Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Revisjon av EUs finanstilsyn

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til flere rettsakter knyttet til revisjon av EUs finanstilsyn.

Europakommisjonen la 20. september fram flere rettsakter knyttet til revisjon av EUs finanstilsyn. I en pressemelding om den såkalte finanstilsynsrevisjonspakken skriver Europakommisjonen at målet er et sterkere og mer integrert europeisk finanstilsyn. Dette vil gagne både forbrukere, investorer og næringsliv. Pakken omfatter:

  • Forslag til en forordning som vil endre en rekke gjeldende forordninger knyttet til tilsynsorganene for bank (EBA), forsikring (EIOPA) og verdipapirer (EMSA) og visse finansielle instrumenter,
  • Forslag til et direktiv som vil endre to gjeldende direktiver knyttet til finansielle instrumenter og adgangen til å starte og utøve forsikring- og gjenforsikringsvirksomhet
  • Forslag til en forordning som vil endre en gjeldende forordning om det europeiske råd for systemrisiko (ESRB).

Samtidig la Kommisjonen fram en melding om et styrket finanstilsyn. Et forslag fra 13. juni om sentrale motparter er også del av pakken og er tidligere omtalt i et nyhetsbrev om antatt EØS-relevante rettsakter.

Det foreslås nå blant annet:

  • Økt direkte myndighet til EMSA for visse sektorer av kapitalmarked i EU. Dette gjelder blant annet godkjenning av noen typer prospekter, godkjenning av grensekryssende investeringsfond, og tilsyn med systemviktige tjenester.
  • EU-tilsynene skal få egne styrer (executive boards). Disse skal blant annet få beslutningsmyndighet overfor selskaper og kompetente myndigheter i visse ikke-regulatoriske saker, som tvisteløsning og brudd på EU-lovgivning. Nasjonale myndigheter skal fortsatt, gjennom deltakelse i EUs finanstilsyn, fastsette overordnede retningslinjer og ta beslutninger i regulatoriske saker.
  • Det foreslås en ny finansieringsmodell, som er basert på bidrag fra finansnæringen.
  • EU-tilsynene skal fremme privat finansiering for å dekke det økte behovet for grønne investeringer.
  • Mulighetene og vekstpotensialet til FinTech-selskaper skal sikres gjennom en konsistent tilnærming til regulering i hele EU.
  • Det foreslås endringer for å styrke ESRBs (systemrisikorådet) samordning av de tre finanstilsynene.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av sakene på Europalov. Pakken er også omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 5. oktober i år.

I Norge er det Finansdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 16.10.2017 12:32

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: