Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Passende minstelønninger

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen som skal sikre passende minstelønninger i EU

Europakommisjonen la 28. oktober fram forslag til et direktiv som skal sikre passende minstelønninger i EU. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er lønninger som gir mulighet for en verdig tilværelse for alle arbeidstakere, uansett hvor de arbeider. Dette vil ikke bare ha en positiv sosial innvirkning, men også styrke etterspørsel og insentivet til å arbeide og mer rettferdig konkurranse. Kommisjonen viser til at koronakrisen ikke minst har rammet lavtlønte og dermed ytterligere styrket behovet for et slikt direktiv. Kommisjonen presiserer at land hvor lønnen i dag settes gjennom forhandlinger mellom arbeidslivets parter, ikke skal pålegges å innføre lovfestet minstelønn. Samtidig tar Kommisjonen til orde for at kollektive overenskomster bør være normen i alle EU-land. Se nærmere omtale av forslaget i Stortingets EU/EØS-nytt 22. oktober 2020.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.12.2020 10:31

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: