EU/EØS-nytt - 24. februar 2022

Ny «rom-pakke» for sikker sivil og militær kommunikasjon | EU-domstolen om handlingsrommet til å reservere kontrakter for ideelle leverandører | Direktiv om plattformarbeidere strider mot nærhetsprinsippet | Foreslår endringer i fornybardirektivet på områder av interesse for Norge | Ny behandling av lovforslag om kjønnsbalanse i styrer

Ny «rom-pakke» for sikker sivil og militær kommunikasjon

Norge deltar i EUs to romprogram, Galileo og Copernicus. Nå foreslår Europakommisjonen et tredje program – et satellittsystem for sikker kryptert kommunikasjon både sivilt og militært. Det skal gjøre EU mindre avhengig av andre land, hindre cyberangrep, gjøre høyhastighets bredbånd tilgjengelig i hele EU, og gi tilkobling til geografiske områder av strategisk interesse, som Afrika og Arktis. Målet er at det skal være i drift i 2028. Kostnadene er beregnet til 6 milliarder euro. Kommisjonen legger vekt på at det nye satellittprogrammet skal være en strategisk ressurs, og at den både har en sivil og militær kobling. Det åpnes for deltakelse fra tredjeland gjennom en internasjonal avtale. Deltakelsen vil være avhengig av koblingen disse tredjelandene har etablert med EU. Samtidig la Kommisjonen også fram en strategi for romtrafikkstyring.

EU-domstolen om handlingsrommet til å reservere kontrakter for ideelle leverandører

EUs generaladvokat har i sak 436/20 («Asade») redegjort for sitt syn på adgangen til å begrense offentlige konkurranser om helse- og sosialtjenester til ideelle organisasjoner. Fra norsk side er en avklaring av spørsmålet om hvorvidt det finnes et handlingsrom til å reservere kontrakter på helse- og sosialområdet til ideelle leverandører, samt rekkevidden av en slik eventuell adgang, svært viktig. I norsk rett er det gitt en generell reservasjonsmulighet for slike kontrakter til ideelle, utover den adgangen anskaffelsesdirektivet selv åpner for. Norge har avgitt innlegg i saken.

Direktiv om plattformarbeidere strider mot nærhetsprinsippet

Arbeidsmarkedskomiteen i Sveriges riksdag har vurdert direktivforslag om bedre arbeidsvilkår for plattformarbeidere opp mot nærhetsprinsippet. Komiteen mener at det er opp til medlemslandene selv å fastsette kriteriene for arbeidsforhold, og at regler om ansettelse og definisjonen av begrepet arbeidstaker best håndteres på nasjonalt nivå. Kommisjonens forslag er i strid med nærhetsprinsippet, mener komiteen, og foreslår at Riksdagen fremmer innsigelser i en begrunnet uttalelse til Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen. Et mindretall i komiteen foreslår at Riksdagen sender en begrunnet uttalelse til EU med et annet innhold enn det som er foreslått av majoriteten i komiteen. Folketinget vurderer for tiden forslaget, siden det er valgt ut som en prioritert EU-sak ut fra kriterier om politisk relevans og danske interesser.

Foreslår endringer i fornybardirektivet på områder av interesse for Norge

Forslaget til revisjon av fornybardirektivet, kalt RED III, behandles for tiden i Rådet og Europaparlamentet. Forrige uke presenterte Parlamentets saksordfører, Markus Pieper (EPP, Tyskland), sitt utkast til rapport. Pieper foreslår en rekke endringer, blant annet åpner han for at lav-karbon hydrogen kan telle som fornybar i enkelte sektorer i en overgangsperiode, og han mener det er behov for et nytt system for opprinnelsesgarantier. Kommisjonens forslag er for halvhjertet når det gjelder synergiene til det indre markedet, mener Pieper og foreslår blant annet at medlemsland skal forplikte seg til å vedta to eller tre felles fornybarprosjekter med andre medlemsland fram til 2025. Regjeringen sendte i november 2021 et innspill til EU, med vekt på hydrogen, havvind-prosjekter og fornybare energi til oppvarming.

Ny behandling av lovforslag om kjønnsbalanse i styrer

Det er snart ti år siden Europakommisjonen la frem direktivforslaget om bedre kjønnsrepresentasjon i styrer i børsnoterte selskaper. Forslaget har vært blokkert av et mindretall av medlemslandene, og har ikke vært behandlet i Rådet på fem år. Nå har det franske formannskapet lagt frem en revisjon av direktivforslaget, og ifølge den danske regjeringen er det ventet at det blir vedtatt på rådsmøtet 14. mars. Danmark har tidligere vært del av det blokkerende mindretallet i Rådet, men støtter nå direktivforslaget. Europaparlamentet stemte over forslaget i november 2013 og er positiv til direktivet, men vedtok samtidig flere endringer i Kommisjonens forslag, blant annet en innskrenkning av unntaksbestemmelsene. Norge har i dag et regelverk som er mer omfattende enn EU-forslaget.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Press Statement of President Charles Michel of the European Council and President Ursula von der Leyen of the European Commission on Russia's unprecedented and unprovoked military aggression of Ukraine – 24. februar, om Russlands angrep på Ukraina.

Press statement by President von der Leyen on the EU's response to the Russian aggression against Ukraine – 22. februar, om EUs sanksjoner mot Russland.

Western sanctions and Russia : What are they? Do they work? – in-depth analysis fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS): «This paper summarises the main EU and US sanctions against Russia – principally those that respond to violations of Ukrainian territory but also to developments in other fields such as chemical weapons and human rights abuses».

Plenumsmøte i Europaparlamentet: Ukraina, rettsstat, innsats mot kreft og krav om tryggare barneleiker – innrapportering fra Per S. Nestande, Stortingets Brussel-kontor.

Fra Norges delegasjon til EU:
Samferdselsnytt – uke 5 og 6.
Energinytt – uke 7.
Forbrukerpolitikk, likestilling og oppvekstpolitikk – halvårsrapport fra forbrukerråden.
Klima og miljø - halvårsrapport fra miljørådene

Forslag om karbon-landbruk i EU – artikkel fra Landbruks- og matdepartementet.

Introduksjon til EØS-samarbeidet – opptak fra det halvårlige seminaret, arrangert av EFTA-sekretariatet 17. februar.

Nye politiske skillelinjer og implikasjoner for europeisk integrasjon – NUPI-webinar 8. mars: «Det siste tiåret har man sett en ny politisk skillelinje i vestlige samfunn. Hvilke konsekvenser har det for nasjonal politikk og fremtidig europeisk samarbeid?».

Organiseringen av luftfarten i en europeisk virkelighet – rapport fra TØI: «Etter at norske flyselskaper de siste tiårene har tilpasset seg det europeiske luftfartsmarkedet har kabinansatte i norske flyselskaper blitt en lavtlønnet yrkesgruppe».

Report on Labour Shortages and Surpluses – rapport fra European Labour Authority (ELA): «This report covers the period between the second half of 2020 and the first quarter of 2021, providing insights into the impact of the COVID-19 pandemic on the labour market». Inneholder tall for Norge.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland og Thomas Myrmel (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg