Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 2004 kl. 10

Dato: 04.02.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I desember 2002 ble det besluttet å gjennomføre en prøveordning der seks lufthavner fikk en 90 pst. reduksjon på startavgiften for utenlandsruter. I Møre og Romsdal innbefattes Kvernberget og Årø av ordningen, mens Vigra ikke blir innbefattet, til tross for at et flyselskap har tilkjennegitt at de vil starte flygninger fra Vigra dersom også denne flyplassen får denne avgiftsreduksjonen.

Vil statsråden medvirke til at også Vigra flyplass får en 90 pst. reduksjon i startavgiften for utenlandstrafikk?»

Statsråd Torild Skogsholm: De lufthavnene som ble valgt ut til å være med i en prøveordning fra 1. januar 2003, hadde på dette tidspunktet for det første nesten ingen internasjonal trafikk, og de hadde ledig kapasitet. Utvalget ble gjort for å skape ny trafikk og nye inntekter uten merkbar risiko for reduserte totale inntekter som følge av at rabattordningen også måtte omfatte eksisterende trafikk. Departementet har lagt vesentlig vekt på at rabattordningen skal være åpen og ikke-diskriminerende, slik at alle flyselskaper har samme mulighet til å benytte seg av den. Ved valget av lufthavner ble det også lagt til grunn at rabatt på startavgiften var nødvendig for å kunne øke trafikkvolumet.

Da ordningen ble vedtatt, var det en forutsetning at den var en prøveordning som skulle evalueres etter en tid. Men med de begrensede erfaringene vi har med ordningen så langt, er det etter mitt syn nødvendig å la prøveordningen virke i alle fall fram til og med 2005 før det er mulig å trekke klare konklusjoner. Jeg nevner for ordens skyld at alle selskaper som etablerer en ny rute fra Avinors flyplasser i dag, har unntak fra startavgiften i to år. Det er først når denne toårsperioden er utløpt, at 90 pst.-rabatten har selvstendig betydning. Av samme grunn er det pr. i dag ingen selskaper som formelt sett nyter godt av 90 pst.-ordningen. Når det er sagt, mener jeg det er naturlig at en ved den endelige evalueringen av ordningen undersøker de virkningene rabattordningen har hatt på trafikken ved naboflyplasser som ikke er omfattet av ordningen.

Harald T. Nesvik (FrP): Det står i en pressemelding av 20. desember 2002 fra Samferdelsdepartementet at Samferdselsdepartementet legger til grunn at ordningen blir evaluert etter en viss tid. Nå har statsråden tilkjennegitt at prøveordningen skal virke i alle fall til og med 2005. Da kan det jo bli interessant å høre: Vil man overhodet ikke fra statsrådens side vurdere situasjonen løpende? Vil man vente til etter 2005, som man kunne få inntrykk av ut fra statsrådens svar?

Videre er det faktisk et selskap som har tilkjennegitt at man ønsker å begynne å fly fra Vigra flyplass. Dette er et selskap som ikke er etablert i Møre og Romsdal i dag. Det er også et selskap som har kjøpt inn en del fly som er i en slik kategori at de ikke kan lande på bl.a. Årø lufthavn fordi Boeing 737-800 krever lengre rullebane enn Årø kan tilby. Jeg vil stille statsråden følgende spørsmål: Vil statsråden overhodet ikke se på denne situasjonen for å få økt utenlandstrafikk fra Vigra?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i mitt svar, er det slik at alle selskap som etablerer nye ruter fra Avinors lufthavner i dag, har unntak fra startavgiften i to år. Det betyr, som jeg sa, at først når denne toårsperioden er utløpt, vil man starte på erfaringen med 90 pst. rabatt. Når man startet denne ordningen fra 1. januar 2003, vil det i praksis si at vi ikke har erfaring med den verken i 2003 eller i 2004, men vi begynner å få erfaring i 2005. Det gir ingen mening å foreta noen evaluering av et system som i praksis ikke har noen effekt før i 2005. Vi må ta evalueringen når ordningen har begynt å gi effekt.

Harald T. Nesvik (FrP): Statsråden snakker hele tiden om evaluering. Problemstillingen er den konkurransevridning som er mellom flyplasser, og i tillegg at det faktisk er et flyselskap som vil starte virksomhet fra Vigra flyplass dersom denne ordningen blir gjort gjeldende også der, dvs. et nytt selskap med nye ruter til utlandet i et distrikt som er veldig avhengig av eksport og god tilknytning til bl.a. både England og kontinentet. Spørsmålet mitt til statsråden er om hun kan bekrefte følgende, som jeg fikk inntrykk av av svaret her, at fra Regjeringen og departementets side vil man ikke gjøre noe som helst for å medvirke til at Vigra flyplass skal få denne muligheten til å etablere disse utenlandsrutene med 90 pst. reduksjon, fordi man skal avvente en evaluering, og man skal gå ut 2005 før man overhodet vil gjøre noe.

Statsråd Torild Skogsholm: Muligheten til å etablere seg ligger der i dag. To år uten denne type avgift vil jeg si gir en god mulighet til å etablere seg, og vi vet ikke om de rutene eksisterer om to år. Jeg mener at den ordningen som Avinor har i dag, gir en meget god anledning for nye ruter til å etablere seg, det være seg på Vigra eller på andre flyplasser.

Avslutningsvis: Vi kan ikke evaluere et system som i praksis ikke er iverksatt, før om godt og vel et år. Derfor kan ikke evalueringen skje før godt ut i 2005. Jeg vil selvfølgelig ønske flere selskap velkommen til norske flyplasser, også på Vigra.