Søk

Vedlegg 2 - Brev fra justis- og beredskapsdepartementet v/statsråd Tor Mikkel Wara til justiskomiteen datert 9. april 2018

Vedlegg 2
Departementets uttalelse til Dokument 8:144 S (2017-2018) om ikke å innføre nytt gebyr for skifteattest mv. - representantforslag fra stortingsrepresentantene Geir Pollestad og Trygve Slagsvold Vedum

Jeg viser til brev 23. mars 2018, der Justiskomiteen ber om departementets uttalelse i forbindelse med at komiteen har Dokument 8:144 S (2017-2018) til behandling.

Det foreslås i representantforslaget at regjeringen stanser arbeidet med forslaget om å innføre gebyr på utstedelse av skifteattester, uskifteattester og fullmakter til å disponere over bo av mindre verdi etter skifteloven § 80.

Departementets forslag om å innføre gebyr for skifteattester, uskifteattester og fullmakter til å disponere over bo av mindre verdi ble sendt på alminnelig høring 1. februar 2018, vår ref. 18/728. Høringsfristen var 15. mars 2018, og høringssvarene er nå til vurdering i departementet.

Etter min mening er det rimelig at det betales et gebyr som svarer til utgiftene det offentlige påføres ved utførelsen av slike definerte myndighetshandlinger med servicepreg, og ressursbruken forbundet med utstedelse er ikke ubetydelig, noe beregningene av selvkost underbygger. Til sammenlikning betales det henholdsvis 0,25 og 0,8 ganger rettsgebyret for notarialbekreftelser og oppbevaring av testamenter i domstolene. Jeg kan ikke se avgjørende argumenter for at disse gebyrene bør stilles annerledes enn andre sammenliknbare gebyr, ei heller at de vil være særlig urimelige overfor utsatte brukergrupper.

Jeg minner også om at regjeringen i Meld. St. 29 (2016-2017) Perspektivmeldingen 2017 varslet at handlingsrommet i finanspolitikken ligger an til å bli mer begrenset enn vi er vant til de nærmeste årene. Denne virkelighetsbeskrivelsen mener jeg vi må ta i betraktning når vi skal ta stilling til hvordan offentlig tjenesteyting bør finansieres i fremtiden.