Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EP vedtar historisk «lettlest-rapport»

Europaparlamentet har for første gang vedtatt en resolusjon hvor deler av teksten er forenklet for å gjøre den lettere tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelser. I rapporten, som omhandler arbeidstakervilkår for funksjonshemmede, blir medlemslandene bedt om å vurdere mangfoldskvotering på arbeidsplassen, og å sørge for at funksjonshemmede som jobber i vernede bedrifter beskyttes av arbeidstakerrettigheter. Parlamentet understreker at denne typen arbeid bare skal være en overgang til det åpne arbeidsmarkedet.

Den ikke-bindende rapporten, som Parlamentet vedtok 10. mars, innledes med en egen lettlest-del med korte forklarende avsnitt, enkle setninger og illustrasjoner som skal understreke poengene. Det er første gang Parlamentet vedtar et parlamentsdokument hvor deler av teksten er skrevet i et forenklet språk for å være forståelig for flest mulige mennesker, skriver Agence Europe.

Rapporten adresserer fremskrittene EU har gjort med gjennomføringen av FNs konvensjon om personer med funksjonshemninger (UNCRPD) knyttet til sysselsetting. Ifølge rapporten er bare 50 prosent av personer i EU med funksjonsnedsettelser sysselsatt, mot 75 prosent i resten av befolkningen. Medlemslandene blir bedt om å sørge for at arbeidsgivere gjør rimelige tilpasninger på arbeidsplassen for ansatte med funksjonsnedsettelser, og at arbeidstakere i vernede bedrifter får ansettelsesstatus, tilgang til arbeidstakerrettigheter og en garantert minimumsinntekt. Det understrekes at en slik form for sysselsetting bare skal være en overgang til det åpne arbeidsmarkedet.

Medlemslandene blir oppfordret til å vurdere mangfoldskvotering på arbeidsplasser, med effektive og forholdsmessige sanksjoner ved manglende overholdelse, og EU-institusjonene blir bedt om å gå foran som et godt eksempel. Europakommisjonen og medlemslandene inviteres også til å harmonisere definisjonen av funksjonsnedsettelse for å sikre gjensidig anerkjennelse av funksjonshemmedes status i medlemslandene. Rapporten ble vedtatt med 578 stemmer for, 65 imot og 51 avstående.

Kommisjonen presenterte 3. mars sin strategi for funksjonshemmedes rettigheter 2021-2030. Strategien har et overordnet formål om å beskytte funksjonshemmede mot alle former for forskjellsbehandling og overgrep, og skal garantere alle lik tilgang til helsetjenester og sysselsetting. Innen utgangen av 2023 vil det bli lagt frem forslag om et «European Disability Card» for å sikre gjensidig anerkjennelse av funksjonshemningsstatus mellom medlemslandene. Kommisjonen vil også arbeide sammen med medlemslandene for å sikre personer med funksjonsnedsettelses deltakelse i valgprosesser.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 19.03.2021 09:07
: