7.1 Sammendrag

I den midlertidige erstatningsordningen var det egenandeler på områdene somatikk og psykiatri, men ikke for kommunelegetjenesten. Det framholdes at det i dagens ordning ikke er hjemmel for å innkreve egenandeler for hele den offentlige helsetjenesten. men at det i privat sektor ikke er noe til hinder for å inngå avtaler om egenandeler.

Departemetnet mener at det på samme måte som ellers innen forsikring også i forhold til pasientskadeansvaret er rimelig at det gis anledning til å innkreve egenandeler dersom skade har inntruffet som har medført utbetaling. Det framholdes at egenandeler også innebærerer en økonomisk motivasjon for å hindre skader.

Departementet foreslår at det gis hjemmel for å gi forskrift om egenandeler. Det uttales at i de tilfeller det bestemmes eller avtales egenandeler, skal ikke egenandelene trekkes fra i erstatningsutbetalingen til pasienten, men dekkes av den ansvarlige for virksomheten.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at departementet opnar for at det vert gjeve ein heimel for å gje forskrift om betaling av eigendelar til NPE. Komiteen merker seg at i dei tilfella det vert avtalt eller bestemt eigendel, skal ikkje eigendelane verte trekt i frå erstatningsutbetalinga til pasienten, men verte dekka av den ansvarlege for verksemda. Komiteen trur departementet har rett i at ein viktig effekt av å fastsetje eigendelar er at det til ein viss grad kan auke motivasjonen for å skape gode rutinar i helseinstitusjonar.