5. Sterkere vekt på overgang til aktive tiltak - trygdekontoret skal vurdere behovet for yrkesrettet attføring så tidlig som mulig - folketrygdloven §§ 8-6, 8-7 og 10-8

5.1 Sammendrag

Departementet foreslår visse endringer i regelverket for sykepenger og rehabiliteringspenger for å sikre at personer på disse ordningene får bistand til å komme tilbake til arbeid så raskt som mulig.

Det foreslås å lovfeste at trygdekontoret skal vurdere behovet for yrkesrettet attføring så tidlig som mulig under sykefraværet. For personer i et arbeidsforhold vil dette være når det kan slås fast at tilrettelegging på arbeidsplassen ikke fører fram. Vurderingen skal være foretatt senest ved utløpet av sykepengeperioden.

Dersom vedkommende ikke er klar for aktive tiltak ved utløpet av sykepengeperioden, vil det være aktuelt med overgang til medisinsk rehabilitering. I rehabiliteringspengefasen vil det på samme måte som i sykepengefasen være aktuelt med bedriftsintern attføring. Tidsbegrenset aktivisering og arbeidstrening hos egen eller en annen arbeidsgiver er likestilt med medisinsk behandling og kan gi grunnlag for rehabiliteringspenger. I denne fasen har arbeids­uførheten vart relativt lenge, og departementet anser det som meget viktig at det også i denne fasen lovfestes et krav om at yrkesrettet attføring skal vurderes.

Det foreslås at det for personer som er i et arbeidsforhold, skal foretas en ny vurdering dersom tiltaket ikke fører frem. For personer uten et arbeidsforhold skal vurderingen foretas så tidlig som mulig. Det foreslås videre at behovet for yrkesrettet attføring skal vurderes når rehabiliteringspengeperioden har vart i seks måneder.

Det foreslås at lovendringene trer i kraft 1. januar 2004.

Det uttales at ved at attføring starter tidligere enn i dag, vil forslagene på sikt kunne føre til betydelige innsparinger både i utgiftene til rehabiliteringspenger, attføringspenger og uføreytelser. For 2004 er det lagt til grunn en innsparing på 20 mill. kroner.

Omleggingen vil ikke få administrative konsekvenser av betydning.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at det er et ønske om at personer på attføring og rehabilitering kommer tilbake i arbeid så raskt som mulig – og at slik rask tilbakevending kan hindre at vedkommende forblir utenfor arbeidslivet.

Komiteen deler departementets syn om betydningen av at en får bistand til å komme tilbake i arbeidslivet så snart som mulig.