Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 2015 kl. 10

Dato: 04.02.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Ingjerd Thon Hagaseth (V) [11:57:45]: «Kriminalomsorgen er i støpeskjeen i 2015, og det kan gå mot sentralisering og store fengsler i Norge. Fengselet på Slidreøya er en av landets mest effektive fengselsavdelinger med høy kvalitet i siste soningsfase. Rehabilitering til livet etter soning er viktig, og målet er å komme vekk fra det miljøet de kommer fra. Fengselet kan utvide med 10–20 soningsplasser uten store ekstrakostnader og bli større og mer robust.

Vil statsråden ta i bruk potensialet som ligger i en utvidelse av fengselet i Valdres?»

Statsråd Anders Anundsen [11:58:17]: Jeg vil takke representanten Hagaseth for spørsmålet. I likhet med representanten er regjeringen veldig opptatt av at vi skal sikre nok soningsplasser. Vi har store utfordringer med kapasiteten i dag. Det er derfor også viktig å sikre at vi bruker de mulighetene og det handlingsrommet som er. Dette arbeidet må imidlertid skje med et helhetlig blikk på behovet og mulighetene for hele landet. Derfor har regjeringen også lagt frem en melding til Stortinget med en utviklingsplan for kapasitet i kriminalomsorgen. Den ligger til behandling i Stortinget nå. Der er det lagt opp til en prioritering av visse områder hvor behovet er størst. Ett av de områdene er naturligvis Østlandet. Østlandet og Vestlandet og områdene rundt de store byene blir prioritert. Agderfylkene prioriteres også. I tillegg er det lagt vekt på å prioritere tiltak som kan realiseres raskt, rett og slett fordi behovet er veldig stort akutt. Eksisterende fengselskapasitet skal utvides der det er hensiktsmessig, og i meldingen peker regjeringen bl.a. på utbygging i Agderfylkene og fengslene i Halden, Skien, Åna og Bergen.

Prioritering på lengre sikt vil måtte tas over tid, men det pågår nå en konseptvalgutredning for hele østlandsområdet, hvor Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland er berørt. Spørsmålet som representanten tar opp, vil være en del av det, og en eventuell utvidelse av det som heter Vestoppland fengsel, avdeling Valdres, som på folkemunne blir kalt for Slidreøya fengsel, vil bli vurdert nøye.

Det er også et mål for straffegjennomføringen at tilbakefallet til ny kriminalitet blir lavest mulig. Derfor er det også nødvendig å ha et variert fengselstilbud med ulike typer soningsanstalter for å lykkes med å forebygge tilbakefall. Det å ha en utslusing av personer som har vært inne til soning, er viktig. Derfor må vi også legge opp til å ha fengsler med ulike sikkerhetsnivåer.

Så vil jeg helt til slutt få lov til å gi ros for innsatsen som ansatte og innsatte fra Vestoppland fengsel, avdeling Valdres, gjør. Jeg er kjent med at fengselet bl.a. har en egen støttegruppe som står på for å skape gode tilbud og rammer for de innsatte. Jeg har selv hatt gleden av å snakke med noen av dem som arbeider i fengselet, og få en mer direkte – riktignok kort, den gangen – orientering om hvordan de jobber, og jeg synes det er et veldig spennende arbeid.

Ingjerd Thon Hagaseth (V) [12:00:55]: Valdresregionen har de siste årene vært rammet av nedlegging av mange statlige arbeidsplasser. Regjeringen fikk vedtatt nye retningslinjer for lokalisering av statlige arbeidsplasser og statlig tjenesteproduksjon rett for jul, med målsetting om at «staten skal både bygge og bruke kompetansen i hele landet.»

Justisministeren har ansvaret for ett fagområde av mange, men det er viktig at også denne statsråden tar ansvar for helheten når det gjelder plassering av statlige arbeidsplasser.

I disse dager er, som nevnt, både en omorganisering i kriminalomsorgen og en politireform i ferd med å falle på plass, og mange er usikre på hva det vil bety for arbeidsplasser ute i distriktene og innbyggernes tilgang på hjelp og bistand fra politiet.

Hva tenker statsråden om statlige distriktsarbeidsplasser i kriminalomsorgen og i politiet?

Statsråd Anders Anundsen [12:01:40]: Det er et stort spørsmål som egentlig enklest kan besvares ved å si at retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser også gjelder for de etatene som ligger under Justis- og beredskapsdepartementet, og vil være en del av den vurderingen som må tas i så henseende.

Og så kan jeg nok ikke – som representanten heller ikke forventet – gi noen garantier for hvor disse statlige arbeidsplassene skal lokaliseres, verken i eller utenfor Valdres.

Ingjerd Thon Hagaseth (V) [12:02:10]: Jeg er veldig glad for svaret med hensyn til Slidreøya fengsel og det med realisering av raske soningsplasser og kvaliteten som finnes i eksisterende fengsel. Noe av det som fengselet i Valdres er god på, er nettopp dette med rehabilitering og forberedelse til livet etter soning.

I disse dager er det mange som tar kontakt for å fortelle om sine utbyggingsplaner, og hva de kan tilby som er unikt når det gjelder fengselsplasser. Forstår jeg statsråden rett når han sier at han vil legge stor vekt på rehabilitering og lav tilbakefallsprosent når han vurderer utvidelse av fengslene?

Statsråd Anders Anundsen [12:02:50]: Det er ett av de elementene som vil være viktige i en totalvurdering.

Det som er hovedutfordringen vår i dag, er at vi i utgangspunktet har stor kapasitetsmangel på lukkede fengselsplasser med høyere sikkerhetsnivå. Vi har for tiden et belegg i fengslene på rundt 98 pst., som er ekstremt høyt. Det betyr at vi har store utfordringer med å sikre oss varetektskapasitet osv.

Men så er det også sånn at når en bygger opp kapasiteten, som vi nå holder på med, over tid på lukkede plasser, vil det også utløse et behov for å ha gode utslusingsplasser. Der er det ulike typer tilbud som kan brukes for å sikre det på en god måte.

Det jeg kjenner til med Slidreøya fengsel, er at det har et program som fremstår som vellykket. Og den typen ting er selvfølgelig noe vi tar med oss inn i de prosessene som nå vil gå fremover, og som jeg regner med at Stortinget også vil ta med seg inn i sin prosess når de nå behandler kriminalomsorgsmeldingen.