6. Rett til å bringe saker inn for Pasientskadenemnda

6.1 Sammendrag

Det følger av pasientskadeloven § 5 om klage at vedtak fra Norsk Pasientskadeerstatning kan påklages til Pasientskadenemnda. Forslaget i proposisjonen innebærer at også avgjørelser fra forsikringsgiver i privat sektor skal kunne bringes inn for Pasientskadenemnda. Dette innebærer en mulighet for to-instansbehandling for alle pasientskadesaker. Når vedtak foreligger fra Pasientskadenemnda, kan saken bringes inn for domstolene.

Departementet anser at skadelidte i tilfeller der saksbehandlende instans ikke viser tilstrekkelig initiativ i behandlingen av kravet, kan være tjent med at anneninstansen overtar behandlingen av saken selv om dette medfører at saken bare blir behandlet i én instans. Det har tidligere vært foreslått, jf. Ot.prp. nr. 31 (1998-1999) om lov om erstatning for pasientskader, at krav fra forsikringsgivere som ikke var behandlet innen seks måneder, kunne bringes inn for Pasientskadenemnda. Departementet mener at seks måneder i mange saker vil være for kort tid til å behandle et krav, og viser til at i Norsk Pasientskadeerstatning er hoveddelen av sakene ferdigbehandlet i løpet av to år. Det utttales at sakene vil være tjent med den grundige behandling som behandlingen i NPE og forsikringsselskapene vil innebære, og at en mulighet for å bringe en sak direkte inn for Pasientskadenemnda kun bør være en sikkerhetsventil. Departementet foreslår at skadelidte skal kunne anmode Pasientskadenemnda om å overta behandlingen av saken dersom to år har gått etter at kravet ble meldt. Nærmere bestemmelser for vurderingen av anmodningen i Pasientskadenemnda foreslås fastsatt i forskrift.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen er nøgd med forslaget om at det ved forskrift vert gjeve eit høve til å få anmode om at saka vert brakt direkte inn for Pasientskadenemnda for behandling der. Dette skal kun fungere som ein tryggleiksventil. For å unngå at Pasientskadenemnda ikkje vert belasta med unødvendig meirarbeid, som kan føre til auka generell saksbehandlingstid, har komiteen merka seg at fristen ikkje bør setjast for kort. Saker som i utgangspunktet treng lang saksbehandlingstid, kan verte avskorne frå direkte behandling i Pasientskadenemnda.