Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 2. desember 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Henning Warloe (H) [12:02:38]: «Det planlegges et nytt bygg for Høgskolen i Bergen på Kronstad til erstatning for de fem ulike stedene Høgskolen i dag driver virksomhet på. Bygget skal stå ferdig i 2014 og gi plass til 4 400 studenter og 500 ansatte, men allerede i dag har Høgskolen nesten 50 pst. flere ansatte og studenter enn dette. Samtidig varsler Regjeringen at antall studenter i Norge vil øke sterkt de neste årene.

Har statsråden en plan for hvordan Høgskolen i Bergen kan sikres mer plass til flere studenter på Kronstad når det nye bygget står ferdig?»

Statsråd Tora Aasland [12:03:19]: Stortinget gav prosjektet «Samlokalisering av Høgskolen i Bergen» en oppstartsbevilgning på 65 mill. kr i forbindelse med tiltakspakken i 2009, og i Prop. 49 S for 2009–2010, under Fornyings- og administrasjonsdepartementet, foreslås det en kostnadsramme for prosjektet på 2 240 mill. kr. Kostnadsrammen er basert på en bruttoarealramme for prosjektet på 48 000 m2, eksklusiv parkering.

Bygget er dimensjonert for 4 400 samtidig tilstedeværende studenter og 500 samtidig tilstedeværende ansatte. I dag har Høgskolen i Bergen 5 600 studenter og 660 ansatte.

Det ligger derfor i programmeringen at det er rom for flere studenter og ansatte enn det er dimensjonert for, men at alle studenter og ansatte ikke er på campus til enhver tid. Flere av studiene forutsetter bl.a. at studentene er ute i praksis over lang tid. Både i forbindelse med utarbeidelse av rom- og funksjonsprogrammet og i arkitektkonkurransen ble det lagt vekt på svingninger og en eventuell økning i antall studenter innenfor det godkjente romprogrammet.

Sambrukseffekten forventes også å være betydelig ved høgskolen på Kronstad. Det er planlagt for stor grad av sambruk og dermed arealeffektivitet, og det er gjort valg i utformingen av anlegget som gir fleksible rom og fellesarealer, slik at de kan tilpasses en variabel studentmasse og fagprofil over tid.

Allikevel vet vi at det kommer større ungdomskull, som vil gi ytterligere behov for økte arealer, utover den fleksibiliteten som nå ligger i anlegget.

Allerede i oppdragsbrevet sendt i 2002 bad Kunnskapsdepartementet Statsbygg om å ta høyde for eventuell framtidig økning i studentmassen ved Høgskolen i Bergen og legge opp til et vesentlig utbyggingspotensial på tomta på Kronstad.

Hele eiendommen, som Statsbygg eier, er på ca. 70 mål. I tillegg til de planlagte 48 000 m2 for Høgskolen i Bergen er det et utbyggingspotensial på ytterligere ca. 30 000 m2 i den nordre delen av eiendommen.

Kunnskapsdepartementet er i dialog med Statsbygg for å sikre at disse arealene reserveres og utvikles for en eventuell framtidig utvidelse av høgskoleanlegget på Kronstad, dersom det skulle vise seg nødvendig.

Vi prioriterer dette og ser nå fram til en nær forestående byggestart på Kronstad. Det har de ventet på svært lenge.

Henning Warloe (H) [12:05:42]: Jeg sier takk for svaret fra statsråden. Det er ingen tvil om at ventetiden har vært lang når det gjelder dette prosjektet.

Det som virker ganske åpenbart – til tross for at man tenker seg at noen studenter er i praksis, osv. – er at med en vekst i studenttallet, som Regjeringen selv legger til grunn, vil det være behov for større arealer om ikke så veldig lang tid. Det er altså snakk om en vekst i antall studenter, slik Regjeringen ser det, i årene framover. Dette bygget skal stå ferdig i 2014, så det er jo fortsatt noen år igjen med vekst før bygget står ferdig, og også deretter. Her refererer jeg til Regjeringens egne tall.

Spørsmålet til statsråden må da være om man i alle fall kan sikre en reguleringsmessig status som gjør det mulig å planlegge et byggetrinn 2, selv om det vil ligge noen år fram i tid.

Statsråd Tora Aasland [12:06:44]: Jeg er veldig glad for at representanten og jeg åpenbart tenker likt når det gjelder nødvendigheten av å få i gang det bygget som nå er planlagt. Det vil jeg sette mye inn på at vi får til, og at vi får fulgt det opp på en god måte.

Som jeg sa i mitt første svar, er det areal tilstrekkelig til at man i framtiden kan foreta eventuelle utvidelser. De studentene som vi venter i tiden som kommer, kan selvfølgelig studere mange andre steder enn ved Høgskolen i Bergen, men jeg deler representantens ønske om at Høgskolen i Bergen skal få flest mulig studenter, og vi legger til rette for det. Jeg vil vise til min dialog med Statsbygg, en dialog som selvfølgelig også inneholder diskusjoner omkring sikring av areal og planlegging av framtidige byggetrinn.

Henning Warloe (H) [12:07:36]: Jeg vil avslutningsvis understreke at jeg er enig i at det er veldig viktig å sikre framdriften i dette byggeprosjektet, at man ikke nå stanser opp. Poenget er at det går an å tenke seg trinn 1 og trinn 2, og bokstavelig talt ha to tanker i hodet samtidig. Det som bekymrer meg litt, er at jeg har fått opplyst at Statsbygg i møter med Høgskolen i Bergen har signalisert at det fra tidligere trinn i prosessen ligger noen føringer på den udisponerte delen av tomten – som altså utgjør ca. 30 mål – og at føringene går ut på at deler av dette skal selges til nærings- og boligformål for å finansiere det prosjekterte høgskolebygget. Er dette noe som statsråden kan avkrefte? Jeg håper det, på bakgrunn av det hun svarte i sted.

Statsråd Tora Aasland [12:08:34]: Jeg viser til det svaret jeg gav, og skal ta med meg representantens synspunkter i min videre dialog med Statsbygg. Det som går klart fram av mitt svar, er at her ligger det en mulighet i arealet. Det mangler selvfølgelig mer konkrete planer for dette – men jeg vil som sagt ta med meg disse synspunktene for i framtiden å være best mulig sikret at vi eventuelt får til flere byggetrinn framover.

: