3. Avvikling av pensjonstrygden for skogsarbeidere

3.1 Sammendrag

       Pensjonstrygden for skogsarbeidere foreslås avviklet etter ønske fra Fellesforbundet og Skogbrukets Landsforening. Pensjonstrygden er i dag en førtids alderspensjon som ytes i aldersgruppen 63 - 66 år. Etter innføringen av ordningen med avtalefestet pensjon (AFP), er partene kommet til at pensjonstrygden har utspilt sin rolle. I samråd med partene foreslås en avviklingsperiode på ni år.

       Det redegjøres i proposisjonen nærmere for pensjonstrygdens økonomiske stilling og for avviklingsplanen. Lovteknisk foreslår departementet en endring av loven, slik at loven regulerer avviklingsperioden fra og med året 1996 til og med året 2004. Følgelig foreslås at bestemmelser om opphør av trygdeplikt og videre opptjening, utbetaling av pensjon i avviklingsperioden, kompensasjon for premieuker og refusjon av premie, går direkte fram av loven.

       Departementet foreslår at Kapittel XII Ikrafttreden endres, slik at dette heter Ikrafttreden og opphør. Det foreslås her en ny § 52 om at loven oppheves 1. januar 2005.

       Det foreslås at lovendringene trer i kraft 1. januar 1996.

       Når det gjelder utbetaling av pensjoner, kompensasjoner og tilbakebetaling av premie for dem som fyller 63 år de nærmeste 5 årene, følges någjeldende bestemmelser.

       Administrativt blir det en viss forenkling ved at innkrevingen av medlemspremie og arbeidsgivertilskott bortfaller. Det blir en særskilt oppgave å administrere kompensasjonsordningen for visse grupper og tilbakebetaling av premie for andre.

       Avviklingen skal finansieres av pensjonstrygdens fond og innebærer ikke merutgifter for offentlige budsjetter.

3.2 Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at en i samråd med alle partene er kommet til at pensjonstrygden for skogsarbeidere foreslås avviklet over en avviklingsperiode på 9 år.

       Komiteen har ellers merket seg at det er enighet om alle bestemmelser vedrørende opphør av trygdeplikt, videre opptjening, utbetaling av pensjon i avviklingsperioden, kompensasjoner og tilbakebetaling av premie m.v.

       Komiteen har også merket seg at avviklingen ikke medfører merutgifter for offentlige budsjetter.