4. Komiteens tilråding

Komiteens tilråding I, III, IV og V og IX fremmes av en samlet komité.

Komiteens tilråding II, VI og VII og XI fremmes av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

Komiteens tilråding XII fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Komiteens tilråding VIII og X fremmes av Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

Stortinget samtykker i at det opprettes en ny enhet som forvalter direkte virkemidler for næringslivet.

II

Stortinget samtykker i at virkemidlene som i dag forvaltes av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norges Eksportråd, Statens veiledningskontor for oppfinnere (SVO) og Norges Turistråd, overføres til den nye enheten.

III

Stortinget samtykker i at den nye enheten organiseres som et særlovsselskap.

IV

Stortinget samtykker i at den nye enhetens utsendinger i utlandet integreres i utenrikstjenesten og anmeldes som spesialutsendinger.

V

Stortinget samtykker i at Norsk Romsenter omdannes til et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter.

VI

Stortinget ber Regjeringen om å stanse salget av SND Invest. Selskapet videreføres som en atskilt enhet innenfor SND-systemet.

VII

Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å etablere en statlig garanti for driftskreditt for oppdrett av torsk og skjell. Ordningen kan organiseres i SND innenfor rammen av internasjonale avtaler og utformes i samspill mellom staten, bankene og næringen.

VIII

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 vurdere tiltak for å øke kontakten mellom forskningsinstitutter, bedrifter og næringer med lite FoU.

IX

Stortinget ber Regjeringen legge fram en evaluering av SkatteFUNN. I den forbindelse bes det om at det også vurderes å utvide Skatte-FUNN-ordningen til å gjelde enkeltmannsforetak, inkl. landbruk.

X

Stortinget ber Regjeringen sikre at midlene i distriktsmilliarden innrettes mot bedrifter lokalisert i de mest næringssvake områdene, som er truet med avfolking. Dersom det skulle vise seg at tapsfondet ikke er tilstrekkelig for å gjøre midlene operative, må det avsettes ytterligere bevilgninger til tapsfond. Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 fremme forslag om ytterligere 400 mill. NOK til såkornfond og 100 mill. NOK til tapsfond.

XI

Stortinget ber Regjeringen avvente en endring i Argentums eierfunksjon til etter at det har skjedd en avklaring i organiseringen av statens eierskap.

XII

Dokument nr. 8:93 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Inge Ryan, Øystein Djupedal, Ingvild Vaggen Malvik og Heidi Sørensen om opprettelse av et fond for nyetableringer og innovasjon basert på miljøteknologi - bifalles ikke.