9. Lovhjemmel som gir trygde­etaten mulighet til å fastsette retningslinjer for aktive tiltak for å etterprøve tilståtte ytelser - folketrygdloven § 21-6 første ledd

9.1 Sammendrag

I Revidert nasjonalbudsjett for 2000 ble det lagt opp til at en i større grad skal forsøke å reaktivisere personer som allerede er tilstått uførepensjon. Det framholdes at tiltak i forbindelse med forsøk på å reaktivisere uførepensjonister vil kreve at trygdeetaten setter i verk tiltak overfor grupper som man vurderer det er mulig å få ut i arbeidslivet igjen. Departementet mener det bør fastsettes en særskilt lovhjemmel for å fastsette retningslinjer for dette arbeidet. Lovteknisk foreslås at det gis en tilføyelse i folketrygdloven § 21-6 første ledd om at det kan fastsettes retningslinjer om at bestemte typer saker kan tas opp til etterprøving for å vurdere om forholdene har endret seg.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2001. Endringen vil i seg selv ikke få administrative og økonomiske konsekvenser av betydning. I den utstrekning det settes i verk reaktivisering av uførepensjonister av et visst omfang, vil det påløpe administrative kostnader og innsparinger på stønadsbudsjettet på sikt.

9.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til tidligere folketrygdbestemmelse og støtter forslaget om at det kan fastsettes retningslinjer om å ta opp bestemte sakstyper til etterprøving for i større grad å forsøke å reaktivisere personer som allerede er tilstått uførepensjon.