Stortinget - Møte torsdag den 12. mai 2022

Dato: 12.05.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhald

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Rolf Hellem

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 6. juni 2021 døde tidligere stortingsrepresentant Rolf Hellem fra Narvik, 97 år gammel.

Hellem representerte Arbeiderpartiet og Nordland i til sammen 18 år, og var innvalgt som fast representant fra 1965 til 1981. De fleste av årene satt han i industrikomiteen.

Jernbanearbeideren fra Narvik ble en av Arbeiderpartiets samfunnsbyggere. Mellomriksveien til Sverige over Bjørnfjell knyttes til Hellems utrettelige innsats. Nasjonalt vil han likevel best huskes som en av arkitektene i utformingen av norsk oljepolitikk.

Hellems tid i industrikomiteen falt sammen med oppdagelsen av petroleumsressurser på norsk sokkel. Han fattet tidlig interesse for mulighetene som ble forespeilet. Da første drivverdige funn var et faktum, var han derfor blant de mest oppleste på temaet og ble i 1971 saksordfører for den første oljemeldingen.

Til sin presentasjon fra Stortingets talerstol hadde han skrevet ned det han omtalte som «De ti oljebud». Stikkordene var nasjonal styring og kontroll, aktiv stat, ringvirkninger for norsk industri og næringsliv og hensyn til natur og miljø. Disse føringene var ikke selvsagte i sin samtid – det handlet om aktive politiske valg. Like fullt har de ligget til grunn fram til i dag.

Norge skylder Rolf Hellem en stor takk. Han og de andre strategene forsto sin tid og evnet å se framover. Mange land som oppdager verdifulle naturressurser, pådrar seg konflikter, ekstrem skjevfordeling og økonomiske problemer. Med den norske oljepolitikken har rikdommene i stedet bidratt til samfunnsbygging og kommet hele folket til gode.

Vi lyser fred over Rolf Hellems minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Sivert Bjørnstad vil framsette et representantforslag.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: På vegne av stortingsrepresentantene Morten Stordalen, Silje Hjemdal, Hans Andreas Limi, Terje Halleland, Terje Hansen og meg selv har jeg gleden av å framsette et forslag om like konkurransevilkår for servicehandelsnæringen.

Presidenten: Representanten Terje Hansen vil framsette to representantforslag.

Terje Hansen (FrP) []: På vegne av Fremskrittsparti-representanten Sivert Bjørnstad og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om bedre utnyttelse av snøkrabberessursene.

På vegne av Fremskrittsparti-representantene Bård Hoksrud, Terje Halleland, Tor André Johnsen, Sivert Bjørnstad og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om en ny vår for den norske mineralnæringen.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.