2. Finanstilsynets forbrukeransvar

2.1 Sammendrag

Departementet foreslår at Finanstilsynets ansvar for å ivareta forbrukernes interesser og rettigheter i finansmarkedene uttrykkes eksplisitt i finanstilsynsloven. Lovpresiseringen kan bidra til å signalisere overfor finansmarkedene at å ivareta forbrukernes interesser og rettigheter er, og skal fortsatt være, en viktig oppgave for Finanstilsynet. Lovforslaget bygger på utkast til lovendring i departementets høringsbrev 27. mars 2012, basert på et initiativ fra finanskriseutvalget i NOU 2011:1 Bedre rustet mot finanskriser. Se proposisjonens kapittel 2 for nærmere omtale.

Det vises til forslag om nytt annet punktum i finanstilsynsloven § 3 første ledd.

Forslaget om endring i finanstilsynsloven innebærer en stadfesting av gjeldende rett, og antas ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til regjeringens forslag om lovfesting av Finanstilsynets forbrukeransvar.

Komiteen har ved flere anledninger pekt på viktigheten av å ivareta forbrukernes interesser og rettigheter i finansmarkedene, og uttrykt forventninger om at Finanstilsynet ivaretar dette. Komiteen er derfor enig i at dette uttrykkes eksplisitt i finanstilsynsloven. Dette er generelt viktig, men komiteen har også på bakgrunn av de erfaringene som finnes fra tidligere med salg av lånefinansierte strukturerte spareprodukter, vært svært opptatt av at tilsynet må hindre at slike situasjoner oppstår på nytt.

Komiteen har merket seg at de fleste høringsinstansene er enig i lovendringen, og merker seg spesielt at Forbrukerombudet i sin høringsuttalelse peker på at samarbeidet med Finanstilsynet fungerer godt og er i ferd med å videreutvikles. Komiteen har videre merket seg at Forbrukerrådet mener at det er en iboende interessekonflikt mellom soliditets- og forbrukertilsyn, og at den beste måten å sikre forbrukernes interesser på, er å omorganisere tilsynssystemet. Komiteen støtter den endringen som nå gjøres i finanstilsynsloven med hensyn til forbrukervern, og vil også i fortsettelsen være opptatt av at dette forblir et prioritert område for Finanstilsynet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at LO støtter Forbrukerrådets syn.