EU/EØS-nytt - 3. november 2021

Ny EU-bankpakke skal gjennomføre Basel III | Enighet om å styrke EUs legemiddelbyrå | Enighet om leie av laste- og varebiler i EØS | Riksdagen vedtok strategiske mål for finsk EU-politikk

Ny EU-bankpakke skal gjennomføre Basel III

Basel III har utgangspunkt i finanskrisen og er en internasjonal standard for bankenes kapitalkrav. Nå har Europakommisjonen lagt fram forslag til hvordan den siste delen av denne reformen skal gjennomføres i EØS. Det har på forhånd vært knyttet spenning til hvordan Kommisjonen ville balansere kravet om å følge den internasjonale standarden, samtidig som man skal unngå å pålegge europeiske banker for strenge kapitalkrav i en tid hvor det er behov for at banker kan gi lån til gjenoppbygning og et grønt og digitalt skifte. Bankpakken inneholder også forslag om rapportering av bærekraft, bedre tilsyn, harmoniserte regler for sanksjoner og minimumsregler for filialer av banker med hovedsete utenfor EØS.

Enighet om å styrke EUs legemiddelbyrå

Europaparlamentet og Rådet har kommet til en enighet om å styrke mandatet til Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) og gjøre EU bedre rustet til å møte fremtidige helsetrusler. Avtalen innebærer blant annet opprettelsen av to styringsgrupper dedikert til medisinmangel og mangel på medisinsk utstyr, og opprettelsen av en plattform som skal overvåke forsyningen av medisiner og forhindre mangler. Forslaget er en del av EUs helseberedskapspakke som ble lagt frem i fjor høst, og med enigheten forrige uke er den første søylen av EUs helseunion nå på plass. Frankrike, som har formannskapet i EU fra nyttår, planlegger flere nye initiativ knyttet til helseunionen.

Enighet om leie av laste- og varebiler i EØS

Forrige uke ble Europaparlamentet og Rådet enige om nye regler for kjøretøy som leies uten sjåfører til godstransport. Reglene åpner for at norske transportfirma kan leie laste- og varebiler fra et annet EØS-land til bruk i godstransport i Norge. Det blir imidlertid ikke en full markedsåpning, siden medlemslandene har fått gjennomslag for enkelte begrensninger. Formålet med begrensningene er å sikre skatteinntekter til staten og hindre at reglene får en negativ virkning på kontroll med kabotasjekjøring. Direktivet er en del av EUs veipakke fra 2017.

Riksdagen vedtok strategiske mål for finsk EU-politikk

Forrige uke vedtok den finske riksdagen det som vil være en rettesnor for finsk EU-politikk i årene framover. Den vedtatte rapporten tar utgangspunkt i regjeringens redegjørelse om de strategiske målene for EU-politikken. Redegjørelse fra regjeringen ble holdt i januar i år. De fleste fagkomiteene i Riksdagen har levert innspill til den endelige rapporten. Riksdagen har også gjennomført en omfattende høring av eksterne aktører. Rapporten omhandler både overordnede tema som betydningen av EU-medlemskap, Finlands innflytelse i EU og Riksdagens rolle, og konkrete prioriteringer på en rekke politikkområder, som klima, indre marked, EUs globale rolle og migrasjon.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Referat fra møtet i Europautvalget 27. oktober 2021 – utenriksministeren redegjorde for Hurdalsplattformens punkter om europarelaterte saker, status for EØS-midlene med vekt på spørsmål knyttet til Polen og Ungarn, og WTO-ministermøte i november.

Fra Norges delegasjon til EU:
Energinytt
Saker på det digitale området
EU-nytt om utdanning, forskning og innovasjon

Alternativer til EØS – Nei til EUs skriftserie Vett nr. 3 2021: «Hvordan kan en jevnbyrdig handelsavtale med EU se ut?».

Eksport og eksportmuligheter utenfor EU – DeFacto-rapport 4-2021: «Om omfanget og innholdet i norsk vareeksport til markeder utenfor EU, og med særlig oppmerksomhet mot eventuelle tollbarrierer eller andre hindringer for denne handelen».

Nytt i miljøretten 2021. Dette er European Green Deal – Juridika innsikt, skrevet av Malin Fosse, jurist og medlem i Norsk forening for miljørett: «en kort recap av hva som har skjedd i 2020 og så langt i 2021 - og hva det vil bety for Norge».

Vestfold tingrett nekter å utlevere til Polen : frykter EMK-brudd – artikkel i Rett24. Saken er knyttet til avtalen om arrestordre mellom Norge og EU.

Höga elpriser kan hota den gröna omställningen – kort notat fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

The European Green Deal and the Risk of Widening the East-West Gap – European Policy Analysis fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «The paper examines the risk in seven key, interlinked areas: energy; transport; buildings; air quality; research and development; education, and digitalisation».


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg