Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 33

Solveig Sollie (KrF): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

Stortinget bevilget 19,6 millioner kr til tilskudd til opplysningstiltak, forebyggelse av uønskede svangerskap m.v. Midler som ikke er bundet opp, er ikke utlyst.

Er statsråden enig med Statens helsetilsyn i at disse midlene ikke skal lyses ut?

Statsråd Werner Christie: Det er politisk enighet om at hovedmålet med denne bevilgningen er å redusere antallet aborter. Utfordringen er da å finne fram til hvilke typer tiltak som gir den største reduksjon i aborttallene. Av bevilgningen på 19,6 millioner kr går blant annet 9,4 millioner kr til driften av AAN-kontorene, på egen post, 208000 kr er avsatt til landets abortnemnder og 9,5 millioner kr er tildelt Statens helsetilsyn til arbeidet med videreføring av Regjeringens handlingsplan for abortforebyggende arbeid. Handlingsplanen er nærmere omtalt i de årlige budsjettproposisjoner helt siden 1991.

Hensikten med handlingsplanen er å styrke innsatsen mot utsatte målgrupper, særlig de aller yngste ungdommene. For å følge opp intensjonene i planen er det nødvendig med en høy grad av målstyring av midlene. Eksempler på tiltak som i dag finansieres innenfor planen, er opplysningstelefon for ungdom om samliv og seksualitet, prevensjons- og grensesettingskampanjer, opplysningstiltak rettet mot særlig utsatte grupper som funksjonshemmede og innvandrere og opplysning rettet mot helse- og sosialpersonell. Det er også utarbeidet en undervisningspakke for ungdom om samliv og seksualitet, og det arbeides videre med å opprette lokale ressursgrupper som skal planlegge og drive det abortforebyggende arbeid lokalt. Alle disse tiltakene følges opp med evalueringer for å klargjøre hvilke tiltak som gir størst effekt.

Generell annonsering av midlene i dagspressen har vært utprøvd gjennom hele 1980-tallet. Det er nå behov for å prøve ut mer målrettede tiltak underlagt evaluering. Videreføring av de enkelte tiltak i handlingsplanen binder opp størsteparten av bevilgningen på 9,5 millioner kr, da det ikke er hensiktsmessig å påbegynne og avslutte alle tiltak hvert år. Helsetilsynet har derfor foretatt en begrenset utlysing av de ledige midlene gjennom fylkeslegene for igangsetting av lokale og regionale tiltak, blant annet ved annonsering. Evalueringen av handlingsplanen vil så gi oss et svar på i hvilken grad prosjektene og tildelingsformen gir de ønskede resultater på aborttallene.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er jo slik at Stortinget har sluttet seg til handlingsplanen, og alle er enig i den. En er også glad for den bevilgningen som går til AAN-kontorene. Men det som det har vært reist en del tvil om, er hvordan private organisasjoner skal få greie på at det er noen ledige midler til disposisjon når man ikke utlyser de midlene som Stortinget har ment skal brukes på en bredest mulig måte til abortforebyggende tiltak. Jeg må si at jeg reagerte ganske kraftig på den begrunnelse som ifølge Vårt Land gis av en saksbehandler i Statens helsetilsyn for ikke å lyse ut midlene. Den var ganske oppsiktsvekkende. Man var rett og slett redd for å få for mange søknader og regnet med at de som er interessert, vet hva dette dreide seg om, ifølge avisen. Jeg er ikke så sikker på om alle vet det. Det er private organisasjoner som kanskje vil drive med abortforebyggende tiltak, som kunne tenke seg å søke om disse midlene. Jeg vil spørre statsråden om dette er et mønster som nå er lagt, og om det ikke vil bli mulig for private organisasjoner å kunne få noen midler til dette arbeidet.

Statsråd Werner Christie: Nå tror jeg det er riktig at statsråden holder seg til det som blir sagt her fra talerstolen. Hva som ellers foregår av kommunikasjon mellom saksbehandlere og pressemedarbeidere, kan det være vanskelig å ta fullt ansvar for i en del sammenhenger.

Men det som er realiteten i saken, er, som jeg var inne på i mitt forrige svar, at mange av midlene er utlyst. De blir utlyst åpent, tilgjengelig nettopp for frivillige organisasjoner til å benyttes innenfor det brede kontaktnett som fylkeskommunene har, som i vesentlig større grad enn Statens helsetilsyn når fram til mange deler av landet og mange typer organisasjoner, også de som ikke har kontor sentralt i Oslo.

Solveig Sollie (KrF): Jeg har forståelse for at statsråden ikke kan gå god for alt som en saksbehandler sier, men det gir et inntrykk av at her ønsker en å begrense fordi en ikke vil ha for stort arbeid. Men jeg vet positivt at det er organisasjoner som har ringt til Statens helsetilsyn og spurt når søknadsfristen er, og det har svart at det lyses ikke ut midler nå. Her er det noe som det må ryddes opp i, og det er ikke godt nok slik det er nå.