Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 2009 kl. 10

Dato: 16.12.2009

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Bent Høie (H) [12:19:30]: Mitt spørsmål til helse- og omsorgsministeren er:

«Vil Regjeringen legge frem forslag om en planmessig utvikling av det samlede tjenestetilbudet til rusmiddelavhengige, etter modell fra Opptrappingsplanen for psykisk helse?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:19:49]: Rusmiddelmisbruk er vi enige om er et alvorlig samfunnsproblem. Regjeringens rusmiddelpolitikk har som mål å redusere de negative følgene av rusmiddelmisbruk både for enkeltpersoner og for samfunnet.

Opptrappingsplanen for rusfeltet som avsluttes i 2010, er basert på at hele rusfeltet skal ses i sammenheng og forankres i Regjeringens helhetlige politikk. Planen legger bl.a. vekt på økt brukerinnflytelse og forpliktende samhandling mellom nivåene og mellom faggrupper.

Innsatsen på rusfeltet er styrket betydelig gjennom den opptrappingsplanen vi nå har hatt i fire år, og som avsluttes neste år. Bevilgningene er økt med 835 mill. kr i perioden, og ifølge Helsedirektoratet vil tilnærmet alle de 150 tiltakene i planen være igangsatt innen utgangen av 2010. Likevel må vi erkjenne at det fortsatt er mange uløste oppgaver både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten, og det er behov for å styrke og utvikle tjenestene, samtidig som vi øker innsatsen for folkehelse og forebygging. Som svar på dette, skal Samhandlingsreformen behandles i Stortinget til våren. Reformen viser at det er viktig å utvikle tjenestetilbudet til personer med rusmiddelproblemer som en del av det ordinære helse- og omsorgstilbudet. En sentral utfordring her er å få etablert gode pasientforløp, slik at rusmiddelavhengige opplever at det er en sammenheng i de tjenestene de mottar. Dette vil berøre både de kommunale tjenestene og spesialisthelsetjenesten.

Stortinget har bedt Regjeringen om å fremme forslag til en sterkere satsing på helhetlig rusbehandling og oppfølging fra juni i år, og jeg vil vurdere å følge opp rusplanen med en ny langsiktig strategi som ser helhetlig på utfordringene på rusfeltet. Jeg vil arbeide videre med hvilken form som kan være den mest hensiktsmessige for en slik strategi.

Vi har høstet viktige erfaringer gjennom Opptrappingsplanen for rusfeltet. Neste år er det siste året. Erfaringene skal oppsummeres og brukes som grunnlag for å utvikle feltet videre. Regjeringen har nedsatt et offentlig utvalg, Stoltenberg-utvalget, som skal foreslå hvordan de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp.

Utviklingen av rusfeltet må også ses i sammenheng med Regjeringens innsats for å forebygge fattigdom, innsatsen for å redusere bostedsløshet og satsingen på psykisk helse.

Regjeringens rusmiddelpolitikk er basert på samarbeid på tvers av departements- og etatsgrenser og samarbeid på tvers av landegrenser. Norges brede internasjonale engasjement på alkohol- og narkotikaområdet bidrar også til å forebygge narkotikaproblem i Norge.

Regjeringen vil invitere til en bred og inkluderende prosess. Vi vil styrke dialogen med kommunene gjennom Kommunenes Sentralforbund og samarbeide med spesialisthelsetjenesten, fylkesmennene og andre berørte parter. Organisasjoner for brukere og pårørende og andre frivillige og offentlige instanser vil også selvsagt være viktige i dette arbeidet.

Bent Høie (H) [12:23:05]: I svaret sier helseministeren at hun vil vurdere hvordan hun skal følge opp den planen som har vært. Men i Prop. 1 S fra Helse- og omsorgsdepartementet om statsbudsjettet for 2010 skriver Regjeringen følgende på side 112:

«Basert på Stortingets behandling av St.meld. nr. 47 (2008–2009), vil departementet legge fram forslag om en planmessig utvikling av det samlede tjenestetilbudet til rusmiddelavhengige.»

Mitt spørsmål til statsråden er: Betyr det at det som en i stortingsproposisjonen sier at en skal komme med, nemlig et forslag, nå er blitt til at en skal «vurdere» å komme med et forslag?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:23:56]: Jeg kan berolige med at vi skal komme tilbake. Spørsmålet er mer hvilken form forslaget skal ha, altså hvilken form denne strategien skal ha. Det er det som det ikke er tatt stilling til ennå. Men vi skal komme tilbake. Vi ser behovet for det.

Men det er også viktig, i det siste året til opptrappingsplanen, å se på de tiltakene som har vært. Det er tross alt ganske mange tiltak. Vi må se på hva som har virket, og hva som ikke har virket, før vi legger opp til den nye strategien. Så vil vi komme tilbake til Stortinget med hvilken form dette skal ha.

Bent Høie (H) [12:24:37]: Både i statsrådens svar og i stortingsproposisjonen er denne nye planen – eller det som det eventuelt blir – knyttet opp til St.meld. nr. 47 for 2008–2009 om Samhandlingsreformen. Jeg må spørre statsråden: Hva er den viktigste begrunnelsen for at denne saken knyttes så sterkt opp til Samhandlingsreformen? Betyr det at Regjeringen har planer om å endre ansvarsfordelingen innenfor området behandling av rusmiddelavhengige, som i dag er mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:25:21]: Nå ligger jo denne meldingen i Stortinget. Spesialisthelsetjenesten skal selvfølgelig fremdeles gjøre sin jobb. Men det som er det viktige ved Samhandlingsreformen, er å få til et bedre pasientløp, at man ikke får opphold mellom ulike stadier i pasientbehandling eller håndtering, som man har hatt.

Det er klart at rusmiddelmisbrukere, som er en stor gruppe og trenger mye helsetjeneste, vil være veldig viktige nettopp i denne sammenheng. Så er det ett ansvar som for så vidt endres i Samhandlingsreformen, hvis den blir vedtatt i den form som Regjeringen har foreslått. Det er at det blir et større ansvar for kommunene til å ivareta innbyggernes helse, altså til på en måte å ha ansvaret for å følge de ulike løpene.

Presidenten: Vi behandler nå spørsmål 4.