Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2005 kl. 10

Dato: 09.02.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Steinar Bastesen (Kp) [11:43:41]: Jeg har et spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Etter oppslag i Fiskeribladet tirsdag 1. februar 2005 fremgår det at Lofotoppsynet er under sterkt press.

Hva vil statsråden gjøre for at man også i fremtiden kan beholde Lofotoppsynet slik det er i dag og unngå arbeidsrettssaker om oppsigelsene?»

Statsråd Svein Ludvigsen [11:44:11]: Representanten Bastesen og jeg kan sikkert være enige om at det kan være nyttig å få en sak avklart og ikke bare støtte seg til Fiskeribladets oppslag.

Det faktiske forhold er at vi gjennomgår enkelte endringer fra inneværende år, ved at midlertidig ansatte oppsynsbetjener blir erstattet med fast ansatte inspektører. Det gjør vi av to grunner. For det første skal vi få mer ut av de statlige bevilgninger, og for det andre ønsker vi å endre innretningen på Lofotoppsynets oppgaver til å bli en mer helhetlig tjeneste på ressurskontrollområdet.

Vi skal få mer ut av pengene ved å benytte heltidsansatte inspektører fra Fiskeridirektoratet også i oppsynsarbeidet knyttet til havdeling. Inspektørene vil i kraft av sin lokalkunnskap, sin kompetanse og sine fullmakter kunne utføre denne oppgaven på en god måte. Det føler jeg meg helt trygg på. Samtidig – jeg understreker samtidig – vil de kunne ivareta et viktig arbeid på ressurskontrollområdet. Fiskeridirektoratets inspektører vil også, i kraft av sine stillinger, kunne delta i kontroll på land. Dermed effektiviseres det totale kontroll- og oppsynsarbeidet som skal gjennomføres under lofotfisket.

Antall deltakende fartøy i oppsynet vil være det samme som i 2004. Fartøyene har profesjonelle skippere og skal bemannes med kun erfarne inspektører fra direktoratet.

Ved lofotfiskets avslutning vil det bli foretatt en evaluering av hvordan nyordningen har fungert, og av om det foreligger behov for ytterligere endringer.

Fiskeriforvaltningen starter nå, i samarbeid med næringen, også arbeidet med å forenkle det regelverket som regulerer lofotfisket. Det er grunn til å tro at et mer tidsriktig regelverk som i større grad tar innover seg endringene på fiskerisiden, vil kunne virke konfliktdempende og lette gjennomføringen av dette «høyaktivitetsfisket».

Med andre ord: Lofotoppsynet skal bestå. Fiskerne, mottakene på land og myndighetene har en felles interesse i at lofotfisket avvikles på en ordnet måte som ivaretar hensynet til den enkeltes sikkerhet, et effektivt fiske og levering og en pålitelig registrering av den fangsten som tas. Det er forhold som ikke har endret seg, og som skal ivaretas også i framtiden. Jeg har forståelse for at det å endre på ordninger som næringen har forholdt seg til over lang tid, kan skape en viss usikkerhet. Men mitt ansvar er å se til både at fisket foregår i ordnede forhold, og at vi har en god kontroll med ressursuttaket. Det har vi forutsatt at vi skal oppnå på en bedre måte ved den ordning som vi nå innfører.

Steinar Bastesen (Kp) [11:46:47]: Jeg takker statsråden for svaret.

Tidligere var det krav om at de ansatte i Lofotoppsynet skulle ha kystskippereksamen. Dette kravet er nå frafalt. Hvorfor? Frykter ikke statsråden at urutinerte ansatte uten maritim erfaring vil medføre at store problemer kan oppstå for fiskerne under lofotfisket?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:47:16]: De som skal føre oppsynsfartøyene, har de nødvendige kvalifikasjoner til å føre fartøyene. Det vi har ønsket, er å ha inspektører som er gode på kontroll med gjennomføring av fisket, og ikke minst kontroll med ressursuttaket. Derfor ønsker vi å bruke inspektører som både kan ivareta kontroll- og oppsynsaktivitet på feltet og følge aktiviteten også på land. For dette er toleddet. Det å ha en god ressurskontroll ønsker vi, og det har ikke minst Stortinget vært opptatt av at jeg skal se til at vi har. Og da er det min klare overbevisning at man ikke trenger å ha kystskippereksamen, for å utføre den delen av jobben. Når det gjelder den del av jobben som krever skippereksamen, har skipperne om bord på de fartøyene som vi bruker til kontroll, det.

Steinar Bastesen (Kp) [11:48:12]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg tror at som skipper på et fartøy er man ikke betjent, og man har ingen myndighet. Har Fiskeridirektoratet lagt ned Lofotoppsynet? Eller er det planer om det? Eller er det en omorganisering som utelukker mennesker som har hatt arbeidsoppdrag for Lofotoppsynet i 20–30 år? Frykter statsråden at det vil følge en rekke arbeidsrettssaker i kjølvannet av denne saken, som visstnok skal være håndtert ganske spesielt?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:48:51]: Nå er jeg ikke sikker på om spørreren fulgte med da jeg gav svaret, for første del av spørsmålet nå har jeg allerede besvart: Nei, vi skal ikke legge ned Lofotoppsynet. Vi skal styrke det gjennom at vi får en bedre ressurskontroll, og det er en viktig del av den aktiviteten som skal foregå der.

Når det gjelder de arbeidsrettslige forholdene, ønsker jeg ikke å kommentere det i Stortinget. Men det er et grunnleggende ønske fra vår side – fra direktoratets side og fra departementets side – at vi har godt kvalifiserte folk. Det er våre inspektører, som er opplært til å føre den kontrollen som skal iverksettes. Da må man ikke blande det med skipperne på de fartøyene som føres.