EU/EØS-nytt - 18. november 2020

Nye tiltak skal samordne EUs helseberedskap | Hydrogenstrategi – Europaparlamentets innspill | EU vurderer revisjon av offshoredirektivet | Europol i endring – hva med tredjeland? | EØS-samarbeidet og handel med landbruksvarer

Nye tiltak skal samordne EUs helseberedskap

Europakommisjonens helseberedskapspakke skal styrke EU-koordinering ved grensekryssende helsetrusler og gi de sentrale EU-byråene mer innflytelse. Ifølge regjeringen kan lovforslagene legge sterkere føringer for hvilke tiltak Norge kan innføre ved helsekriser. Kommisjonen tar med tiltakene de første konkrete skrittene mot en helseunion, men det er motstand blant medlemslandene mot å gi EU større myndighet på helseområdet. Nederland, Sverige og Romania ber i et diskusjonsnotat om at det utvikles en permanent krisehåndteringsmekanisme underlagt Rådet.

Hydrogenstrategi – Europaparlamentets innspill

Europakommisjonen la fram sin hydrogenstrategi i sommer. Europaparlamentets industrikomite arbeider for tiden med et innspill til strategien. Saksordførerens utkast til rapport ble nylig publisert. I rapporten blir Kommisjonen bedt om å klargjøre rollen til lav-karbonhydrogen i en overgangsperiode.

EU vurderer revisjon av offshoredirektivet

Europakommisjonen har vurdert offshoredirektivet, og er overveiende positiv til gjennomføring i EU-landene. I arbeidet med en mulig revisjon vil Kommisjonen se på harmonisering av reglene om ansvar, finansiell sikkerhet og erstatning. Andre områder som vil bli fulgt opp er mulige nye regler for avvikling og fjerning av plattformer og gjensidig anerkjennelse av mobile boreenheter. I et vedlegg til rapporten kommer det fram at EU fortsatt er uenig i Norges holdning om at direktivet ikke er EØS-relevant.

Europol i endring – hva med tredjeland?

I desember vil Europakommisjonen legge fram et forslag til et nytt mandat for Europol. Arbeidet med endringene har pågått en stund, men er ytterligere aktualisert i lys av de siste terrorangrepene. Vil det endrede mandatet få betydning for Norges samarbeidsavtale med EU om Europol? Vil Danmark og Norge samarbeide om å få til en bedre avtale? Hva med forhandlingene mellom Storbritannias og EU om framtidig Europol-avtale?

EØS-samarbeidet og handel med landbruksvarer

Dialogen mellom EU og Norge om videre liberalisering av handelen med landbruksprodukter har vært en gjenganger på møtene i EØS-rådet. I dagens møte står også temaet på dagsorden. Forrige uke publiserte Europakommisjonen sin årlige handelsrapport. Her omtales uenigheten mellom EU og Norge om både handel med bearbeidede produkter og om geografiske indikatorer.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker – innlegg av utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Stortinget 17. november 2020 og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatns innlegg om European Green Deal.

Norwegian perspectives on the European Union's Arctic Policy – regjeringens innspill til EUs kommende meddelelse om Arktis som kommer mot slutten av 2021.

Utfyllende veiledning om Schrems II fra EUs personvernråd – informasjon fra Datatilsynet om veiledningen. Saken gjelder Schrems II-dommen fra EU-domstolen, som har store konsekvenser for alle som overfører personopplysninger til land utenfor EØS.

Webinar om Schrems II-dommen med innlegg fra saksøkeren selv (Max Schrems) – Norsk forening for europarett, 25. november.

European Green Deal og betydningen for norsk prosessindustri – rapport skrevet av BOLDT for Prosess21.

Ytterligere to Nav-saker skal opp i EFTA-domstolen – artikkel i Rett 24, 18. november: «Nav-saken har så langt dreid seg om syke- og arbeidsavklaringspenger, men nå skal EFTA-domstolen vurdere et nytt tema: Eksport av dagpenger».

Kommissionen foreslår ny asyl- og migrationspagt for EU – EU-note fra Folketinget

Kraftig fall i antall utstasjonerte arbeidstakere – nye tall fra SSB: «I 3. kvartal 2020 var det om lag 6 400 utstasjonerte arbeidstakere i Norge, en nedgang på 21,6 prosent fra samme kvartal året før».

Offentlige finansiering av norske e-helseordninger – avgjørelse i EFTA-domstolen 17. november. Søksmål anlagt av Abelia og WTW AS om å oppheve ESAs vedtak om statsstøtte ble avvist.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg