15. Statlig tilsyn rettet mot kommunesektoren

15.1 Sammendrag

I Regjeringens stortingsmelding om tilsyn (St.meld. nr. 19 (2002-2003)) ble statlig tilsyn med kommunesektoren ikke behandlet, da det etter Regjeringens vurdering gjør seg gjeldende særskilte hensyn når det gjelder statlig tilsyn med kommunene. I kommune-proposisjonen drøftes statlig tilsyn rettet mot kommunal sektor.

Regjeringen legger til grunn at statens tilsyn med kommunesektoren skal være helhetlig og forankres hos fylkesmannen. Regjeringen legger her særlig vekt på at behovet for enhetlige statlige styringssignaler overfor kommunene tilpasset deres økonomiske rammer. Fylkesmannen skal ha både en veileder- og en kontrollrolle.

Regjeringen vil sette ned et utvalg som skal foreta en nærmere gjennomgang av organiseringen av tilsynet og regelverket som danner grunnlag for statlig tilsyn med kommunene.

Regjeringen vil på et senere tidspunkt komme tilbake til Stortinget med orientering om resultatene av utvalgets arbeid, herunder eventuelle forslag til lovendringer.

15.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, vil understreke at en viktig del av statens tilsynsvirksomhet gjelder kommunesektoren. Med bakgrunn i behovet for enhetlige statlige styringssignaler overfor kommunene tilpasset deres økonomiske rammer, legger flertallet til grunn at statens tilsyn med kommunesektoren skal være helhetlig og forankret hos fylkesmannen. Fylkesmannen skal ha både en veileder- og en kontrollrolle. Flertallet har merket seg at Regjeringen mener at det videre arbeid med kommunerettet tilsyn bør skje i regi av et utredningsutvalg, og vil komme tilbake til Stortinget på et senere tidspunkt med orientering om resultatene av utvalgets arbeid, herunder eventuelle forslag til lovendringer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er positiv til en gjennomgang av det statlige tilsynet overfor kommunene, særlig med vekt på innbyggernes rettigheter. Disse medlemmer ønsker videre å fremme sitt tidligere forslag om et eldretilsyn, som skal rette seg inn mot tilsynsoppgaver innenfor eldreomsorgen. Disse medlemmer er ikke uten videre enig i at alle tilsynsoppgaver overfor kommunene skal tillegges fylkesmannen.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om opprettelse av et eget eldretilsyn, som skal rette tilsyn med institusjoner som tilbyr tjenester innenfor eldreomsorg."

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til merknader under behandlingen av oppgavefordelingmeldingene i 2001 og 2002 der disse medlemmer foreslo å rendyrke fylkesmannen som tilsyns- og kontrollmyndighet.