Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. desember 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Henning Warloe (H) [12:09:09]: «Det er nå flere år siden planene ble lagt for et nytt bygg for Kunsthøgskolen i Bergen. Tomt er kjøpt og regulert, arkitektkonkurranse er avholdt, men under statsråd Djupedal ble så prosjektet stanset. Dette har satt Kunsthøgskolen i Bergen i en vanskelig situasjon med en rekke midlertidige leieavtaler i ulike lokaler.

Vil statsråden ta initiativ til å få ny fremdrift i planene for nytt bygg for Kunsthøgskolen i Bergen?»

Statsråd Tora Aasland [12:09:42]: Det har vært arbeidet med prosjekt for samlokalisering av Kunsthøgskolen i Bergen innenfor en samlet ramme på 17 500 m2 brutto i flere år. Det ble lagt fram et skisseprosjekt i desember 2005 til en samlet prosjektkostnad departementet fant for høy. Prosjektet ble bearbeidet med sikte på en lavere kostnad. I mars 2006 forelå et revidert forslag etter noen runder med mulige innsparingsforslag. Departementet fant fortsatt kostnadene for høye og bad Statsbygg presentere et prosjekt som hadde kostnader mer på linje med andre høgskolebygg. For å gi prosjektet en sjanse besluttet daværende statsråd Djupedal at man kunne gå videre med det valgte konseptet, på de vilkår at man bearbeidet prosjektet med sikte på kostnadsreduksjoner og at det kom inn ekstern finansiering. Bakgrunnen for at det ble oppfordret til å skaffe ekstern finansiering, var at kostnadsrammen ble svært høy med utgangspunkt i de krevende løsninger som var valgt.

I februar 2009 mottok Kunnskapsdepartementet en statusrapport fra arbeidet med å skaffe eksterne bidragsytere til Kunsthøgskolens byggeprosjekt. Kunsthøgskolens styre meddelte at man til tross for iherdig innsats fra institusjonens side måtte konkludere med at oppdraget med å skaffe eksterne bidragsytere ikke hadde ført fram.

Det foreliggende prosjekt er et spennende bygg – jeg har selv sett tegningene. Det er spennende når det gjelder både det arkitektoniske og byplanmessige løsninger, og det er tilsynelatende et meget godt bygg for Kunsthøgskolen i Bergen og for Bergen by – det er det ingen tvil om.

Det har i tiden fra vi mottok tilbakemeldingen fra Kunsthøgskolen og til i dag, vært flere kontakter med Kunsthøgskolen og Statsbygg. Kunnskapsdepartementet har i høst tatt initiativ til å få i gang prosessen igjen, med sikte på en bearbeiding av det foreliggende prosjektet, som vil gjøre det mulig å realisere noe innenfor en forsvarlig kostnadsramme.

Kunnskapsdepartementet vil på denne bakgrunn arbeide videre med prosjektet samlokalisering av Kunsthøgskolen i Bergen og vil sende et oppdragsbrev til Statsbygg som sikrer videre framdrift i saken.

Kunnskapsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget så snart en ny og forsvarlig bearbeidelse av prosjektet er gjennomført.

Henning Warloe (H) [12:11:52]: Jeg sier takk for svaret.

Det er klart at for omverdenen kan det kanskje virke litt underlig at Statsbygg – som representerer staten i denne sammenhengen – utlyser en arkitektkonkurranse, nedsetter en jury, kårer en vinner, for så etterpå å skjønne at den man har kåret, har tegnet noe som blir for dyrt. Det er jo ingen tvil om at ambisjonsnivået var høyt da denne arkitektkonkurransen ble utlyst – det skulle være et signalbygg – det skal ikke være en firkantet kasse som man kan bygge så billig som mulig.

Jeg er litt usikker på hvordan statsråden ser for seg at dette prosjektet kan bearbeides videre. Det er vel heller ingen overraskelse at det har vist seg vanskelig å skaffe sponsorer til et statlig bygg i størrelsesorden 100 mill. kroner, som jeg forstår var oppdraget som ble gitt til Kunsthøgskolens ledelse.

Statsråd Tora Aasland [12:12:49]: Jeg er fullstendig klar over historien som ligger bak dette, og jeg ser ved selvsyn at det er et spennende bygg, men selvfølgelig også et kostbart bygg. Vi har flere mulige alternativer, men å begynne helt på nytt igjen tror jeg ingen av oss er tjent med. Det jeg signaliserer, er at vi har kontakt med Statsbygg for å ta en eller flere nødvendige runder for å finne ut om det er mulig å få realisert dette, som er et veldig spennende prosjekt og som vil bety mye både for byen og for Kunsthøgskolen. Vi har – som representanten vet fra forrige spørsmål – en del andre byggeprosjekter i Bergen og andre steder på gang, og vi er nødt til å prioritere det. Men det forhindrer ikke at jeg kommer til å legge mye energi i å få en god prosess med Statsbygg, slik at vi så fort som mulig får en oversikt over hvilke muligheter vi har med hensyn til Kunsthøgskolen.

Henning Warloe (H) [12:13:52]: Jeg håper selvfølgelig at statsråden i en dialog kan få en viss framdrift i dette prosjektet. Det er klart at det vil bli veldig vanskelig for en utdanningsinstitusjon, som i dette tilfellet driver virksomhet på veldig mange områder, å ikke vite når man kan regne med å flytte. Dette skaper bl.a. utfordringer med hensyn til leieavtaler. Det som skjedde i fjor sommer, var at Kunsthøgskolen var nødt til å sikre seg nye midlertidige lokaler, fordi leieavtalen gikk ut. Det er alltid slik at man på forhånd må vite for hvor lang tid man skal inngå en avtale, slik at man ikke risikerer å bli sittende med skjegget i postkassen når det nye bygget står klart.

Helt konkret vil jeg spørre statsråden om man har mulighet til å bidra økonomisk, slik at Kunsthøgskolen i Bergen kan få dekket de økte leiekostnadene som den siste flyttingen i fjor har medført, på 2,5 mill. kroner.

Statsråd Tora Aasland [12:14:58]: Vi følger veldig nøye opp alle våre høgskoler og de utfordringene de måtte ha både når det gjelder husleie og andre ting. Jeg kan bare love at vi gjør så godt vi kan i den dialogen vi har med de enkelte høgskolene.

Jeg kan ikke gå i detalj på akkurat hva vi gjør når det gjelder Kunsthøgskolen i Bergen, men vi er selvfølgelig opptatt av at den kan drive på en forsvarlig måte, selv om det måtte ta noe tid før man får et nytt bygg.

Når det gjelder prosessen videre, er man her i samme situasjon som med mange andre kunnskapsbygg: Det krever budsjettmessige bevilgninger for å få i gang prosessene. Så vi er avhengig både av at vi klarer å prioritere, f.eks. i forhold til Høgskolen i Bergen – som står før Kunsthøgskolen på listen – men også andre bygg andre steder.

Min oppgave er å forsøke å få til så mye som mulig av dette så fort som mulig. Jeg gjør det jeg kan for det. Jeg kan forsikre representanten Warloe om at jeg har en god og tett dialog med Kunsthøgskolen og dens ledelse.

: