EU/EØS-nytt - 10. oktober 2022

Plenumsmøte i Strasbourg 3. – 6. oktober

Plenumsmøte i Strasbourg 3. – 6. oktober

Krigen i Ukraina og effektane for energimarknader sto sentralt på plenumsmøtet til Europaparlamentet i Strasbourg 3. – 6. oktober. Mange tok til orde for ytterlegare sanksjonar mot Russland, krav om maksimalpris på gass og tiltak for reduserte straumprisar og andre tiltak for å hjelpe innbyggjarar og næringsliv. Parlamentet stadfesta avtaler med Rådet om nytt regelverk for standardiserte ladarar for mobilar og nettbrett og for helseberedskap. Kommisjonen vart oppmoda om å fryse budsjettoverføringar til Ungarn i lys av rettsstatsutviklinga. Parlamentet krev gransking av dødsfallet til Masha Amini i Iran og sanksjoner mot dei involverte.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

The Storting and the EEA Agreement – engelsk utgave av stortingsbibliotekets faktaark. Oppdatert per september 2022 i anledning at det 16. oktober 2022 er 30 år siden Stortinget vedtok EØS-avtalen.

Norge og EU samarbeider for å stabilisere energimarkedene – felles uttalelse av statsminister Jonas Gahr Støre og Europakommisjonens president Ursula von der Leyen fra det europeiske toppmøtet i Praha 6. oktober.

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Energinytt uke 39
Saker på det digitale området uke 38 og 39

The Ukrainian Refugee Situation: Lessons for EU Asylum Policy – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «EU agerade snabbt och med anmärkningsvärd enighet när Rysslands invasion av Ukraina försatte miljontals människor på flykt. Här finns en rad lärdomar att dra för EU:s framtida asylpolitik».

Rapport om migration og asyl 2022 – rapport fra Europakommisjonen: «I rapporten redegøres der for den vigtigste udvikling på migrations- og asylområdet, og der gøres status over de fremskridt, der er gjort med den nye pagt om migration og asyl i det forløbne år».

The Data act – briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS).

Sustainable carbon cycles: Promoting removal, storage and recycling – briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS).

EUs handlingsplan for bærekraftig finans – artikkel av Line Asker i Praktisk økonomi & finans 3/2022.

Styrket beskyttelse imod asbest – EU-nyt fra Folketinget. Europakommisjonen presenterte 28. september en meddelelse og et forslag til revisjon av asbestdirektivet.

Notat om delegeret retsakt vedr. opbevaring af fiskevarer og holdbarhed af æg – grundnotat fra den danske regjeringen til Folketingets Europautvalg: «Regeringen finder, at der ikke bør fastsættes en salgsfrist for æg fra alle fjerkræarter og en bedst før dato for hønseæg».

The Italian Elections of 2022: what do they mean for the EU? ­– rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Per S. Nestande (internasjonal avdeling) og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg