Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Covid-19-tiltak bryter ikke personvernregler

Flere medlemsland har brukt lokasjonsdata fra mobiltelefoner i et forsøk på å hindre spredning. Det Europeiske Personvernrådet (EDPB) har publisert en erklæring hvor de sier at bruk av persondata for å bekjempe Korona-smitte ikke bryter med EUs databeskyttelsesregelverk. Nasjonal lovgivning for bruk av ikke-anonyme data kan innføres med hjemmel i ePrivacy-direktivet.

I erklæringen som ble vedtatt 19. mars, uttaler EDPB at databeskyttelsesregler (som personvernforordningen, GDPR) ikke er til hinder for å iverksette tiltak mot Korona-pandemien. Det understrekes samtidig at det må være en sikker behandling av persondata, og at tiltakene må være reversible.

Erklæringen kommer etter at myndigheter i flere medlemsland har brukt lokasjonsdata fra mobiltelefoner i et forsøk på å hindre spredning. Ifølge EDPB er disse ordningene lovlige, men de anmoder myndighetene om å forsøke å anonymisere posisjonsdata når de brukes til å generere rapporter om konsentrasjonen av mobiltelefoner på et bestemt sted: «Personal data protection rules do not apply to data which has been appropriately anonymised». Hvis myndighetene ønsker å bruke ikke-anonyme data, kan det innføres nasjonal lovgivning under ePrivacy-direktivet for å beskytte offentlig sikkerhet: «If measures allowing for the processing of non-anonymised location data are introduced, a Member State is obliged to put in place adequate safeguards, such as providing individuals of electronic communication services the right to a judicial remedy».

Ifølge Politico har ingen land innført nasjonal lovgivning som utvider myndighetens overvåkingsfullmakter. Franske myndigheter gjorde et forsøk forrige uke på å innføre økte sporingsmuligheter, men dette ble ikke vedtatt av parlamentet.

I Norge brukes sporing fra mobiltelefoner blant annet til å måle effekten av de iverksatte tiltakene, ved å analysere data fra basestasjonene som teleselskapene deler med myndighetene.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 23.03.2020 16:23
: