Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utveksling av informasjon om sikkerhetsrelaterte trafikkforseelser

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til et direktiv fra Europakommisjonen som skal sikre utveksling av informasjon over landegrensene om sikkerhetsrelaterte trafikkforseelser

Direktivet er merket EØS-relevant. Det erstatter et tidligere direktiv ikke EØS-relevant som ble annulert av EU-domstolen fordi det hadde et galt hjemmelsgrunnlag. Denne  problemstillingen er nærmere omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 7. mai i år. Det foreliggende forslaget er i substans likt det tidligere forslaget, men har altså et nytt hjemmelsgrunnlag.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med direktivet er å sikre mer effektiv håndhevelse av traffikregler på tvers av landegrensene i Europa. Målet er primært å sikre utveksling av informasjon om forseelser knyttet til høy fart, kjøring på rødt lys, promillekjøring og manglende bruk av setebelter. Slike forseelers er årsak til omlag 75% av dødsulykkene. Utenlandske sjåfører utgjør bare ca 5 % av trafikken, men står for anslagsvis 15 % av dem som kjører for fort. Det er derfor viktig å sikre at utenlandske sjåfører kan straffeforfølges også selv om de returnerer til hjemlandet.

Forslagene skal behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvaret for direktivet.

Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 12.09.2014 14:04

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: