Brev fra Senterpartiets stortingsgruppe v/Morten Lund til Utenriksdepartementet, datert 4. desember 2000

St. prp. nr. 12 (2000-2001) – manglende utredning av helsemessige konsekvenser

I St.meld. nr 40 (1996-97) som ble lagt fram av regjeringen Jagland 18. april 1996, sies det følgende om tilsetningsdirektivene:

"Regjeringen legger til grunn at det ikke skal tillates bruk av tilsetningsstoffer i Norge der det foreligger faglige vurderinger som tilsier at inntak av slike stoffer innebærer helsefare for forbrukere generelt, eller spesielle forbrukergrupper ut fra norsk kostholdsmønster. Regjeringen mener det foreligger faglige vurderinger som gir grunnlag for å opprettholde nasjonale bestemmelser for fem azofargestoffer, søtstoffet cyklamat og konserveringsmidlene nitritt og nitrat."

Regjeringen Bondevik har fastholdt denne vurdering.

I St.prp. nr 12 (2000-2001) som nå er til behandling i næringskomiteen foreslås det at direktivene som gjelder nitrat/nitritt og azofargestoffene innlemmes i EØS-avtalen. Om norske fagmyndigheters argumenter pr i dag, står følgende på side 12:

"Som tidligere nevnt, er det imidlertid norske fagmyndigheters vurdering at bestemmelsene i EU"s direktiver vedrørende bruken av konserveringsmidlene nitritt og nitrat, de såkalte azofargestoffene og søtstoffet cyklamat kan føre til ulike former og grader av økt helserisiko for hele eller deler av befolkningen, dersom de gjøres gjeldende i Norge."

Så vidt en kan se er det kun for cyklamat at det i proposisjonen er gjengitt mer presist hva enkelte norske fagmyndigheter har uttalt. Det er ikke på noe punkt gjengitt hvilken grad av helserisiko det kan være snakk om. Ei heller er det gjengitt uttalelser fra eller om de grupper av befolkningen som antas å være mest utsatt for økt helserisiko dersom de aktuelle tilsetningsdirektiver blir godkjent.

På bakgrunn av at to Regjeringer har slått fast at det er norske fagmyndigheters vurderinger som skal være avgjørende, mener Stortinget det er uforsvarlig at Stortinget behandler den foreliggende proposisjon uten at fagmyndigheters uttalelser med Regjeringens vurdering av disse forelegges for Stortinget. Denne mangel ved proposisjonen blir desto alvorligere ved at det legges opp til en rekordrask behandling i næringskomitene – visstnok etter påtrykk fra Regjeringen – som ikke gir tid nok til de høringer og spørsmål som normalt ønskes ved en sak av så alvorlig karakter og der så mange personer og instanser i samfunnet blir berørt.

Jeg tillater meg å vise til den store interesse matvaretrygghet ellers omfattes med i den offentlige debatt.

Ut fra ovennevnte vil Senterpartiet be om at det oversendes en egen sak fra departementet som inneholder de relevante uttalelser fra helsefaglige myndigheter og de mest utsatte grupper av befolkningen, samt Regjeringens vurdering av disse.