Bakgrunn

Avskrivningsreglene er en viktig del av næringsbeskatningen. Avskrivningsreglene er med på å avgjøre hvor stort en bedrifts skattbare overskudd blir i det enkelte år. Sammen med blant annet den formelle skattesatsen på selskapsoverskudd bestemmer avskrivningsreglene dermed den reelle skattebelastningen på næringslivet.

Avskrivningsreglene har også avgjørende betydning for skattesystemets virkninger. Aarbakke-utvalget skrev blant annet i NOU 1989:14 at:

«En forutsetning for at skattesystemet skal virke nøytralt på investeringsbeslutningene, er at de skattemessige avskrivningene følger det økonomiske verdifallet til driftsmidlene.»

Ved Stortingets behandling av skattereformen som trådte i kraft i 1992 ble det fra politisk hold gitt full tilslutning til prinsippet om at avskrivningsreglene skulle avspeile det reelle verdifallet på driftsmidlene. I Innst. S. nr. 5 (1990-91) uttalte en samlet finanskomité blant annet følgende:

«Komiteen er enig når departementet fremhever at en viktig målsetting for et nytt skattesystem vil være å oppnå større nøytralitet mellom investeringer i ulike driftsmidler og næringer, og at en viktig forutsetning for dette vil være at avskrivningene avspeiler det reelle verdifallet.»

Dette synet ble bekreftet på nytt ved behandlingen av Ot.prp. nr. 35 og 70 (1990-1991), i Innst. O. nr. 80 (1990-1991 - Innstilling fra finanskomiteen om skattereformen 1992. Der uttalte en samlet finanskomité blant annet:

«Komiteen mener at avskrivninger i størst mulig grad skal avspeile verdifallet som følger av bruken av driftsmidler ….»

Forslagsstillerne viser til at de avskrivningssatsene som ble vedtatt bygde på Aarbakke-utvalgets forslag, som var basert på beregninger av økonomisk levetid og depresieringsrater, samt nødvendige korreksjoner som kom frem under departementets og komiteens arbeid.

Etter at skattereformen trådte i kraft i 1992 stod avskrivningssatsene uendret helt frem til behandlingen av statsbudsjettet for 2000. Da ble avskrivningssatsene for saldogruppe g og h redusert i budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene. Året etter, ved behandlingen av statsbudsjettet for 2001, ble saldoavskrivningssatsene nok en gang redusert, også denne gang i et budsjettforlik mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene. Denne gang ble avskrivningssatsene redusert for alle saldogruppene utenom gruppe f; fly og helikopter. Endringene ble gitt tilbakevirkende kraft for inntektsåret 2000.