norsk næringsliv hardt. Arbeidsløysa og talet på konkursar stig, og stadig fleire bedrifter melder om store likviditetsproblem. Permitteringar og nedleggingar er særleg krevjande for industristader prega av store hjørnesteinsbedrifter. Plastal på Raufoss er konkurs, og fleire andre hjørnesteinsbedrifter har no store utfordringar, m.a. Hydro Karmøy, Hydro Høyanger, Aker Verdal og Sør-Norge Aluminium AS på Husnes.
    Vil Regjeringa vera føre var og motverka permitteringar og nedleggingar av hjørnesteinsbedrifter som er heilt sentrale for sysselsetjing og verdiskaping i lokalsamfunn rundt om i landet, og har Regjeringa dei nødvendige verkemidla for å medverka til omstilling og nye, varige arbeidsplassar i lokalsamfunn som vert hardt ramma av finanskrisa?»

  • Sak nr. 9 [14:58:03]

    Forslag fra stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre oversendt fra Odelstingets møte 27. april 2009 (jf. Innst. O. nr. 56):
    «Stortinget ber Regjeringen utrede mulighetene for å innføre en kompensasjonsordning til personer eller organisasjoner som frivillig tar hånd om forvillede og hjelpeløse dyr.»

  • Sak nr. 10 [14:58:23]

    Forslag fra stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre oversendt fra Odelstingets møte 27. april 2009 (jf. Innst. O. nr. 56):
    «Stortinget ber Regjeringen sørge for en helhetlig og enhetlig praksis hos Mattilsynet.»

  • Sak nr. 11 [14:58:46]

    Forslag fra stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre oversendt fra Odelstingets møte 27. april 2009 (jf. Innst. O. nr. 56):
    «Stortinget ber Regjeringen sørge for at det opprettes et sentralt register over saker om beitenekt på grunn av rovdyr.»

  • Sak nr. 12 [14:59:04]

    Interpellasjon fra representanten Hans Frode Kielland Asmyhr til landbruks- og matministeren:
    «Norske myndigheter markedsfører norsk mat i utlandet bl.a. gjennom Innovasjon Norge og på internasjonale messer som f.eks. Grüne Woche i Berlin. Norge har utsøkte råvarer både fra fiskerinæringen og fra landbruket. Likevel ser få andre land på Norge som et gourmetland, og turister reiser ikke til Norge på grunn av vårt kjøkken. Norsk mat kan bli mer variert, og det er behov for en kraftig satsing på å få frem lokale spesialiteter, noe som også vil være viktig for turistnæringen. Nylig vant en norsk kokk den prestisjefulle konkurransen Bocuse d'Or, noe som viser at vi kan hevde oss hvis vi bruker det beste vi har. Norsk landbruk og næringsmiddelindustri kan ha en lysende fremtid hvis vi utnytter dette potensialet riktig.
    Hvordan vil Regjeringen arbeide for å gjøre Norge til et internasjonalt ledende gourmetland basert på norske råvarer?»

  • Sak nr. 13 [18:01:52]

    Interpellasjon fra representanten Line Henriette Holten Hjemdal til landbruks- og matministeren:
    «I Soria Moria-erklæringen lovet Regjeringen å halvere nedbyggingen av jordbruksjord innen 2010. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at utviklingen går i motsatt retning. Avisa Nationen gjengir onsdag 18. mars tall fra SSB som viser at norske kommuner i 2008 gav klarsignal til å omdisponere over 16 500 mål dyrket og dyrkbar jord til andre formål. Det nedbygde arealet tilsvarer ifølge Nationen mer enn 2 200 fotballbaner eller langt over 100 vanlige gårdsbruk. Lovnaden om halvering av nedbyggingen er så langt fulgt opp med en oppgang i arealet på omdisponert matjord på 17 pst. på to år. I en verden med stor befolkningsvekst, stort arealpress og økende behov for mat er det viktigere enn noen gang å sikre jordbruksjord for kommende generasjoner.
    Hva vil statsråden gjøre for å følge opp lovnaden om å halvere nedbyggingen av jordbruksjord innen 2010?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Presidenten: Representantene Anne Marit Bjørnflaten og Trine Skei Grande, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Vestfold fylke, Jan Fredrik Vogt, har tatt sete.

Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Saera Khan fra og med 12. mai og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten, Kjell Erik Øie, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Kjell Erik Øie er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges tre settepresidenter for Stortingets møter i dag og for resten av inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Kenneth Svendsen, Solveig Horne og Anders Anundsen. – Andre forslag foreligger ikke, og Kenneth Svendsen, Solveig Horne og Anders Anundsen anses enstemmig valgt som settepresidenter for denne ukes møter i Stortinget.

Statsråd Erik Solheim overbrakte 3 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Endring av ukeprogrammet

Presidenten: Med hjemmel i forretningsordenens § 26 fjerde ledd vil presidenten foreslå at det oppsatte ukeprogram for inneværende uke endres slik at det i dag, etter stortingsmøtets slutt, settes et referatmøte i Odelstinget. – Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.

Møtet hevet kl. 19.06.