Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Gassapparatforordningen

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen til forordning om gassapparater.

Formålet med forslaget er å erstatte gassapparatdirektivet fra 2009 (2009/142/EF), i overensstemmelse med Kommisjonens forenklingsmål. Det nye forslaget er merket EØS-relevant av Kommisjonen. Direktivet fra 2009 representerte allerede en kodifisering av et tidligere direktiv (fra 1990) som var gjennomført i norsk rett ved forskrift 5. oktober 1994 om gassapparat og utstyr. Kodifiseringen i 2009 medførte ikke behov for endringer i norsk regelverk og direktivet trådte i kraft i april 2011.
 
Gassapparatdirektivet omfattet gassapparat og utstyr til bruk i matlaging, oppvarming, produksjon av varmtvann, kjøling, belysning eller vasking. Apparater særskilt konstruert for bruk i industrielle prosesser og industrianlegg var unntatt. Formålet var at gassapparater til enhver tid konstrueres, produseres og monteres på en forsvarlig måte for å forebygge skade på liv, helse og materielle verdier.
 
2009-direktivet var et eksempel på EU-harmoniseringslovgivning, som sikrer fri bevegelighet for gassapparater, samt harmonisering av betingelsene for markedsføring og bruk av gassapparater i regionen. Erfaringer fra direktivet har gjort det nødvendig å tydeliggjøre noen av dens bestemmelser, uten at anvendelsesområdet endres. Dermed forslaget til ny forordning. Endringene omhandler sektorspesifikke definisjoner, samt innhold og formen av medlemslandenes meddelelser om egne betingelser for gasslevering, som sees i sammenheng med annen EU-harmoniseringslovgivning om gassapparater. Formålet med endringen er å supplere denne lovgivningen og dermed begrense behovet for fortolkning.
 
I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for oppfølging av forslaget.
 
Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.
 

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 01.07.2014 10:50

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: