Stortinget - Møte tirsdag den 6. juni 2023

Dato: 06.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokument: (Innst. 419 S (2022–2023), jf. Dokument 2 (2022–2023))

Søk

Innhald

Sak nr. 10 [16:08:07]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens årsrapport for 2022 (Innst. 419 S (2022–2023), jf. Dokument 2 (2022–2023))

Talarar

Presidenten []: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Årsmeldingen til Riksrevisjonen er naturlig nok ikke anledningen for de store debattene. Debatter får vi rikelig av gjennom året, med mange rapporter. Det kommer også debatter i horisonten om hvordan Riksrevisjonen er innordnet og jobber i forbindelse med Riksrevisjonsutvalgets arbeid, og det ser vi fram til. Derfor tenkte jeg å benytte anledningen til å takke nok en gang for viktig og godt arbeid i det året som vi har lagt bak oss. Det har skjedd en stor endring i måten Riksrevisjonen rapporterer på – det er gått over til et nytt kritikknivåsystem. Det vil jeg melde tilbake – jeg tror det er på vegne av en hel komité – at har fungert særdeles bra.

Så er det helt tydelig at Riksrevisjonen er en organisasjon med dyktige medarbeidere. Det ser vi på statistikken over det som er levert – det er 17 undersøkelser, 11 forvaltningsrevisjoner og 6 etterlevelsesrevisjoner som er levert. Det siste året har vi også sett hvordan Riksrevisjonen har fått en utfordrende oppgave med gjennomgangen av stortingsordningene. De har tilpasset seg det og løst den oppgaven. Det er en debatt vi skal ha senere.

Så er det helt på tampen i innstillingen en håpefull bønn om å få flere rapporter på nynorsk. Det står til og med at komiteen «setter sin fortrøstning til» at det er lovet flere rapporter på nynorsk. Etterretningsrapportene sier at det kan være håp i sikte. Hvis komiteen er i form til å stille opp på Riksrevisjonens presentasjon på torsdag, har noen hvisket meg i øret at det kan være den skjer på et annet mål enn bokmål.

Med det har jeg lyst til å takke komiteen for gjennomgangen av årsmeldingen til Riksrevisjonen.

Lubna Boby Jaffery (A) []: Komitélederen har på en utmerket måte gått gjennom noen av de betraktningene komiteen har hatt. Jeg vil også takke Riksrevisjonen for den utmerkede jobben de gjør, og gi honnør for at man er nytenkende knyttet til bl.a. hvordan man har laget et nytt system for kritikknivå som jeg tror er mye mer forståelig for det allmenne publikum. Jeg tror at man rundt omkring i kommunestyrer og sånt sikkert fortsatt vil krangle om hvorvidt man tar ting til etterretning eller til orientering, men når det gjelder det, må vi alltid henvise til Språkrådet, så der skal vi ikke beskylde Riksrevisjonen for å gjøre folk forvirret.

I tillegg har Riksrevisjonen lagt fram et utall rapporter, og jeg ønsker å takke for at man også har tatt opp og vurdert fagområder som kanskje ikke tradisjonelt sett har vært tema Riksrevisjonen har sett på, f.eks. vold i nære relasjoner.

Det er kanskje ingen overraskelse at jeg har tatt ordet for å henlede Riksrevisjonens og Stortingets oppmerksomhet på en flertallsmerknad:

«Flertallet viser til at det nå har gått nesten ett år siden komiteen avga sin innstilling, og i denne perioden har Riksrevisjonen levert 22 undersøkelser. I 2022, som årsrapporten gjelder, ble det levert 17 undersøkelser til Stortinget. Ingen er skrevet på nynorsk. Sist Riksrevisjonen leverte en undersøkelse til Stortinget på nynorsk, var 30. september 2020.

Flertallet merker seg at Riksrevisjonen i årsmeldingen skriver følgende:

«Vi har som mål å publisere undersøkelser på nynorsk i tråd med intensjonene i språklova. I 2023 planlegger vi å publisere to undersøkelser på nynorsk.»

Flertallet setter sin fortrøstning til dette.»

Jeg hadde også en liten prat med en fugl fra Riksrevisjonen i pausen, som kunne orientere om at hvis man møtte opp på Riksrevisjonens framleggelse nå til uken, ville det komme en rapport på nynorsk, og at om ikke så lenge vil nummer to komme. Da lot jeg meg vederkvege og ble veldig lykkelig av det.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Eg vil òg takka Riksrevisjonen for mykje godt arbeid og godt samarbeid i året som har gått. Sjølv om fleire av mine kollegaer har vore veldig tydelege på dette med nynorsk, må eg òg minna om det. Det er faktisk eit viktig samfunnsoppdrag for Riksrevisjonen, som landets største offentlege revisjonsorgan. Det inneber å halda revisjonsfaget og revisjonsspråket levande på begge dei norske skriftspråka – nynorsk og bokmål.

Me merkar oss i innstillinga at av dei 20 rapporterte undersøkingane for 2021 er ingen skrivne på nynorsk, at Riksrevisjonen har som mål å publisere undersøkingar på nynorsk i tråd med intensjonane i språklova, og at Riksrevisjonen i 2023 planlegg å publisera to undersøkingar på nynorsk. Det set me vår lit til, men Riksrevisjonen er flinke på prosentar, og to i løpet av to år er ein liten prosent, så eg meiner enno dei har ein del å gå på.

Eg er redd for at om Riksrevisjonen ikkje skriv på nynorsk, vert det etter kvart slik at offentleg revisjon og kontroll berre vert gjort på bokmål. Eg meiner Riksrevisjonen har eit ekstra ansvar for å syta for at begge målformene har eit levande språk i revisjonsarbeid.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering, sjå onsdag 7. juni