7. Presisering av adgangen til å få uførepensjon tilbake etter arbeidsforsøk uten nærmere saksbehandling - folketrygdloven § 12-12 tredje ledd

7.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 12-12 tredje ledd beholder en uførepensjonist retten til pensjonen under tidsbegrenset arbeidstrening som er godkjent av arbeidsmarkedsetaten. Det samme gjelder i tre år etter at vedkommende har tatt arbeid, oppdrag, eller har startet virksomhet. Det har vært forutsatt, selv om dette ikke framkommer av lovteksten eller forarbeidene, at adgangen til å få tilbake uførepensjonen avhenger av at det er meldt fra om inntektsendringer som følge av arbeidsforsøket, slik at pensjonen kan reguleres i samsvar med den økte inntekten.

Trygderetten har i to kjennelser lagt til grunn at det etter folketrygdloven § 12-12 tredje ledd ikke er grunnlag for en slik begrensning som er lagt til grunn i praksis.

Etter departementets oppfatning bør adgangen til å få tilbake uendret uførepensjon etter arbeidsforsøk bare gjelde dem som har meldt fra om arbeidsforholdet og økt pensjonsgivende inntekt, med mindre det foreligger spesielle grunner som kan forklare hvorfor det ikke er meldt fra om inntektsendringer tidligere.

Departementet foreslår at § 12-12 tredje ledd endres slik at det gjøres klart at «hvilende pensjonsrett» avhenger av at uførepensjonisten har gitt trygdekontoret melding om arbeidsforholdet og økt pensjonsgivende inntekt. Videre settes det som vilkår for å opprettholde slik rett at vedkommende melder fra om senere inntektsendringer som kan føre til at pensjonen blir ytterligere redusert eller faller bort. Det kan gjøres unntak når det foreligger særlige grunner som kan forklare hvorfor det ikke er meldt fra om inntektsendringen.

Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 2001. Endringen vil ikke ha administrative eller økonomiske konsekvenser.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at forslaget er en presisering av adgangen til å få uførepensjonen tilbake etter et arbeidsforsøk. Ordinær saksbehandling skal være unødvendig dersom trygdekontoret før arbeidsforsøket har fått melding om forsøket og økt pensjonsgivende inntekt. Komiteen ser svært positivt på denne muligheten og er enig i at en slik «hvilende pensjonsrett» som gjelder i tre år etter at vedkommende har tatt arbeid eller oppdrag, eller har startet virksomhet, kan gi trygghet for å prøve seg på nytt i arbeidslivet. Forutsetningen er at arbeidstreningen er godkjent i arbeidsmarkedsetaten. Komiteen har også merket seg de mulige unntak som omfatter selvstendig næringsdrivende, da det for disse kan være vanskelig å forutse hva den pensjonsgivende inntekten til enhver tid vil komme til å bli.