Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

E-databeskyttelse

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen med ny regler for e-databeskyttelse.

Europakommisjonen la 10. januar fram forslag til en forordning om e-databeskyttelse. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at det foreslås strenger regler for å beskytte privatlivets fred og samtidig legge til rette for ny næringsvirksomhet. Reglene er i første rekke knytte til telefonselskapenes behandling av telefonsamtaler og tekstmeldinger, men vil også omfatte kommunikasjon via tjenester som Skype og WhatApp. I tillegg foreslås nye regler for å sikre at EUs institusjoner også beskytter privatopplysninger bedre. Forordning om e-databeskyttelse legger opp til å forby uoppfordret elektronisk kommunikasjon og inneholder et krav om at digitale plattformer og telefonselskaper hver sjette måned må be brukeren om tillatelse til å spore og bruke aktivitetsdata. Kommisjonen ønsker at forbrukerne skal kunne velge et høyere eller lavere personvernnivå for informasjonskapsler (cookies), og vil også vil skjerpe reglene for hvordan reklame målrettes mot forbrukere. Sammen med forslaget la Kommisjonen også fram forslag til en strategi for utveksling og vern av persondata.

Forslagene skal behandles av Rådet og Europaparlamentet.

Følg behandlingen av saken på Europalov. Forslaget er omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 12. januar i år.

I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 06.02.2017 16:54

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: